100 нарушения в зимните курорти засече КЗП

1824
100 нарушения в зимните курорти засече КЗП

От началото на декември Комисията за защита на потребителите (КЗП) е извършила 1200 проверки в туристическите обекти на зимните ни курорти. 100 са регистрираните нелоялни практики и нарушения в качеството на туристическия продукт, съобщи председателят на комисията Димитър Маргаритов.

"Това е един сравнително малък процент на фона на общия брой проверки, така че за момента поне може да кажем, че нещата са под контрол. По-големият брой нарушения, които ние сме констатирали, са свързани с известни разминавания в това, което като категоризация трябва да предложи съответният обект, и това, което реално се случва. Тоест, на потребителите се предлагат услуги с по-ниско качество или пък се спестява важна информация относно цени. Най-често това се случва в менютата на ресторанти и други заведения, в които се предлагат хранителни продукти и напитки", обясни Маргаритов, цитиран от БНР.

Пампорово и Чепеларе бавят откриването на сезона заради липса на сняг

„Изчакваме метеорологичните условия да бъдат достатъчно добри за подготовка на ски зоната и след това ще можем да обявим конкретн...

Хотелиерите обаче продължават да твърдят, че масово се предлагат частни жилища и апартаменти като туристическа леглова база, без да бъде обявена като такава.

"Правим проверки по такива сигнали и по тази линия също сме срещали въпросните нарушения и сме налагали санкции. Трябва обаче да отбележим, че тук срещаме някакви трудности, тъй като има определени хитринки. Смятам, че тук ще направим по-съществен пробив в контролната дейност благодарение на новата наредба за категоризация на туристическите обекти, която е приета и предстои да влезе в сила от началото на месец март. Там са предвидени по-облекчени изисквания за категоризирането на точно такъв тип обекти като стаи под наем", каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com