X
 
 

Huawei ще обжалва рестрикциите, наложени от САЩ

2009 0
Huawei ще обжалва рестрикциите, наложени от САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver
Компанията Huawei Technologies Co. е взела решение да оспорва в съда решение на Федералната комисия по съобщенията на САЩ (FCC) от по-рано този месец, което допълнително ограничава нейния бизнес с малкото останали ѝ американски клиенти. За случая информира изданието The Wall Street Journal, цитирано от БНР.

Китайският технологичен гигант се подготвя за съдебно дело, чрез което да оспори решение от миналия петък, когато FCC гласува единодушно за забрана на използването на федерални средства за закупуване на оборудване от компании, представляващи заплаха за националната сигурност, визирайки най-вече китайските фирми Huawei Technologies и ZTE Corp.

Канада се чуди дали да позволи на Huawei да прави 5G мрежа

Агенциите за сигурност в Канада са разделени дали да бъде наложена забрана на китайския гигант Huawei да участва в изграждането на 5G м...

Федералната комисия по съобщенията също така гласува да изиска от провинциалните доставчици на телекомуникационни услуги да премахнат притежаваното от тях технологично оборудване, доставено от двете китайски компании. Huawei и ZTE имат 30 дни, за да оспорят решението.

Запознати източници твърдят, че китайският технологичен гигант се очаква да заведе дело през следващата седмица в Апелативния съд на Ню Орлеан.

Още през март Huawei заведе дело и срещу правителството на САЩ във Федералния съд в Тексас, за да блокира изпълнението на разпоредби от закон за отбранителната политика през 2019 година, който не позволява на американските власти и на техните контрагенти да използват телекомуникационното оборудване на Huawei. 

В интервю за The Wall Street Journal по-рано този месец, 75-годишният основател на компанията Жън Чжънфей посочи, че тя "може да оцелее много добре и без САЩ". Компанията е най-големият производител на телекомуникационни устройства в света и номер 2 на пазара на смартфони, изоставайки от южнокорейската Samsung Electronics Co., но задържайки се пред американската Apple Inc.

5G мрежата вече е реалност в Китай

5G мрежата вече е реалност в Китай. Трите китайски държавни телекомуникационни компании, които са и най-големите мобилни оператори в ст...

Новината за потенциално ново изостряне на напрежението между китайския технологичен гигант и САЩ може да доведе до допълнителни притеснения сред инвеститорите на "Уолстрийт" относно хода на търговските преговори между двете най-големи световни икономики. Подобни притеснения възникнаха вчера, след като американският президент Доналд Тръмп подписа указа за влизане в сила на законопроекта на Конгреса в подкрепа на човешките права и демокрация в Хонконг, което доведе до остри и гневни реакции от страна на китайските власти.

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално