X
 
 

Падат ограниченията за трансгранично онлайн пазаруване

1678 0
photo of Падат ограниченията за трансгранично онлайн пазаруване
Снимка: Getty Images/Guliver
Пазаруващите онлайн ще имат по-широк и по-лесен трансграничен достъп до продукти, резервации за хотели, коли под наем, продажба на билети за концерти или развлекателни паркове в ЕС.

Новите правила ще забранят геоблокирането на купувачи, посещаващи сайтове на територията на други държави от ЕС. Те ще могат да избират от кой сайт да купуват стоки или услуги, без достъпът им да бъде блокиран или да бъдат автоматично пренасочени към друг сайт поради своята националност, място на пребиваване или временно местоположение.

Търговците ще трябва да се отнасят еднакво с местните купувачи и клиентите от друга държава в ЕС. Това означава да им се предостави достъп до еднакви цени или условия на продажба при:

Онлайн рай: Край на блокирането само по географски принцип

Европейският съвет, Европейският парламент и Европейската комисия постигнаха политическо съгласие за слагане край на несправедливата пр...

‒ покупка на стоки (например домакински уреди, електроника, дрехи), които се доставят в държава в ЕС, в която търговецът предлага доставки според общите си условия. Търговците не са длъжни да доставят стоките си във всички държави от ЕС, но трябва да предлагат възможността клиентите да вземат стоката от място, което е съгласувано с клиента;

‒ получаване на услуги, предоставяни по електронен път, които не са защитени с авторско право, като например облачни компютърни услуги, защитни стени (файъруол), съхраняване на данни, хостинг на уебсайтове; или

‒ при покупка на услуга, която се предоставя в помещенията на търговеца или на физическо място, където търговецът извършва дейност. Това включва престой в хотел, спортни събития, коли под наем, билети за музикални фестивали или развлекателни паркове.

Ще бъде забранено и третирането на купувачите по различен начин въз основа на мястото на издаване на кредитната или дебитната карта. Търговците остават свободни да приемат всякакви средства за плащане, но не могат да дискриминират въз основа на определена платежна марка, основана на националност.

ЕП прие по-строги мерки срещу измамите с онлайн пазаруването

Европейският парламент гласува днес (14 ноември) мерки за по-добра защита на страните от ЕС спрямо измамите в интернет със стоки и услу...

Защитеното с авторско право цифрово съдържание като електронни книги, музика или игри, които може да се изтеглят онлайн, засега няма да бъде обхванато от новите правила.

Според докладчика Ружа Тун (ЕНП, Полша): "Новият законопроект на ЕС относно геоблокирането е важна стъпка напред към още по-конкурентоспособен и интегриран цифров единен пазар както за потребителите, така и за търговците. Също така това е важно събитие в борбата с дискриминацията на потребители поради тяхната националност или място на пребиваване. Тази дискриминация е недопустима в нашата обединена Европа. Доказахме, че ЕС може да постига конкретни резултати за гражданите на цялата територия на ЕС и да дава своя принос за положителни промени в тяхното ежедневие".

Ева Майдел от ЕНП каза: "Поредната добра новина за европейските потребители: онлайн покупките стават по-достъпни, по-лесни и по-справедливи. Блокирането на потребители на основата на националност или местоживеене ще бъде забранено до края на 2018 г. в целия ЕС. Например ако поискаме да резервираме билети или да купим стока от друга държава онлайн, ще сме свободни да го направим без проблеми при плащането или пренасочване към друг уебсайт".

Регламентът за геоблокирането все още трябва да бъде официално приет от Съвета на министрите. Новите правила ще бъдат приложими девет месеца след деня на публикуването им в Официалния вестник на ЕС, т.е. преди края на 2018 г.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Самоук художник от Айтос реди пета самос...

Иван Петров не е учил живопис, но рисува от малък. Това му дава вътрешно чувство за свобода и удоволетворение. Днес, той е зрял мъж на ...

missing image
24-годишен рани с нож 3 жени и дете в кв...

Млад мъж нападна 3 жени и дете в столичния квартал "Христо Ботев", барикадира се в дома си и се наложи служители на полицията да го изв...

Последно в Актуално