Разпространението на слухове в Twitter може да се забави

1928
Разпространението на слухове в Twitter може да се забави

Учени от Вашингтонския университет са успели да изяснят, че туитовете от официалните акаунти са способни да забавят разпространението на слухове в Twitter. Резултатите от изследването са представени на конференцията Association for Computing Machinery's Conference for Computer-Supported Cooperative Work and Social Computing.

В своята работа изследователите се опирали на две ситуации на разпространение на слухове, едната от които е вземането на заложници от въоръжен мъж в кафене в Сидни, случила се през декември 2014 година.

Twitter празнува юбилей

Социалната мрежа Twitter става на 10 години. На 21 март 2006г., в 20:50 минути щатско тихоокеанско време, един от създателите на микроб...

Тогава радиоводещ обявил, че полицията претърсва мюсюлманския район Лакемба, докато всъщност полицията извършвала планово обхождане на местната джамия. Изминали час и двадесет минути, преди официалните представители да опровергаят тази информация.

За това време били публикувани 1279 туита, свързани със слуха. От тях 38% потвърждавали информацията, а 57% я опровергавали.

Изследването установило, че повечето от потвърждаващите или опровергаващите слухове били ретуитнати от малко количество акаунти. Това демонстрира значителното влияние на единични акаунти върху разпространението на слухове.

Вторият слух, разглеждан в изследването, се отнася до отвличането на самолет на канадската компания WestJet, летящ от Ванкувър за Пуерто Валярта през януари 2015 година.

Twitter не издържа на лаконичността

Екип от специалисти микроблогинг мрежата Twitter разработва нова функция, която ще позволи да се изпращат съобщения с дължина повече от...

В момента на разпространението на лъжливата информация никой от официалните представители на компанията не бил на работа и за 10 минути тази новина с таг "breaking news" се разпространила бързо.

Слухът породил повече от 27 000 свързани туита, макар че не бил нищо повече от грешка на редица медии.

По такъв начин учените заключават: в подобни ситуации официалните представители трябва да действат максимално бързо, тъй като тяхната намеса може ефективно да допринесе за проясняване на обстановката и да не се допуска разпространението на дезинформация.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии