21 души са били подслушвани незаконно през последните 3 години

2230
21 души са били подслушвани незаконно през последните 3 години
Снимка: БГНЕС

19 души са доказано незаконно подслушвани от 2014 до 2016 г., като четирима от тях са магистрати, сочи годишният доклад на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС). За 2017 г. са доказани още двама незаконно подслушвани, показва информацията на бюрото.

Докладът е готов от месеци, но беше огласен едва след като ресорната парламентарна комисия го разгледа преди седмица. Сред основните нарушения на разследващите са подслушване без данни за извършено престъпление, разрешения от некомпетентен орган, използване на СРС-та извън законовите срокове, пише в. "Сега".

Няма тайни в интернет за САЩ и Великобритания

Американските и британските служби за сигурност имат специални технологии, които им позволяват да дешифрират почти всяко едно съобщение...

От всички незаконно подслушвани едва 8 души са решили да водят дела срещу държавата. Броят на процесите обаче може и да се увеличи, тъй като давността за депозиране на иска е 5 г.

През 2016 г. са започнали процедури със СРС-та спрямо 2749 души. Впечатление прави, че при 685 души, или 25%, разрешенията са давани постфактум, т.е. подслушването минава под знаменателя "неотложно" и след това се иска разрешение от съда.

Сред заявителите първенец е МВР - негови са 56.22% от исканията. Следват прокуратурата с 33.39% и ДАНС с 10.08%.

През м.г. са се увеличили разрешенията за използване на СРС-та - 21.09%. Почти половината от санкциите за подслушване ги дава Специализираният наказателен съд. Софийският градски съд, който доскоро беше рекордьор по разрешенията, е чак на 13-о място с 1.9%. Втори е Окръжният съд в Пловдив с 10.30%.

Искат изслушване на Бойко Рашков за подслушвани политици и магистрати

Парламентарната група на БСП иска изслушване в пленарна зала при закрити врата на председателя Националното бюро за контрол на специалн...

От бюрото констатират, че отказите за СРС-та са нараснали драстично - с 806% спрямо 2014 г. През м.г. има 1209 отказа, а преди 2 години са едва 150.

Любопитен момент за прокуратурата е, че се увеличават отказите по нейните искания. За 2015 г. отказите за държавното обвинение са 10.58% от исканията му, а за 2016-а са 15.67 на сто.

В доклада на бюрото се критикува, че от 2014 г. досега така и не е направена единна информационна система, в която да се събират данни за хората, спрямо които се прилагат СРС-та. Изграждането на системата е било предложено от бюрото на Висшия съдебен съвет. "Тя още не е създадена, въпреки че ще гарантира в по-голяма степен защитата на правата и свободите срещу незаконосъобразното подслушване", пише в доклада.

Председателят на бюрото Бойко Рашков отказа да отговори на въпросите на "Сега", свързани с доклада, и по-специално има ли подслушвани журналисти, тъй като се подготвял за изслушването в парламента. Изслушването му на закрито заседание беше поискано от БСП заради негови медийни изяви от лятото, че имало "нерегламентирано подслушване на политици, магистрати и журналисти с цел сплашване". Според депутата от БСП и зам.-председател на комисията за контрол над службите и прилагането на СРС Славчо Велков на закрито заседание на комисията тази седмица на Рашков му бил поставен този въпрос, но той отговорил общо, без да цитира никакви имена.

Прокуратурата пази СРС-та незаконно

Прокуратурата съхранява противозаконно информация, придобита със специални разузнавателни средства (СРС). Това става ясно от отговори н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com