Искат изслушване на Бойко Рашков за подслушвани политици и магистрати

1038
Искат изслушване на Бойко Рашков за подслушвани политици и магистрати
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на БСП иска изслушване в пленарна зала при закрити врата на председателя Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков.

Това заяви на брифинг в парламента Славчо Велков от БСП, който е зам.-председател на Комисията за контрол над службите и прилагането на специални разузнавателни средства.

ДСБ и "Да, България" поискаха от Главчев да стратира проверка за незаконни подслушвания

Защитете правата на българските граждани от незаконно подслушване. С този призив в специално писмо председателите на ДСБ Атанас Атанасо...

„Вчера беше проведено редовното заседание на Комисията за контрол над службите, като обикновено тези заседания са закрити. На заседанието присъства представител на ВСС – Боян Магдалинчев, главният прокурор Сотир Цацаров, председателя на ДАНС и други колеги. Предметът на вчерашното заседание беше изслушване и приемане на доклада за дейността на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства през 2016 г.”, обясни Велков.

Той посочи, че докладът е бил представен от Бойко Рашков, ръководител на бюрото, и е бил приет единодушно. В хода на заседанието били поставени въпроси към Рашков. „Един от тях беше свързан с изявления по медии от средата на август тази година за нерегламентиране подслушване на политици, магистрати и журналисти с цел сплашване. Рашков отговори общо на въпроса, предвид факта че не беше подготвен за такъв въпрос, без да конкретизира имена”, поясни Славчо Велков.

„Във връзка с факта, че ние констатираме тревожни факти и данни около това изявление и около дейността на бюрото, свързана включително с процеса, процедурата на съхранение на резултатите от прилагане на СРС-та-в това число унищожаване и неунищожаване и възможности за нерегламентирано използване в последствие и във връзка с трудностите и пречките, които среща бюрото, видно от доклада, ние искаме изслушване на ръководителя на Националното бюро за СРС-та Бойко Рашков на закрито заседание в зала, в периода 29 ноември - 2 декември”, посочи депутатът от БСП.

Искането е на основание член 113 от Правилника за организацията и дейността.

Политици, магистрати и журналисти се подслушват незаконно

Има случаи на незаконно прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) срещу неудобни политици, магистрати и журналисти. Това зая...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com