Webit - защо и как едно българско събитие стана толкова разпознаваемо в цял свят?

602
Webit - защо и как едно българско събитие стана толкова разпознаваемо в цял свят?
Снимка: unsplash.com

От гледна точка на дигиталната ера, в която живеем, няма как да не говорим за технологиите и иновациите, които превземат света. От една страна това бързо развитие е обнадеждаващо, тъй като носи много ползи за човечеството, но от друга е и малко плашещо предвид това, че има опасения дали изкуственият интелект няма да замени човешкия фактор в даден момент.

Какви са прогнозите и какво наистина ще се случи, можем само да гадаем. Но от гледна точка на технологии, бих искал да обърна внимание на едно събитие, което през годините набира все повече популярност и на което все по-често попадам, четейки различни български и чуждестранни медии. Говоря за Webit.

За тези от вас, които не са толкова добре запознати, Webit представлява поредица от събития в областта на технологиите и иновациите, които се провеждат всяка година. На тях присъстват различни хора от цял свят с общи интереси в световната технологична индустрия.

Webit служи като платформа за създаване на контакти, споделяне на знания и сътрудничество между предприемачи, инвеститори, лидери в индустрията и стартиращи компании. Известно е с фокуса си върху най-новите иновации, дигиталната трансформация и въздействието на технологиите върху различни сектори.

Събитието включва ключови речи на лектори от цял свят, панелни дискусии, семинари и изложби, които обхващат разнообразни теми, включително изкуствен интелект, блокчейн, киберсигурност, електронна търговия, маркетинг и много други. През годините виждам как Webit се развива, успявайки да привлече много известни и утвърдени лектори и лидери от цял свят, които споделят така наречените insights, тенденции, както и много от своя опит в съответните области.

Webit продължава да разширява своя обхват, като освен в София, то се организира и в други държави. Освен това, през 2020 година, с настъпването на Covid-19, успешно се превръща в събитие, провеждащо се във виртуален формат.

Променя ли наистина правилата в технологичната индустрия?

Това, което се наблюдава, е, че Webit като събитие успява да промени наложените през годините правила в технологичната индустрия.

Според различни източници прогресът на това събитие е твърде вероятно да се дължи на  способността му да се адаптира и да отговаря на развиващите се нужди в технологиите. Като човек, който не е присъствал и не е бил част от това събитие, не мога категорично да твърдя това, но на база мненията, които маркетинг експерти и много други специалисти в различни сфери споделят, бих се съгласил с тях. Положителните отзиви на участници са наистина много. А и техният брой, който през годините много се увеличи, е достатъчно красноречив.

Както споделих и по-горе, фокусът на Webit са иновациите, както и ролята му да свързва стартъпи, инвеститори и водещи лидери в технологичната индустрия. Възниква обаче въпросът дали е възможно наистина да се създадат достатъчно добри и дългосрочни партньорства на такъв тип събития и до колко успешни са те?

Предвид, че на това събитие присъстват влиятелни личности, съм склонен да мисля, че предоставя наистина добри възможности. В годините сред лекторите са били ръководители, управляващи директори и президенти на огромни корпорации като Google, eBay, IAB Europe, Guardian, Philips, Microsoft, Forbes, Intel, Ford и много други.

Наред с това в едно от интервютата на основателя на Webit, Пламен Русев, става ясно и това, че Андрус Ансип, който е естонски политик, заместник-председател на Европейската комисия и европейски комисар по въпросите на дигиталния единен пазар от 2014 година до 2019 година, също е бил част от тези събития.

От интервюто с Пламен Русев се разбира, че г-н Ансип е сред лекторите на Webit CEEDS, провело се в София през 2015 година. Андрус Ансип е известен с огромното си влияние върху дигиталната трансформация на Естония. През 2014 година е и избран за Европейски комисар по въпросите на цифровия единен пазар. А присъствието му със сигурност оказва положително влияние в историята на Webit.

Ето и няколко от основните акценти, върху които събитието е фокусирано:

Иновации и адаптивност

Според различни мнения на експерти, Webit непрекъснато се стреми да изпреварва тенденциите, като предоставя платформа, която отговаря на развиващите се нужди на технологичната индустрия. Като възприема нововъзникващите технологии и тенденции, Webit успява да създаде среда, в която се раждат идеи и вече съществуващи решения се адаптират към новостите в индустриите.

Сътрудничество

Един от основните акценти, който Webit поставя и играе ключова роля за неговото признание, е сътрудничеството. Събитието служи като място за срещи на предприемачи, инвеститори и лидери в бранша, осигурявайки корпоративна и същевременно благоприятна среда за дискусии, обмен на знания и потенциални бизнес възможности и партньорства.

Лидерство

В световен мащаб Webit се признава като платформа за лидерство. В различни международни медии се акцентира върху това как успява да привлече авторитетни лектори и лидери в различни области, включително технологии, бизнес и политика.

Чрез подбора на разнообразни лектори и панелни дискусии събитието се популяризира с това, че дава възможност на участниците да получават достъп до най-съвременни идеи, тенденции и прогнози, които определят бъдещето на индустрията.

Въздействие върху българската технологична екосистема

От гледна точка на мащабите на Webit, интересът към събитието и фактът, че присъстващите са хора от цял свят, позиционира София като процъфтяващ дигитален център.

Събитието привлича международно внимание и участници, като създава възможности за местните стартиращи компании, инвеститори и таланти да се свържат с глобалната технологична общност. Влиянието на Webit върху българския бизнес насърчава среда, благоприятстваща иновациите, привлича инвестиции и подпомага развитието на местната стартъп екосистема.

Въздействието на българска почва е доказано  и от коментари на медии като Forbes, която също е писала по темата “Is Sofia The Real Digital Capital Of The New Markets?”.

Разбира се, сред участниците и присъстващите на събитието има разнородни мнения и изказвания. Голяма част от тях смятат, че винаги има какво да се подобри. Но от гледна точка на тип събитие, което се организира в България, надхвърля всякакви очаквания.

Различни специалисти, присъствали на събитията през годините, потвърждават това, че Webit дава стойност. От друга страна обаче споделят, че забрани като снимане в залата им се струва прекалено като изискване.

Наред с това, някои от чуждестранните участници, които идват в България специално за събитието, са споделяли, че нещо, което не им е допаднало, е фактът, че провеждащите се уъркшопи са били изцяло на български. Това ограничава до голяма степен възможността хора от други държави да се включат подобаващо и да извлекат максимална полза.

Нещо още по-важно е дали съветите, които лекторите предоставят, са приложими за българския пазар или са фокусирани върху по-големи пазари с много по-напреднала икономика от нашата. Връщайки се обратно през годините и далечната 2010 година, съм попадал на коментари, че голяма част от лекциите и съветите, които лектори дават, не са приложими за нашия пазар.

Важно е да се вземат предвид такива детайли по време на събития с подобен мащаб, към които интересът и вниманието са наистина огромни. Със сигурност има участници и критици, които следят всеки един детайл и държат нивото да е изключително високо.

И все пак няма как да отрека, че събитие като това, създадено от българин и организирано в България, заслужава да бъде признато, защото в годините е доказало, че целта му е дигитално развитие на страната и подобряване дейността в различните държавни и частни сектори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Изпълнете пролетните празници със забавление с любимите си сериали

11 дни великденски изненади в мобилното приложение на Yettel

Новата Motorola Edge 50 Pro идва в комплект с домашна камера за видеонаблюдение Aqara Camera E1 онлайн или в магазините на А1

Кой е най-важният аспект при избора на смартфон

Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии