Изненадите на наградите "Оскар"

6845
Изненадите на наградите "Оскар"
Досега в наградния сезон Албърт Брукс бе възхваляван за необичайното си превъплъщение в образа на жесток гангстер в трилъра "Drive: Живот на скорост"

В освежаващо откритото поле на наградите "Оскар" тази година изненадите надделяват над пропуските след обявяването на номинираните.

Фаворитите - "Артистът", "Изобретението на Хюго 3D" и "Потомците" - получиха очакваните си номинации, но последвалото може да бъде определено по следния начин - приятна чудатост, предаде Асошиейтед прес.

"Златни нашийници" - "Оскар"-и за кучета

В Холивуд беше учреден "Оскар" за кучета, наречен "Златни нашийници", предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС. В Египетския театър в Меката ...

Досега в наградния сезон Албърт Брукс бе възхваляван за необичайното си превъплъщение в образа на жесток гангстер в трилъра "Drive: Живот на скорост".

Като много други комици преди него обаче Брукс остана извън надпреварата за "Оскар" за най-добър актьор в поддържаща роля, от която отпадна и Бен Кингсли за "Изобретението на Хюго 3D". На страницата си в Туитър Албърт Брукс съобщи: "Ограбиха ме. Нямам предвид "Оскар"-ите, а буквално. Задигнаха ми панталоните и обувките. А към Академията - вие не ме харесвате, наистина не ме харесвате".

Номинацията на Демиан Бичир за най-добър актьор за изпълнението му във филма "По-добър живот" за мнозина е шок. Той и Гари Олдман за "Дама, поп, асо, шпионин" бяха предпочетени пред представителя на тежката холивудска артилерия Леонардо ди Каприо за "Джей Едгар" и пред смятания за фаворит Майкъл Фасбендер за "Срам". Академията за кинематографично изкуство и наука тази година "прещипа" категорията за най-добър филм с изискването за определен процент гласове за включване в нея.

Номинираните ленти трябваше да бъдат между пет и десет, като в крайна сметка се оказаха девет. Последното място се падна на филма "Извънредно силно и невероятно близо" - драма, посветена на събития от 11 септември 2001 г. и разказваща за тъгата и израстването. Повечето критици обаче определят лентата като прекомерен сантиментален кич. Следва любопитният случай с филма "Мъжете, които мразеха жените". Римейкът на шведската продукция по романа от трилогията "Миленуим" на Стиг Ларшон, заснет от Дейвид Финчър, получи солидните пет номинации за "Оскар".

"TILT" няма да се бори за "Оскар"

Девет филма ще си оспорват петте номинации за награда "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм, предадоха световните информационни агенции...

В категорията за най-добра актриса Руни Мара зае мястото на някоя от считаните за фаворитки Чарлийз Терон и Тилда Суинтън. Останалите четири номинации за "Мъжете, които мразеха жените" са за операторско майсторство, монтаж, монтаж на звукови ефекти и звуков мишунг. Тези номинации "под чертата" свидетелстват за умелото майсторство при заснемането на един филм и съответно за добрата режисура. Изненадващото обаче е, че Дейвид Финчър, който бе номиниран от Гилдията на режисьорите, не намери място сред претендентите за "Оскар" в режисьорската категория. "Мъжете, които мразеха жените" също остана извън надпреварата за най-добър филм.

Една от загадките в наградния сезон бе как ще подходи Академията за кинематографично изкуство и наука към семейната драма "Дървото на живота" на Терънс Малик. Шедьовър според някои, претенциозен миш-маш с бродещия от един на друг ескалатор Шон Пен според други, филмът бе горещо защитаван от поддръжниците си и осмиван от критиците. В крайна сметка обаче поддръжниците спечелиха и "Дървото на живота" получи номинации както за най-добър филм, така и за най-добър режисьор.

Категорията, белязана от най-сериозно разместване, е тази за най-добра анимация. В нея френската лента с ограничени прожекции "Котка в Париж" и "Чико и Рита" /Испания, Великобритания/ се промъкнаха пред студийни продукции като "Приключенията на Тинтин" на Стивън Спилбърг, "Тайните служби на дядо Коледа" и "Колите 2" на "Пиксар". И забравените...Всяка надпревара за "Оскар" минава през пътя на късогледото пресяване, пренебрегвайки стойностни филми.

Сред тазгодишните сериозни пропуски на Академията за кинематографично изкуство и наука са апокалиптичната лента "В укритието", психологическата история "Опасен метод" документалната лента "Сена", и безспорно доста други заслужаващи признание филми.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com