45 милиона лева за пробива под гарата в Пловдив, до 4 години трябва да е готов

4915
45 милиона лева за пробива под гарата в Пловдив, до 4 години трябва да е готов
Снимка: Actualno.com
45 милиона лева ще струва пробивът под Централна гара Пловдив, като той трябва да завърши до 2022-а година. Това обяви генералният директор на НКЖИ Красимир Папукчийски на съвместна пресконференция с кмета на града Иван Тотев.

"Преди да се пристъпи към бутането на Бетонния мост, ще бъде изградена връзката "Модър-Царевец", пробивът под гарата и разширението на улица "Кукуш", категоричен беше Красимир Папукчийски, като гарантира, че район "Южен" няма да остане без връзка с центъра на града.

"Капана фест" привлича хиляди посетители в Пловдив

Отново е есен и отново има "Капана фест". Името на тридневното пъстро оживление в квартала на творческите индустрии в Пловдив вече е па...

Отговорните по проекта лица обявиха, че за да се осъществи връзката между булевардите "Васил Априлов" и "Христо Ботев", дължината на пробива ще се увеличи със стотина метра и ще се изградят локални платна от улица "Тракия" до улица "Велико Търново". Така ще се направи връзката на "Васил Априлов" с колелото на гарата. С работата по разширението на улица "Кукуш" от страната на район "Южен" и връзката ѝ с възел "Родопи" пък ще се разтовари движението в центъра по булевард "Христо Ботев".

Тунелът от северната страна ще излиза на 100 метра от улица "Тракия", до средата на бившето кино "Гео Милев", а от южна страна - до бившите Хали на булевард "Македония" и улица "Димитър Талев". Предвижда се булевард "Христо Ботев да не бъде затварян за движение, а по него да се работи само под земята, докато по "Васил Априлов" ще се наложи движението да бъде временно спряно. Предвиждат се и три пешеходни пресичания, след като се направи пробива на гарата - на Сточна гара, на Централна гара и още една в западна посока, която ще замени сега съществуващия и нефункциониращ Въздушен мост. Пешеходният подлез на Централна гара ще се запази, а тунелът за автомобили ще се направи източно от него.

Кметът Иван Тотев още миналата седмица обяви, че за да бъде запазен, Бетонният мост трябва да бъде повдигнат с 1,60 метра. Тъй като това е напълно невъзможно, той ще бъде премахнат. Това обаче ще стане едва когато другите връзки са изградени.

Ще бъдат изградени и 11 коловоза в района на гарата, като се обхваща ареала гара Крумово и гара Скутаре. "Най-късно до 2022 г. ще има готова инфраструктура, по която влакът Пловдив-Бургас ще се пътува със средна скорост от 145 километра в час", обяви Красимир Папукчийски. Той допълни, че в момента влаковете влизат в гара Пловдив с 40 километра в час.

На Панаира в Пловдив показват товарач гигант, повдигащ до 25 тона в обсег на действие - 14 метра

Над 550 фирми от 35 държави от Европа, Азия и Северна Америка представят производството си в 74-тия Международен технически панаир. У...

"По този проект община Пловдив работи от 2014-та година и сме напълно наясно какво и как искаме да се случи. Той е много важен за град Пловдив, тъй като затвърждава града като основен жп възел в България с изключително добра свързаност с Европа. Този проект е много важен и за икономическото развитие на Пловдив - едно от предимствата ни като град е именно местоположението на Пловдив и неговата свързаност. Тук можем да споменем и изграждането на интермодалния терминал, който също затвърждава Пловдив като логистичен център. Изключително важна е и железопътната връзка със София, тъй като след реализирането на железопътните проекти разстоянието до столицата ще се взима за по-малко от час", категоричен беше кметът Иван Тотев. Той допълни, че този проект ще реши и много вътрешни транспортни проблеми за самия Пловдив.

"Пробивът е заложен в общия устройствен план, който е приет още през 2007-а година. Община Пловдив иска с реализирането на жп възел Пловдив да осъществи възможно най-много пътни връзки, които да бъдат изпълнени по време на проекта, така че през следващите поне 50 години да имаме една много по-добра свързаност на северната и южната част на града", допълни кметът на Пловдив.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители