Стана ясно коя е най-зависимата американска технологична компания от Китай

1389
Стана ясно коя е най-зависимата американска технологична компания от Китай

Apple категорично е най-зависимата от Китай технологична компания. Apple е чисто американска компания, но не може да осъществява тази дейност в САЩ, поради високите разходи за труд – работните заплати в САЩ са много високи и ако iPhone се сглобяваха в Щатите щяха да бъдат осезателно по-скъпи, а тези смартфони и така не са никак евтини.

През последните месеца се появиха редица съобщения, че Apple полага големи усилия, за да диверсифицира своите производствени мощности. Но към днешен ден около 85% от всички iPhone се сглобяват в Китай. Производството в тази страна става все по-трудно, особено като се вземат предвид неотдавнашните проблеми в най-голямата фабрика на Foxconn.

ОЩЕ: Apple ще произвежда 25% от продуктите си в Индия

Степента на зависимост на Apple от Китай е толкова силна, че корпорацията от Купертино може никога да не успее да напълно да напусне тази страна. Според различните анализи, Apple ще остане в Китай още минимум 20 години, сочат данните GizChina, цитирани от techoffnews.

Според публично достъпните данни, Apple има около 14 000 служители и специалисти в Китай. Освен това, по-голямата част от нейните милион и половина служителите в нейната глобална верига за продажби и доставки, също работят на територията на Китай. Партньорите на Apple, какъвто е и Foxconn, положиха големи усилия за прехвърляне производството на iPhone и другата компютърна техника на Apple в Виетнам и Индия. Но според редица анализатори Виетнам все още е много далеч от това да бъде какъвто и да било конкурент на Китай.

ОЩЕ: Apple намалява заплатата на главния си изпълнителен директор

Бивш изпълнителен директор на Microsoft заяви, че Apple няма да може да създаде другаде много добрите условия за работа, каквито има в китайските фабрики. Това ще бъде изключително трудно понеже корпорацията ще трябва да създава нов инфраструктура и което е по-важното, трябва да намери или да обучи необходимите за производството на нейната продукция кадри. И още, най-много айфони се продават именно в Китай. Ето защо се счита, че iPhone e почти 100% китайски. Ако се премести във Виетнам, Apple ще трябва да доставя компоненти и части от Китай, което не е рентабилно и поне засега не е благоприятно за американската компания. 

Нито една друга технологична компания не зависи толкова много от Китай като Apple. Meta и Alphabet са зависими предимно от цифровата реклама, а Amazon почти не присъства на китайския пазар. Дори южнокорейският гигант Samsung, който е единственият продал повече смартфони от Apple, много по-малко зависи от Китай. Samsung още през 2019 г. затвори своите китайски заводи, онеже не успя да издържи на конкуренцията на местните Huawei, Xiaomi и Oppo.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Роботите на Мъск ни сменят: Заявка за бизнес експанзия

Пуснаха куче-робот с огнехвъргачка свободно на пазара в Америка

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии