Саундтракът към тези филми е най-обичаната музика в Холивуд (ВИДЕО)

882
Саундтракът към тези филми е най-обичаната музика в Холивуд (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Холивудските филми са способни да завладеят публиката не само със зашеметяващи визуални ефекти и завладяващи истории, но и с незабравими музикални теми. Тези музикални композиции играят решаваща роля в оформянето на нашите филмови преживявания, като често стават толкова емблематични, колкото и самите филми. Достатъчно е да чуете само няколко секунди от някоя филмова тема, за да се пренесете мигновено в момента, в който за пръв път сте зърнали филма с тази песен; в тях има нещо магическо.

През последните 50 години на екран са излезли над 3000 филма, всеки от които има съпътстваща и специална тематична мелодия. Въпреки това не всички музикални заглавия са създадени еднакво. Ето петте най-емблематични тематични мелодии от холивудски филми, подбрани от БГНЕС.

Още: Джони Деп променен до неузнаваемост на премиерата на новия си филм (СНИМКИ)

Главната тема от "Междузвездни войни" (1977 г.)

Джон Уилямс е известен американски композитор и диригент, носител на много награди. Ако излезе нов филм, в който музиката е дело на Уилямс, можете да се обзаложите, че Уилямс ще бъде фаворит за награда за работата си. Композиторът е носител на 25 награди "Грами", пет награди "Оскар", седем награди на Британската филмова академия и четири "Златни глобуса".

Първият филм "Междузвездни войни" излиза на екран през 1977 г., а Джордж Лукас наема Уилямс да композира музиката. Въпреки че заглавието на песента - "Star Wars Main Title", не успява да завладее въображението на зрителите на филма, самата песен е може би най-разпознаваемата на планетата.

Лондонският симфоничен оркестър изпълнява вечния шедьовър на Уилямс. Независимо къде го чувате да звучи, няма как да не се сетите за "Междузвездни войни".

Още: Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Темата от "Кръстникът" (1972 г.)

"Кръстникът" е не само един от най-добрите холивудски филми, създавани някога, но и неговата тематична песен е незабавно разпознаваема. Нино Рота композира "Love Theme from The Godfather" (Любовната тема от "Кръстникът"), за да разкаже историята на филма. Простотата на пианото и емоционалните струни са ехо на темите за властта, семейството и трагедията във филма.

Музиката на Рота е номинирана за "Оскар" през 1973 г. за най-добра оригинална музика. Все пак тя е дисквалифицирана, след като става публично известно, че Рота е използвал малко по-различна версия за комедията "Фортунела" от 1958 г. Въпреки това Рота печели "Оскар" за най-добра музика за "Кръстникът II" през 1974 г., въпреки че в него е използвана същата творба.

Музиката от "Jurrasic Park" (1993)

През 1993 г. Джон Уилямс отново нанася удар с омагьосващата тема от "Джурасик парк". Стивън Спилбърг възлага на Уилямс задачата да създаде цялата музика на филма и не е имало по-добър човек, който да улови същността на спектакъла на тема динозаври. Уилямс се заема с композирането на произведения, които да предадат усещане за страхопочитание и очарование, като същевременно се опитват да съответстват на начина, по който се движат динозаврите. Резултатът е "The Jurrasic Park Theme".

Изпълнявана от Холивудския студиен симфоничен оркестър, с раздвижени струни и триумфална мелодия, тази песен символизира приключенията и чудесата в киното. Мнозина смятат, че "Jurassic Park Theme" е най-прекрасната творба на Уилямс, което наистина е признание.

Темата от филмите за Джеймс Бонд (1962 г.)

Може да се появява за първи път през 1962 г. като заглавна музика към "Д-р Но", но "Темата на Джеймс Бонд" е синоним на филмите за Джеймс Бонд. Творбата на Монти Норман звучи във всеки филм за Бонд след "Д-р Но" през 1962 г., което носи на покойния Норман солидни хонорари.

Оригиналът е записан през 1962 г. от оркестъра на Джон Бари, който използва девет духови инструмента, пет саксофона, соло китара и ритъм секция. Тогава изпълнителите не са знаели, че музиката ще играе важна роля във всеки филм за Бонд.

Норман е получил приблизително 600 000 британски лири под формата на хонорари от своята отлична тематична песен. Той почина през 2022 г. след кратко боледуване на 94 години.

Още: "Хари Потър", "Титаник" и "Генезис" – филмите с най-емблематична музика на всички времена

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Дама от "Ергенът" разкрива всички тайни на предаването в тефтерче (СНИМКИ)

Панайот Панайотов като Мик Джагър с категорична победа на полуфинала в "Като две капки вода"

Камила е невинна: Истината за развода на Даяна и Чарлз

Вижте как е изглеждала Франциска Йорданова преди Dancing Stars (СНИМКИ)

Здрава Каменова с разтърсващ разказ за битката си с депресията

Катето Евро призна, че се бори с тежък порок

Теодора Духовникова разкри дали дъщерята на Румен Радев - Дарина, е талантлива актриса

Миро с огромно признание към Слави Трифонов

Наум Шопов се подлага на жесток глад, пие само вода

Познахте ли го? Това е Алек Младенов от "Ергенът" като дете (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com