Ловеч и Шумен - областите с най-висока детска смъртност у нас

12081
Ловеч и Шумен - областите с най-висока детска смъртност у нас
Снимка: БГНЕС

Шуменска област е на второ място в България по ниво на детската смъртност. Това става ясно от данни на Териториалното статистическо бюро.

През миналата година коефициентът на детска смъртност в Шуменско е 12,9 промила. Само Ловешка област е по-напред в този трагичен показател - 16,5 промила. Най-ниска е детската смъртност в област Търговище - 2,7 промила.

По-добра спешна помощ и по-ниска детска смъртност - приоритетите на здравната стратегия

Осигуряване на своевременност на обслужването при спешната помощ – до 30 минути на повече от 95% от пациентите, както и намаляв...

През миналата година починалите деца на възраст до 1 година в Шуменско са 23. През последните десет години в област Шумен най-висока стойност на коефициента на детска смъртност е регистрирана през 2010 година - 16,2 промила, а най-ниска през 2005 година - 9 промила.

Независимо от положителната тенденция в намаляването на нивото на детската смъртност в България, тя продължава да е по-висока от детската смъртност в страните от Европейския съюз. Само Румъния (9 промила) има по-висока стойност на този показател от нашата страна (7,3 промила). В повечето страни от Европейския съюз коефициентът на детска смъртност е под 5 промила, като най-ниски са стойностите му в Словения - 1,6 промила.

През миналата година в Шуменско нивото на общата смъртност се задържа високо. Броят на починалите е 2 612 души, като спрямо предходната година той намалява със 175 случая, или с 6.3%. Броят на починалите намалява в седем общини, а нараства в три - Върбица, Смядово и Хитрино.

Коефициентът на обща смъртност, който се измерва с броя на починалите лица на 1 000 души от средногодишния брой на населението е 14,6 промила, с 0,2 промила по-висок от средния за страната. В област Шумен през последните десет години коефициентът на обща смъртност е най-висок през 2012 година - 15,5 промила, а най-нисък през 2004 година - 13,4 промила.

Отчетохме най-ниската детска смъртност откакто има статистика, но нивото все още е високо

През 2012 г. е достигнато най-ниското равнище на детска смъртност в България в цялата история на демографската статистика на страната...

В страната с най-висок коефициент на смъртност се отличават Областите Видин и Монтана, съответно 21,1 и 20,1 промила. Смъртността е най-ниска в областите Кърджали - 11,3 промила и София - 11,5 промила. По посочения показател сред 28-те области, подредени по низходящ ред, област Шумен заема 10-то място.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен