Джеймс Бонд празнува своята 50-годишнина

7598
Джеймс Бонд празнува своята 50-годишнина

Светът отбелязва днес Деня на Джеймс Бонд с филмови прожекции, планирани в цял свят.

Днес ще се състоят множество събития по повод 50-годишнината на филмите за Джеймс Бонд, култовата шпионска сага, която половин век определяше промените в културата, политиката и технологиите, пише БГНЕС.

Откриха прототипа на Джеймс Бонд

Един от най-големите и добри британски шпиони по време на Втората световна война, който бил познат с кодовото име „Белият заек&rd...

Изисканият британски агент с кодовото име 007 се появи на големия екран за първи път през 1962 г. в класическия филм "Доктор Но", представяйки се с незабравимата реплика "Бонд..., Джеймс Бонд". От тогава в образа на прочутия шпионин са влизали шестима актьори, които са се изявявали в заснетите до момента 22 филма. Той обаче винаги запазва манията си към бързите коли, красивите жени, високотехнологичните устройства и водката Мартинис.

"Въпреки усилията за промяна сърцевината на света на Бонд се запазва - мания към секса и насилието, свръхмъжественост, опростен национализъм и страст съм разточителство", казва Кристоф Линднер, издател на "The James Bond Phenomenon: A Critical Reader".

Събитията, с които светът ще отбележи Деня на Бонд, включват онлайн благотворителни търгове, анкети за най-любимия филм за Бонд в отделните страни, ретроспетктива на филмите в Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк и нощ с музиката от филмите за Бонд в Лос Анджелис.

Бенедикт Къмбърбач ще е злодеят в новия Бонд

Актьорът Бенедикт Къмбърбач ще е злодеят в новия филм от поредицата за Джеймс Бонд. Звездата от сериала "Шерлок" ще участва в следващи...

23-ят филм за прочутия шпионин "007 Координати: Скайфол" ще има своята световна премиера в Лондон на 23 октомври, а в него Даниел Крейг изпълнява ролята на Бонд за трети път. Официалната песен на Адел към лентата беше представена днес точно в 00,07 ч британско време, въпреки че парчето вече изтече в интернет.

Малцина вярвали, че Бонд ще се превърне в глобална институция, когато филмът "Доктор Но", адаптация по романа на Йън Флеминг от 1958 г., излиза на 5 октомври 1962 г. Реакцията на критиката за първия филм от сагата е смесена, като списание "Тайм" нарича героя на Шон Конъри "страхотна, голяма космата ружа".

Критиците отбелязват, че мускулестият и мрачен Бонд, изигран от Крейг, рязко контрастира с духовитите образи на Роджър Мур и старомодния мачизъм на Конъри, отразявайки промените в социалните възприятия.

"Филмите за 007 сега представят един мъж, който е емоционално уязвим, допуска грешки и в много отношения е психологически съкрушен. Той много се доближава до Бонд от оригиналните романи", отбелязва Линднер.

Чуйте песента на Адел за Бонд, която изтече в интернет

Официалната песен на Адел, която ще звучи в новия филм от поредицата за Джеймс Бонд "007 Координати: Скайфол", трябваше да има своята п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com