X
 
 

24 май е – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

3910 0
photo of 24 май е – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост
Снимка: Actualno.com
На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

На този ден в България се отбелязва националният празник на просветата, културата и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като "Солунските братя".

БАН организира диктовки на открито

Диктовки на открито организира по случай 24 май Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ на Българската акаде...

Първите преводи на свещените писания Кирил и Методий записват на глаголица. Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен.

За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата.

Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в "Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски.

През 1857 година денят на "светите братя" е почетен в българската църква "Св. Стефан" в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски. На следващата година, 1858 г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата "Света Богородица", а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий.

Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, а от 1860 г. и в Скопие. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът бил организиран от учителя Сава Филаретов.

Денят на българската просвета - празник и в жестове (СНИМКИ)

Калина Паскалева отбеляза във Facebook Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост със снимки на жестомимичния е...

По време на борбите за църковна независимост от началото на 18-ти век историческото дело на Кирил и Методий е не само стимул, но и казус против гръцката Вселенска патриаршия. Превръща се в символ на бъдещата независимост, както отбелязва в една от статиите си Христо Ботев.

Празникът надхвърля църковно-училищните рамки на своето отбелязване и се превръща в общонароден празник.

След 1878 г. празнуването на Кирил и Методий се развива в две посоки. В свободна България той се ограничава до училищен празник. В Македония и Одринско обаче същият запазва функциите си и на демонстрация на българщината в борбата й против турското управление, както и против асимилаторските домогвания на сръбската и гръцката пропаганда. Особено значение празникът на Кирил и Методий придобива след Първата световна война.

С въвеждането на Грегорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държавата и църквата, се чества на един ден - 24 май. След 1969 г. се провежда секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес съществуват два празника - църковен (11 май) и светски (24 май). За официален празник на Народна Република България 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 година, а от 15 ноември 1990 г. е официален празник на Република България, когато Народна република България е преименувана на Република България.

Най-ранните данни за отбелязване на 11 май като ден на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий датират от XII век, като те са признати за светци още в края на IX век. Поотделно паметта на св. Кирил се отбелязва на 14 февруари, а на св. Методий — на 6 април (дните на тяхната смърт).

За 24. май и киrилиц@та

Покрай 24. май винаги настъпва една особена еуфория, сравнима с хаоса, който създават малообразовани членове на секционна избирателна к...

Всеруският Синод по повод празнуването хилядогодишнината на Моравската мисия на Св. св. Кирил и Методий взема следното решение: "За спомен на хилядолетието, откакто първоначално бе осветен нашият бащин език чрез Евангелието и Христовата вяра, да се установи ежегодно, започвайки от тази 1863 г. 11 май като църковен празник на преподобните Кирил и Методий!" След това празникът се чества във всички православни славянски страни.

Общият празник на Св. св. Кирил и Методий се чества и от българската църква и през следващите векове, а през Възраждането се превръща и в училищен празник на буквите. Празникът на Св. св. Кирил и Методий се отбелязва през Възраждането не само в българските земи, но и зад граница — сред възрожденската имиграция в Румъния и Русия, сред българските студенти в чужбина, сред българите, заточени в Диарбекир. През 1856 г. Йоаким Груев предлага денят на Св. св. Кирил и Методий да бъде празнуван като празник на българските ученици.

През 1892 г. Стоян Михайловски написва текста на училищния химн с първия си стих "Върви, народе възродени". Химнът е озаглавен "Химнъ на Св. св. Кирилъ и Методи" и включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите шест. Панайот Пипков създава на 11.05.1900 г. музиката към химна. 11 май се чества от православната църква като празник на св. св. Кирил и Методий, докато 24 май се е утвърдил като празник на славянската писменост, на българската просвета и култура.

24 май като празник на славянската писменост и на светите братя Кирил и Методий се отбелязва и в Русия. Той там се чества за първи път през 1986 г. по инициатива на мурманския писател Виталий Маслов. В Мурманск е най-северната точка, където има паметник на св. св. Кирил и Методий. Братята са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език (придобил популярност в неговата руска редакция като църковно-славянски език, черковно-славянски език) и разпространяване на християнството сред славяните. Обявени са от папата за покровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 64 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Днес с голямо разочарование чух да повтаряте руското пропагадно клише за някаква "славянска азбука"! 1. Така наречените "славянски народи" пишат предимно на латиница! 2. Никой историк до момента не е могъл да ми каже името на поне 1 "славянско" племе, къде е живяло, еле името на поне 1 музей, в който има поне 1 артефакт от "славяните"! 3. За първи път т виж още ›› ова име използва Екатерина, назовавайки 120 националности sclav /роб на латински, преминала в английския като slave/! Каму е необходимо да зовем себе си роби, освен на Русия? Лично аз се гордея, че съм българин! 4. Швейцарския генеалогичен институт публикува данни, че ние сме най-хомогенното население в тази част на света - 47% тракийско ДНК. Показателно е и ДНКто на друг "славянски народ, поляците, които са 60% германи! Нека се гордеем, че сме българи, и да загърбим руската вредна пропагадна!
 • Анонимен 63 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  ЗЛОКОБНА е намесата на русия в историческия път на БЪЛГАРИТЕ . Русия целенасочено и последователно ни унищожава! Унищожава ни всички българи заедно - и нас и македонците и външните и българите мюсюлмани. Русия е убиецът на българското племе! Руският посланик е пистолет "Макаров" в тила на клекналият за екзекуция български народ и държава! Руският посланик да се маха от свещената ни бълга виж още ›› рска земя! Русия да махне неблагодарните си мръсни ръце от всички свети поселища на българите по света! Културните нации уважават своите създатели. САЩ прикрепят великото британско имперско и демократично минало към своето днешно величие. Испано-говорещите са горди с произхода си от великата световна испанска империя. Само руските простаци мегаломани - пияници, вместо гордо да присъединят великото българско, държавно и културно минало към днешните си претенции, вместо да се фукат с принадлежността си към великото българско културно пространство, което българската азбука и българската духовност и държавотворчество ги е дарило по божията милост , се напъват да го присвоят, унижат и унищожат... Презряни плебеи...! Руският посланик да бъде изгонен. България трябва да скъса всякакво отношения с империята българоубиец! Нещем ви ни меда ни жилото.! Без вас ще си отдъхнем от безкрайната ви простотия и коварство. Махайте се! Русия не заслужава усулията на нито един от българските просветители, които са оставили живота си в проклетите неблагодарни руски земи за да отварят очите на бъдещите убийци на българите... Не ви щем ни рублите нито червонците. Махайте се...Ние пак ще се обединим и въздигнем, но вие ще пропаднете в пъкъла! Защото е казано в свещенните книги "...убийте с камъни отцеругателите"
 • Анонимен 62 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  СПОРЕД ЦЪРКОВНИТЕ КАНОН - Всяко едно НЕСАНКЦИОНИРАНО от СЪОТВЕТНИЯТ ЦЪРКОВЕН ОРГАН - ПОДМЕНЯНЕ, БИЛО В ТЕКСТ/Дума, БИЛО В ТЪЛКУВАНЕ Е ЕРЕС И СЕ ПРЕСЛЕДВА, дори и ОТЛЪЧВА ОТ ЦЪРКВАТА.НЕ само АЗБУКАТА а и езиковият-КАНОН ЕЗИКОВАТА норма) СЕ утвърждават от патриарси и папи. В тази връзка, Константин-Кирил Философ, във Венеция изнася Беседата против триезичниците - да се признае, като КАНОНИЧНО-ЛИТ УР виж още ›› ГИЧЕН ЕЗИК и БЪЛГАРСКИЯТ език, че българския става за хвалебствие-химн-песнопение, че БЪЛГАРИТЕ ПРЕДАВАТ теолого-религиозните си вярвания чрез химни-славЕнЕ, възпяване/пеяти - старобългарско-църковно-куириловско, което става и чЕрковно-слАвене с великото дело на Кирил и Методий. Затова Борис поръчва опростена азбука и тя е наречена Кирилица - казват, че е славянска, защото така се разгласява от времето на Петър1 и Екатерина2 в изгода на руснаците. Азбуката е българска и е пригодена за нашия език, а в руския и другите, които я ползват има промени. В старите източници това пише за 7-те ученици на Методий, защото те са я измислили за улеснение в сравнение с 144 букви на глаголицата - това е златния век - цялата книжнина от глаголица се пренаписва на кирилица - на глаголица пишат само най- учените духовници - цялата тази литература е унищожена за нас(ограбена,скрита , изгорена, изнесена в русия, пренаписана) от руските и гръцки духовници ируски диплмати.
 • Анонимен 61 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Върви народе, възродени! Няма нито едно материално доказателство за съществуване на т.н славяни- никога и никъде! Няма и никакви писмени „източници”, преди дон Мавро Орбини- един от „първооткривателите”! Впоследствие славянската измислица е превърната в руска имперска доктрина за възпитаване на предателско самосъзнание в неруски територии и „легитимираща” /заедно със североизточното православие/ т виж още ›› ериториалните претенции на Русия.Т.н. славянски език всъщност е старобългарският, пропагандно наричан още църковно- славянски. В различни периоди, на тези територии е имало български държави или масивни групи българско население. По късно в процеса на образуване на самостоятелни нации и държави , са се оформяли и местните езици на основата на старобългарския. Процеса е лесно разбираем – пред очите ни, сега се образува македонската нация, държава и език! Т.н. славянска азбука-Кирилицата , никога не е виждана приживе от Кирил и Методи, а е компилация на учениците им- основно от латински, гръцки и няколко глаголически букви. Глаголическата азбука е сътворена от двамата братя в манастира „Полихрон”, основан през V в. от Алексий Студитес. В скриптория му е било разработена византийската минускулна писмена система-в последствие послужила като образец за глаголицата. Под влиянието на този шрифт Константин започва работата си върху т.н. в последствие славянската писменост – тогава още/ до измислянето им в 16 в./ никой не е дори чувал за каквито и да са славяни! Глаголицата единствено е била официалната писменост в църковните книги на Хърватия до Първата световна война. Парадоксално, но Славянската измислица е изиграла много положителна роля в оформянето на балканските нации и държави- особено в периода на разпад на Османската империя! В последствие обаче служи единствено за обслужване на руските имперски амбиции и намеса във вътрешните работи на суверенни държави- дори и с инспирирани преврати! Тази паразитна доктрина е поддържана жива и при царска Русия, и при СССР, и при Русия на Путин. Както и стратегическата мечта още на Петър Първи и Екатерина Велика/ всъщност София фон…/за превръщане на Черно море във вътрешно море за Русия! Особено жизнено е славянството-това раково образование в България и е сърцевината на русофилството. Защото постоянно се „подхранва” от БАН и МОН- вековни руски шпионски централи. Ние знаем руската и съвеЦка история /в повечето случаи измишльотини/, но не знаем историята на българските държави- последната закрита от Ленин . С декрет от 27 май 1920 г. той преименува българите в Русия на татари , а държавата на Татарстан-сега в състава на Руската Федерация. Столицата и Казан е основан през 10 век от волжските българи, като укрепление по тяхната гарница с фино-угърските племена (мари, удмурти). Ние не знаем историята дори на настояща България , която всъщност Аспарух разширил на юг от Дунава. Цяла България е пълна с руски и съвеЦки паметници, а в столицата няма НИТО ЕДИН паметник на основателя на държавата-хан Аспарух. И докато продължаваме да бъдем българи, ама славяни, ще сме Задунайска губерния в ЕС- на дъното,вече далече и след Румъния!И ще приличаме не на цивилизована Европа, а все повече на кочината Русия! И на най-българския празник, ще възпяваме оковите си – славянството… Върви народе ,възродени! ВЪРВИ НАРОДЕ ЗАБЛУДЕНИ
 • Анонимен 60 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  “Руският език – диалект на БЪЛГАРСКИЯ Език” (на “руски”): http ://bulgarinut57.blogspot.bg/2013/09/blog-post.html
 • Анонимен 59 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК на всички БЪЛГАРИ! ПОЗДРАВИ на всички, които почитат и уважават БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА, БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК И БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА! Хвала и вечна слава на НАУМ, КЛИМЕНТ, ГОРАЗД, АНГЕЛАРИЙ и САВА, които създадоха азбуката на БЪЛГАРИТЕ използвайки и сакралните БЪЛГАРСКИ РУНИ. Да пребъде ТЯХНОТО ДЕЛО, и ОРЕНДАТА НА БЪЛГАРИТЕ! Нека БОГ да благослови думите ми!
 • Анонимен 58 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Каква славянска азбука, славянските народи пишат на латиница, а ние сме траки, имаме 57% тракийско ДНК! Руснаците също не са славяни - "Генетично руснаците се оказаха фини, а не славяни" - http ://ivo.bg/2015/10/24/%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D1%84%D0 виж още ›› %B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B0/
 • Анонимен 57 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Долу ръцете от кирилицата-тя е българска, не славянска! - …КИРИЛИЦАТАЦАТА е създадена от БЪЛГАРИ за БЪЛГАРИ и за всички хора, живеещи в БЪЛГАРИЯ. Именно на Кирилицата сега пишат близо 300 милиона. Те ползват БЪЛГАРСКА ПИСМЕНОСТ, а не черковнославянска такава. Никога, никъде по света не е съществувал черковнославянски народ, за да има понятие черковнославянски език и писменост. … историците казват виж още ›› , че руснаците не са славяни, а са варяги и че ние, българите имаме малко славянски гени (ако изобщо имаме), …- През 893 г. Симеон Велики, обявява писмеността и езика на Кирил и Методий за официален език на българската държава и църква! …колкото до писмеността – в старата българска администрация освен другите титли е имало и длъжността КЪНИГАЧИЯ -БИБЛИОТЕКАР в превод. ако не е имало книги и то много, откъде е дошла тази длъжност!?!?!?, а и самата дума “книга” е старобългарска, така че за каква славянска азбука изобщо може да се говори – освен това, защо учениците на Кирил и Методий идват в БЪЛГАРИЯ, а не в русия – просто защото тогава НЯМА РУСИЯ КАТО ДЪРЖАВА. …Като се почне от кирилицата и се мине през цялата ни история до наши дни се вижда ръката на руските фалшификатори. Фанатичните мужици никога няма да признаят пред света или дори пред себе си, че са получили език, култура, писмо от България. Да обявиме на света, че и ние сме дали нещо, това е наша работа. …истината е, че когато е имало българска писменост и българска държава и българска писмовна школа, не е имало славянска държава, не е имало русия, а само славянски племена. когато векове по-късно рукият княз святослав киевски навлиза в българия, подкупен от византииците и удря в гръб българската армия, на излизане от България изнася над 1000 /хиляда/ волски коли с книги, църковна утвар и одежди от разгромените български манастири и църкви. русите приемат два пъти християнството – веднъж от българите и след това по политически причини – от ромеите, така че ако не е била БЪЛГАРИЯ сега и русия да я няма. Българският народ е кръсник и създател на русия като държава, народност и култура.
 • Анонимен 56 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  ГОВНОЯД 55, не си измисляй цитати от Баба Ванга! Никого не можеш да излъжеш! Познавах я лично! И за нея Турция и Русия бяха душманите на България! Ебавай си Путята Ленина!
 • Анонимен 55 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  "България е майката, Русия – бащата на цялото славянство. Двата народа са свързани от векове и имат обща мисия на Земята." от "Пророчествата на Ванга"
 • Анонимен 55.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  лайнарко, лъжеш като влашки мангал, какъвто и си
  : 0 !
Нагоре