Смолян е на 11-то място по брой заразени и на 6-то по заболяемост от Covid-19

2024
Смолян е на 11-то място по брой заразени и на 6-то по заболяемост от Covid-19
Снимка: Анита Чолакова

Област Смолян е на 11-то място по брой заразени с Covid-19 с 40 заразени и на 6-то място по заболяемост – 1 на 2400 души, съобщи областният управител Недялко Славов на днешния брифинг.

Общо 42 са случаите в Смолянско, като два от тях излизат от статистиката – 32-годишен шофьор от Смолян и 68-годишен от Неделинско. Причината е, че съобщения за тях било получено в четвъртък вечерта по телефона. При пристигане обаче на официалния протокол от изследването, двамата били дадени с отрицателни резултати. Веднага след това ПСР-пробите им били повторени и отново са отрицателни.

„На базата на това тези двама пациенти отпадат от регистрираните случаи със зараза от Ковид-19. Съответно техните контактни ще бъдат свалени от карантина, а те ще бъдат лекувани от пневмония“, уточни д-р Мими Кубатева – директор на РЗИ, Смолян.

От 40-те души с положителни проби 30 са окончателно излекувани. В областта има 3 смъртни случая, 7 са активните с коронавирус. От тях двама са в инфекциозното отделение на смолянската болница, 5-ма са на домашно лечение.

На 1-во място по брой заболели е София с 939 случая, следват Плевен, Видин, Благоевград, Ямбол, Пловдив, Кюстендил, Сливен, Бургас. Смолян и Стара Загора са с по 40 и са на 11 и 12-то място.

Мечки погубиха 7 пчелина и 19 животни в Смолянско  

От началото на годината групата за бързо реагиране при РИОСВ – Смолян е проверила общо 19 сигнала за щети от кафява мечка. При 17...

На първо място по брой заболели спрямо общия брой на населението е Видин - с един заразен на 470 души население, следват Ямбол, Плевен, Кюстендил, София, Смолян – 1 на 2400, като следват Сливен и Благоевград.

Заболели по общини: Смолян е с 26 души, Чепеларе -  5, Девин - 4, Неделино, Мадан и Рудозем – по двама, Доспат - един. Средната възраст на заразените е 50 години при 68 г. средна за страната.

От медицинския персонал са 8 заразени - трима лекари от извънболничната медицинска помощ, от болницата в Смолян – 2 медицински сестри и три санитарки. Активни в момента са една мед. сестра и една санитарка.

Източници на заразата най-често са контакт на позитивен в семейството, от кардиологичното отделение в МБАЛ - Смолян, от Пампорово и завърнали се от чужбина.

От началото изминаха 8 и половина седмици, а доказаните в първата седмица са 3, във втората – 11, в третата - 3, в четвъртата - 10, в петата - 5, в шестата - 3, в седмата - 3, в осмата - 2. Най-много регистрирани има във втората седмица - периодът 25 март до 2 април и четвъртата (10-16 април) - Великденската седмица.

Ансамбъл „Родопа“ и „101 каба гайди“ аплодираха медиците на първа линия

Със своя изява на каскадите пред Родопския драматичен театър в Смолян фолклорният ансамбъл „Родопа“ и оркестър „101 к...

След това започва спад и се поддържа ниско ниво на нови случаи. Регистрираните случаи формират заболяемост 4 на 10 000 при 3,2 на 10 000 за страната.  

Досега са изследвани 850 проби с ПСР, което е 8,5 на 1000 население. За страната този показател е 9 на хиляда. Досега са били карантинирани общо 1300 души в областта.

 

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 18 май

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 18 май

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Чрез фирма на Тодор Батков в Смолян докараха стадо алпийски козирози от Бавария (СНИМКИ)

Ниски заплати: Съдилищата в Смолянско останаха без съдебни заседатели

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян