В Украйна се роди бебе от трима родители

2459
В Украйна се роди бебе от трима родители
Снимка: Thinkstock

В Украйна се роди бебе, което бе заченато ин витро с ДНК на трима различни родители. Става въпрос за усъвършенствана технология за ин витро оплождане, която се използва за пръв път, както съобщи директорът на специализирана клиника в Киев. Детето е заченато с ДНК на майката и бащата, които не могат да имат деца и на жена – донор на яйцеклетка посредством технология, наречена „пронуклеарен трансфер“, съобщи БГНЕС.

Директорът на клиниката за асистирана репродукция в Киев д-р Валери Зукин обяви, че това е първото ин витро оплождане чрез „пронуклеарен трансфер“ в света. Майката е здрава жена на 34 години, която в продължение на 15 години е правила неуспешни опити за забременяване, включително и ин витро. Този метод, изложен през юни в научното списание „Нейчър“, има за цел да бъдат избегнати в максимална степен тежки митохондриални болести при ин витро оплождането. За да се избегнат тези болести, предавани изключително от жените, учените от години разработват различни техники за ин витро оплождане от трима родители – баща, ядро на яйцеклетката и яйцеклетка без ядро от жената - донор.

Българите използват най-малко таблети в ЕС

Българите и чехите са на последно място в ЕС по използването на таблети, сочат данни на Евростат. В ЕС средно 44% от потребителите на ...

Техниката, наречена „пронуклеарен трансфер“ (PNT) се състои в това да се вземе ядро от яйцеклетката на бъдещата майка, което може да има засегнати митохондрии и да се оплоди със сперма от бащата, а след това да се пренесе в здрава донорска яйцеклетка, на която предварително е извадено ядрото. Така се получава оплоден овоцит, съдържащ генетичните характеристики на двамата родители, но също така и митохондриално ДНК от жена-донор. Сред това оплодената яйцеклетка се имплантира в матката на майката, както се прави при оплождане ин витро.

Момченцето, родено в Киев, се смята за третото бебе с „трима родители“, след раждането на първото такова бебе в Мексико през 2016 г., при което бе използвана различна технология. Експертите обаче са предпазливи по отношение на използването на тази техника при случаи на безплодие и подчертават, че тя трябва да бъде използвана само при засилен риск от предаване на генетична аномалия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

Yettel показва емблематични модели смартфони в „Музея на електронните отпадъци“

Украински военни се оплакват колко по-бавен е интернетът от Starlink и как не могат да се свържат

Министерството на ел. управлението търси помощ как точно да се забранява изкуственият интелект в България

Как ще се налагат забраните за използването на изкуствения интелект в България? (СНИМКИ)

Търсите премиум смартфон с много памет и умни функции? Заложете на извънземните модели от серията Galaxy S24 с 3 години гаранция

Флорида ограничи използването на социални мрежи под 16- годишна възраст

Къде трябва да изхвърля стария си телефон и още важни въпроси за електронните отпадъци

Смартфони, смарт часовници и слушалки с намаления до 25% през март в играта “Петък с Yettel”

Facebook връща една от най-омразните функции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии