NYT: Русия създаде нова индустрия за наблюдение, за да потисне противниците на войната

8768
NYT: Русия създаде нова индустрия за наблюдение, за да потисне противниците на войната
Снимка: Wikimedia/Andrey Stenin Андрей Стенин

Докато войната в Украйна се разгръщаше миналата година, най-добрите руски дигитални шпиони използваха нови инструменти, за да се борят с враг на друг фронт - тези, които се противопоставят на войната в собствените ѝ граници.

За да подпомогнат вътрешните репресии, руските власти бяха натрупали арсенал от технологии за проследяване на "онлайн живота" на гражданите. След като Руската федерация нахлу в Украйна, търсенето на още инструменти за наблюдение нарасна. Това спомогна за създаването на специална индустрия от технологични изпълнители, които създадоха продукти, превърнали се в мощно ново средство за цифрово наблюдение, пише "Ню Йорк Таймс" в свой материал от 3 юли.

Технологиите дават на полицията и на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) достъп до много възможности за шпиониране, насочени към ежедневното използване на телефони и уебсайтове. Инструментите предлагат начини за проследяване на определени видове дейност в криптирани приложения като WhatsApp и Signal, наблюдение на местонахождението на телефоните, идентифициране на анонимни потребители на социални мрежи и проникване в акаунти на хора. Това се вижда в документи от руски доставчици на услуги за наблюдение, получени от NYT. Експерти по сигурността, цифрови активисти и лице, участващо в операциите за цифрово наблюдение в страната, също са потвърдили пред изданието.

Диктаторът Владимир Путин се уповава все повече на технологиите, за да упражнява политическа власт, тъй като Русия е изправена пред военни неуспехи в Украйна, тежки икономически санкции и предизвикателства пред ръководството след бунта на Евгений Пригожин. По този начин Русия, която някога изоставаше от авторитарни режими като Китай и Иран в използването на модерни технологии за упражняване на контрол, бързо наваксва.

"Това направи хората много параноични, защото ако общуваш с някого в Русия, не можеш да си сигурен дали това е сигурно, или не. Те следят трафика много активно", казва Алена Попова - руска опозиционна политическа фигура и активист за цифрови права. "Преди (наблюдението) беше само за активисти. Сега го разшириха и обхванаха всички, които не са съгласни с войната".

Всичко това захранва касите на едно съзвездие от сравнително неизвестни руски технологични фирми. Много от тях са собственост на Citadel Group ("Цитадела") - бизнес, който някога беше частично контролиран от Алишер Усманов. Бизнесменът стана обект на санкции от страна на ЕС като един от "любимите олигарси" на Путин.

Някои от компаниите се опитват да разширят дейността си в чужбина, което повишава риска технологиите да излязат отвъд границите на Русия.

Фирмите - с имена като MFI Soft, Vas Experts и Protei - обикновено започват да изграждат части от инвазивната руска система за подслушване на телекомуникации, преди да започнат да произвеждат по-усъвършенствани инструменти за разузнавателните служби на страната.

Според документите, които включват инженерни схеми, имейли и снимки, лесният за използване софтуер, който се включва директно към телекомуникационната инфраструктура, сега предоставя още по-добри възможности за шпиониране. NYT са получили стотици файлове от лице, което има достъп до вътрешните документи, като около 40 от тях описват подробно инструментите за наблюдение.

Една от програмите може да идентифицира кога хората правят гласови повиквания или изпращат файлове в криптирани чат приложения като Telegram, Signal и WhatsApp. Софтуерът не може да прехваща конкретни съобщения, но може да определи дали някой използва няколко телефона, да картографира мрежата му от връзки, като проследява комуникациите с други хора, и да види кои телефони са били на определени места в даден ден. Друг продукт може да събира пароли, въведени в некриптирани уебсайтове.

Шойгу: Русия е унищожила 100% от всички "Леопарди", доставени на Украйна от Полша и Португалия (ВИДЕО)

Руските войски са унищожили 16 танка "Леопард", което представлява почти 100% от танковете от този тип, доставени от Полша и Португалия...

Тези технологии допълват предишните руски усилия за оформяне на общественото мнение и потискане на инакомислието като пропагандната кампания в държавните медии, по-силната цензура в интернет и новите усилия за събиране на данни за гражданите и насърчаването им да съобщават за публикации в социалните мрежи, които подкопават руската армия.

В един от документите, в който се описват възможностите на различни доставчици на технологии, се говори за "пазар за подслушване" - верига за доставка на оборудване и софтуер, която разширява границите на цифровото масово наблюдение.

През последните две десетилетия руските лидери се бореха да контролират интернет. Те поръчаха системи за подслушване на телефонни разговори и разшифриране на некриптирани текстови съобщения. След това поискаха от доставчиците на интернет услуги да съхраняват записи на целия интернет трафик.

Разширяващата се програма - официално известна като Система за оперативно-издирвателни дейности (СОРМ) - беше несъвършено средство за наблюдение. Доставчиците на телекомуникационни услуги в Русия често инсталираха и актуализираха технологиите непълноценно, което означаваше, че системата невинаги работеше правилно. Обемът на постъпващите данни можеше да бъде огромен и неизползваем.

Първоначално технологията е използвана срещу политически съперници на Путин като например поддръжници на Алексей Навални. Търсенето на инструментите се увеличи след нахлуването в Украйна, твърдят експерти по цифрови права. Руските власти се обърнаха към местните технологични компании, които са създали старите системи за наблюдение, и поискаха още.

Резников: Десетки танкове "Леопард" пристигнаха в Украйна

Десетки танкове "Леопард" е получила Украйна от Германия, съобщи украинският министър на отбраната Олексий Резников. "Десетки "Леопард...

От натиска се възползваха компании като Citadel, която купи много от най-големите руски производители на оборудване за цифрово подслушване и контролира около 60-80% от пазара на технологии за наблюдение на телекомуникации, според Държавния департамент на САЩ. През февруари САЩ обявиха санкции срещу Citadel и нейния настоящ собственик Антон Черепенников.

"Секторите, свързани с армията и комуникациите, получават голямо финансиране в момента, тъй като се адаптират към новите изисквания", казва Ксения Ермошина - старши изследовател, който изучава руските компании за наблюдение в Citizen Lab, изследователски институт към Университета в Торонто.

Новите технологии дават на руските служби за сигурност детайлен поглед върху интернет. Система за проследяване на едно от дъщерните дружества на Citadel - MFI Soft, помага да се показва информация за абонатите на телекомите, заедно със статистически разбивки на техния интернет трафик, на специализиран контролен панел, който се използва от регионалните служители на ФСБ.

Друг инструмент на MFI Soft - NetBeholder, може да картографира местоположението на два телефона през деня, за да се разбере дали те едновременно са се "сблъскали" един с друг, което показва потенциална среща между хората.

Друга функция, която използва проследяване на местоположението, за да провери дали няколко телефона често се намират в един и същи район, прави извод дали някой може да използва два или повече телефона. Благодарение на пълния достъп до информацията за абонатите на телекомуникационните мрежи системата на NetBeholder може също така да определи от кой регион в Русия е всеки потребител или от коя държава е чужденецът.

Денков: Не можем да се възползваме от възможностите на ЕС и НАТО, защото им давахме смесени сигнали

"Мирът се постига тогава, когато всеки агресор знае, че ако нападне, ще бъде наказан. За да се чувства спокойна страната ни, трябва да ...

Друга компания - Protei - предлага продукти, които осигуряват транскрипция на глас в текст за прехванати телефонни разговори и инструменти за идентифициране на "подозрително поведение".

Citadel и Protei отказват да коментират. Говорител на Алишер Усманов заяви, че той "не е участвал в никакви управленски решения в продължение на няколко години", свързани с компанията майка, наречена USM, която притежава Citadel до 2022 г. Говорителят каза, че Усманов притежава 49% от USM, която е продала Citadel, защото технологията за наблюдение никога не е била в "сферата на интерес" на фирмата.

VAS Experts заяви, че нуждата от нейните инструменти е "нараснала поради сложната геополитическа ситуация" и обема на заплахите вътре в Русия. Тя добави, че "разработва телекомуникационни продукти, които включват инструменти за законно прехващане и които се използват от служителите на ФСБ, които се борят срещу тероризма". Технологията щяла да спаси "поне един живот и благополучието на хората".

Тъй като властите затегнаха контрола, някои граждани се обърнаха към приложения за криптирани съобщения, за да общуват. Въпреки това службите за сигурност също са намерили начин да проследяват тези разговори, според файлове, цитирани от NYT.

Една от функциите на NetBeholder използва техника, известна като дълбока проверка на пакетите, която се използва от доставчиците на телекомуникационни услуги за анализ на трафика. Подобно на картографирането на водните течения в поток, софтуерът не може да прехваща съдържанието на съобщенията, но може да идентифицира какви данни къде текат. Това означава, че той може да определи кога някой изпраща файл или се свързва с гласово повикване в криптирани приложения като WhatsApp, Signal и Telegram. Това дава на ФСБ достъп до важни метаданни, които са общата информация за комуникацията - например кой с кого говори, кога и къде, както и дали към съобщението е прикачен файл.

ЕС иска да обложи с данък замразените руски активи, за да финансира Украйна

Евролидерите подкрепят план за налагане на извънреден данък върху печалбите, генерирани от замразените активи на Руската централна банк...

За да получат такава информация в миналото, правителствата бяха принудени да я поискат от създателите на приложения като Meta, която притежава WhatsApp. След това тези компании решаваха дали да я предоставят.

Създателите на Signal, Telegram и WhatsApp имат малко възможности за защита срещу подобно проследяване. Това е така, защото властите улавят данни от доставчиците на интернет услуги. Криптирането може да прикрие конкретните съобщения, които се споделят, но не може да блокира записа на обмена.

В свое изявление Telegram твърди, че не може да се направи нищо за прикриване на трафика, който отива към и от приложенията за чат, но заяви, че хората могат да използват наличните функции, за да може трафикът на Telegram да стане по-труден за идентифициране и проследяване.

WhatsApp твърди, че инструментите за наблюдение са "неотложна заплаха за неприкосновеността на личния живот на хората в световен мащаб" и че ще продължи да защитава личните разговори.

ОЩЕ: Русия глоби Telegram и Viber заради "невярна информация" за войната в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

В празничните дни през май магазините на А1 ще обслужват клиенти с променено работно време

"Файненшъл таймс" сключи сделка за съдържание с ChatGPT

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

Изпълнете пролетните празници със забавление с любимите си сериали

11 дни великденски изненади в мобилното приложение на Yettel

Новата Motorola Edge 50 Pro идва в комплект с домашна камера за видеонаблюдение Aqara Camera E1 онлайн или в магазините на А1

Кой е най-важният аспект при избора на смартфон

Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии