Мащабни за Смолян инвестиции спря местният парламент

4366
Мащабни за Смолян инвестиции спря местният парламент
Снимка: Анита Чолакова

Две мащабни за областния град инвестиции спря Общинският съвет в Смолян.

Едно от блокираните намерения е за изграждане на голям търговски парк под хотел „Дикас“. Видно от данните в Търговския регистър, за него бизнесменът от София Христо Близнаков – собственик на фирмата „Сън парк“, е изтеглил през март месец банков кредит от 11 млн. лева.

Другата стопирана инвестиция на стойност от около 3,5 млн. лева е за изграждане на фотоволтаичен парк над пътя между Устово и Бостина. Тя е на местната фирма „Линк асист“ - еднолична собственост на 36-годишния смолянчанин Костадин Кисьов.

Платформа за общинските заседания създаде "Продължаваме промяната" в Смолян

Екипът на "Продължаваме промяната" в Смолян създаде софтуерна платформа, която да проследява заседанията на общинските съвети и автомат...

Дружеството на Христо Близнаков е регистрирано през 2020 г. и е собственик на имоти с обща площ от 15 277 кв. метра в Смолян. От справка в Имотния регистър става ясно, че миналата година той е купил 12 869 квадрата под бул. „България“, обединявайки парцели на предишните собственици „Компания за развитие Смолян“ ЕООД с площ 6911 кв. м, ЕТ „Мария Беширова“ (4096 кв. м) и др. 

В инвестиционното си намерение той е оповестил, че смята да изгради търговска сграда с максимална височина 7,81 м от средната кота на прилежащия терен и застроена площ от 6675,96 кв. метра, функционално разделен на 7 магазина със самостоятелни входове за клиенти от югозапад.  

От местния парламент вчера той поиска разрешение да изгради пътна връзка към бъдещия търговски комплекс. Достъпът до имота му е планирано да се извърши през нов мост над река Черна и ново кръстовище на ул. „Петър Берон“ с възможност за ляв завой в двете посоки. Предложението му бе със свои средства да проектира и изгради пътната връзка, която да стане собственост на общината. Предложил бе и споразумение за това. Одобриха го 14 съветника. Единодушна подкрепа имаше само от групата на ГЕРБ. Четирима от опозицията се въздържаха, двама не взеха участие в гласуването.

За такова решение бяха нужни 15 гласа.

Почти същото „одобрение“ се получи и за другата инвестиция – 13 гласа „за“, без „против“, 7 „въздържали се“. Един не участва в гласуването.

Знакова дискусия в Смолян: Дали подкрепата за инвеститор е в обществен интерес  

Оживена дискусия се развихри напоследък в Смолян заради предложение на кмета Николай Мелемов да се отстъпи за 30 години право на строеж...

На миналото заседание продажбата не получи необходимото мнозинство с мотив, че кметът Николай Мелемов бе предложил правото на строеж върху 4 имота с обща площ 38 641 квадрата да се продаде на фирмата по Закона за енергетиката – без търг или конкурс, на цена 384 388 лв. Регламентът в него е, че когато изграждането или разширението на площадкови енергийни обекти, надземни и подземни хидротехнически съоръжения за производство на електроенергия се извършва върху общински имот, компетентните общински органи учредяват в полза на лицето, което ще изгражда и експлоатира енергийния обект, възмездно право на строеж върху земята по реда на Закона за общинската собственост без търг или конкурс.

Тогава съветници поискаха продажбата да е с търг и да се завиши цената, дадена от независимия оценител инж. Денка Стоева.

Новото предложение на кмета бе точно това, което поиска тогава ОбС – цената бе завишена на над 1 млн. лева, а продажбата на правото на строеж да се извърши чрез публичен търг с тайно наддаване. Завишената сума за четирите имота е дадена от независимия оценител инж. Анета Петкова – ангажирана от депутата на „Продължаваме промяната“ Михал Камбарев.

Този път обаче съветници поискаха разпореждането да стане чрез конкурс с правила. Нямаше воля обаче нито за изработване на условия за конкурс, нито да се гласува въобще продажба чрез конкурс. Не се събраха необходимите гласове и за търг с тайно наддаване.         

Според кмета Николай Мелемов сигналът към инвеститорите в Смолян със сигурност е негативен.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян