Ремонтират сектор за инвазивна кардиология в Смолян

1739
Ремонтират сектор за инвазивна кардиология в Смолян
Снимка: Actualno.com

Започна ремонтът на сектор за инвазивна кардиология в областната болница на Смолян.

Той ще бъде обособено в югоизточната част на Кардиологичното отделение. Стационарът ще се състои от четири болнични стаи за пациенти преди процедурата и за наблюдение след това. Интервенциите ще се извършват в процедурна зала тя ще бъде изградена с необходимата защита срещу йонизиращи лъчения. Сумата, предназначена за реконструкцията, е на стойност близо 257 хиляди лева, съобщиха от лечебното заведение. А срокът за изпълнение на обществената поръчка е 59 дни. Тоест, до два месеца звеното ще е готово.

До средата на декември пък се очаква да бъде доставен ангиографският апарат. За него правителството отпусна целева субсидия на МБАЛ – Смолян, в размер на близо 1 000 000 лева. Сключен е договор за доставката и монтажа на ангиографа с фирма „С&Т България“. Софийското еднолично дружество е единственият дистрибутор и оторизиран сервиз на пълната гама продукти на Philips Healthcare за България.

„Ако всичко стане както трябва, до май месец инвазивният сектор ще заработи, защото за да сключим договор със Здравната каса, трябва да влезе в сила новият рамков договор и да се изкара разрешение за нова дейност. Такъв е законът. Не можем да сключим нов договор по всяко време на годината. А обикновено рамковият договор започва да действа от 1 април на съответната година“, заяви д-р Марин Даракчиев – изпълнителен директор на МБАЛ – Смолян.

Гайдарят Петър Янев получи званието почетен гражданин на Смолян

Снощи (24 ноември) Фолклорният ансамбъл „Родопа“ отбеляза своята 60-годишнина с музикално-танцовия спектакъл "Невястата", а...

„Ще направим всичко, което е нужно. Такива са условията за вписване на нова дейност към сега действащото отделение, ще бъде като разширение на дейността“, добави д-р Даракчиев.

Инвазивна лаборатоия е структура, от която област Смолян има остра нужда. С нея ще се даде възможност за равнопоставен достъп до лечение на хората, страдащи от сърдечно-съдови и мозъчни заболявания, които са водещи по смъртност в региона.

Очаква се апаратът, който ще бъде доставен в МБАЛ – Смолян, да е последно поколение ангиограф AlluraCentron. Такъв апарат има “Софиямед“. С него ще се извършват коронарни процедури и изследване на сърдечни клапи. Той позволява обаче не само това. Системата позволява да се извършват изследвания и лечение на периферните съдове от главата до стъпалата на пациента. Огромното предимство за пациента е, че тези интервенции спасяват болния в първия, т.нар."златен час".

На този етап обаче не може да се каже със сигурност дали ще заработи инвазивният сектор в Смолян, ако не стане факт промяната, за която председателят на здравната комисия към парламента д-р Даниела Дариткова настоява.

В преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджет на НЗОК е наложен мораториум върху разкриването на нови медицински дейности и нови болници.

Откриха хероин и амфетамин в смолянския затвор

Хероин, амфетамин и цигара от жълта трева с част от хапче в нея са открити вчера в Затворническото общежитие „Герзовица“ кр...

Тя е следната: „Лечебните заведения, които след 31 декември 2017 г. са получили за първи път разрешение за дейност по чл.48, ал.1 от Закона за лечебните заведения, не могат да сключват през 2018 г. договори с НЗОК за съответните дейности“.

Вчера бюджетната комисия към НС прие предложението на д-р Дариткова по този параграф да се допусне изключение за нови клинични пътеки, които досега не са били изпълнявани на територията на съответната Районна здравно-осигурителна каса.

Тя аргументира предложението си точно със ситуацията в Смолян.

„Това е поправката, която дава възможност да се финансира инвазивната кардиология в Смолян, защото тук става въпрос за финансиране на нови клинични пътеки, които досега не са изпълнявани на територията на Смолянска област. А това ще гарантира по-добър достъп по отношение на дейности, които не са били изпълнявани досега в регионите“, посочи народният представител.

Тя обаче подчерта, че предложението й не е окончателно одобрено. „На този етап е прието от бюджетната комисия. Следващата седмица бюджетът на НЗОК ще се гледа в зала, но тъй като от бюджетната комисия то получи подкрепа, се надявам да ги убедя и в залата. За нея вече се говори като „Поправката Смолян“, коментира д-р Дариткова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Вижте листата на "Има такъв народ" за парламентарните избори на 9 юни в 22 МИР - Смолян

Вижте листата на БСП за парламентарните избори на 9 юни в 22 МИР - Смолян

Вижте листата на ДПС за парламентарните избори на 9 юни в 22 МИР - Смолян

Вижте листата на ПП-ДБ за парламентарните избори на 9 юни в 22 МИР - Смолян

Вижте листата на ГЕРБ-СДС за парламентарните избори на 9 юни в 22 МИР - Смолян

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян