Учени откриха как да спрат загубата на зрението

2302
Учени откриха как да спрат загубата на зрението
Снимка: Getty Images / Guliver

Нанотехнология със злато може да редуцира броя инжекции, необходими за лечението на очни заболявания, твърдят учени.

Възрастово-зависимата макулна дегенерация (ВМД) е водеща причина за слепота при хората в развития свят. Само в рамките на Съединените Щати понастоящем от това заболяване страдат близо 1,75 милиона хора, като до 2020 година се очаква техният брой да нарастне с още поне милион. И макар и да няма дефинитивен метод на лечение най-често използваният е „консервативният”, който включва средства срещу съдовия ендотелен растежен фактор. Т.е се налага поставянето на инжекции веднъж месечно директно в окото.

Сега австралийски и китайски учени може би са на път да намерят по-безболезнен способ за превенцията на болестта. Тяхното проучване, публикувано в журнала по химия „Ан геванде шеми” е тествало как хидрогел, пълен със златни наночастици би реагирал при излагане на светлина. Те с разкрили, че в резултат дори на няколко градуса гелът е омеквал и е освобождавал необходимата доза лекарство за възстановяване на зрението.

Течност, която може да се реже и лепи (ВИДЕО)

Изследователи от университета Тунцзи в Шанхай са създали течен материал, който може да се реже или да се слепва в различни форми. По ст...

При прекъсване на достъпа до светлина, процесът се е обръщал – гелът е възвръщал първоначалната си консистенция и е предотвратявал освобождаването на лекарството. По този начин биологичната активност на базирания на протеини лек се е запазвала за по-дълго.

Какво е ВМД?

Макулната дегенерация представлява безболезнено състояние, което включва в себе си различни заболявания на очите и което най-често се проявява с нарушение в централното зрение и на двете очи. В резултат на това се затруднява четенето, ясното фокусиране на предмети, разпознаването на лица, различаването на цветове. Постепенно се появява замъгляване и размазване на зрението, което силно затруднява ежедневието на човек и влошава качеството му на живот. Единствено периферното ни зрение остава запазено.

Най-често то се свързва с промяната във възрастта и се разделя на два основни типа – сух и мокър.

Сухата форма е вероятно най-разпространената. При нея настъпва постепенна некроза на фоторецепторите в областта на макулата, което води до замъгляване на централното зрение.

С какво ще ни лекуват в бъдеще?

В близко бъдеще лекарите вероятно няма да ни изписват антибиотици при сериозни заболявания, а просто ще правят инжекция в ръката и ще в...

Мократа форма пък е по-зловредна и се развива в случаи, които се формират анормални кръвоносни съдове и се повреждат клетките в задната част на окото. За разлика от сухата форма тук загубата на зрението се развива светкавично.

И за двата типа все още не е открит релевантен и общовалиден лек.

Ученият Йохан Басуки, от Държавна организация за научни и индустриални изследвания на Австралия (CSIRO) се надява, че това е на път да се промени чрез новата „златна” нанотехнология. Ако тя се окаже достатъчно ефективна, необходимостта от инжекции ще намалее драстично и болезнената процедура ще трябва да се прилага само два пъти в годината.

„Идеята е да се разработи „резервоар с лекарство”, който да се имплантира в окото и да се задейства при излагане на видима светлина”, споделя иновацията си д-р Басуки. „За да постигнем това, ние използваме златни наночастици, които са се доказали като безопасен, инертен, нереактивен компонент в областта на биомедицината”.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

11 дни великденски изненади в мобилното приложение на Yettel

Новата Motorola Edge 50 Pro идва в комплект с домашна камера за видеонаблюдение Aqara Camera E1 онлайн или в магазините на А1

Кой е най-важният аспект при избора на смартфон

Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии