10 000 опита за незаконно преминаване на българската граница през 2016 г.

1604
10 000 опита за незаконно преминаване на българската граница през 2016 г.
Снимка: Getty Images/Guliver

10 000 са опитите за незаконно преминаване на българо-турската граница за първите три месеца на 2016 година, съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.

Министрите на външните работи и на вътрешните работи на България, Гърция, Македония и Албания обсъждат в Солун проблемите с бежанската вълна и начините на взаимодействие между четирите държави за противодействието им.

Само за четири месеца през Средиземно море в ЕС са влезли 180 000 бежанци

От началото на годината в Европа през Средиземноморието пристигнаха повече от 180 хил. мигранти и бежанци. В същото време повече от 120...

Външният министър Даниел Митов посочи, че България, заедно с Гърция, Македония и Албания, започва активно сътрудничество за предотвратяване на нов бежански маршрут през Балканите. Такъв засега няма, но трябва да се вземат превантивни мерки. При конкретни проблеми в тази насока може да се задейства системата за ранно предупреждение и за наблюдение на мигрантите, които се намират на територията на Република Гърция

По време на двустранната среща между Даниел Митов и македонският му колега Никола Поповски са били обсъждани вариантите за действия, ако договорът с Турция за реадмисия на бежанци спре да работи, както и проблемът за разграничаването на икономическите мигранти. Има договорка и за по-добро използване на контактния център между Гърция и България в Промахон. При разговорите с министър Поповски е била обсъдена и обстановката в Македония. Според външния министър Даниел Митов, амнистията, подписана от македонския президент, буди недоумение, предаде БНР.

Заместник-вътрешният министър Филип Гунев обясни от своя страна, че в последните три месеца има заловени около 170 души по границата ни с Гърция. В последния месец пък има спад на опитите за влизане на нелегални мигранти с около 30 процента у нас спрямо същия период на миналата година.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com