4-5 хил. лева са отишли за издирване на изгубили се хора в планината

4589
4-5 хил. лева са отишли за издирване на изгубили се хора в планината
Снимка: Thinkstock/Guliver

Около 5 хиляди лева са преките разходи на Планинска спасителна служба за спасителни операции по издирването на лица от началото на годината. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" Радко Марков, директор на Планинска спасителна служба (ПСС) към Български червен кръст (БЧК).

Марков обясни, че от началото на годината са проведени четири по-мащабни операции за издирване на изгубили се туристи, при които преките разходи са били около 5000 лв. Това са спасителните операции в района на Бузлуджа – тридневна акция, в района на хижа Богдан, при която е проведена еднодневна акция Рилски манастир, както и акцията край Белмекен. Марков поясни, че при всички тези акции разходите са около 3-4 хил. лв. Той коментира, че за акцията край Белмекен досега разходваните средства в рамките на два дни са около 1000 лв.

СМЯХ: Най-абсурдните оплаквания от туристи

На обслужващия персонал в курортите не му е лесно. На служителите им се налага да се справят с какви ли не шантави изисквания и оплаква...

„Преките разходи за тази спасителна операция на Планинска спасителна служба са 900 – 1000 лв., като не споменаваме разходите за екипирането на тези спасители, за тяхната подготовка и подготовката на кучетата. Така, че само за тези два дни разходите ще бъдат двойно повече”, коментира още Радко Марков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com