5G - бъдещето, което е безопасно за здравето ни

28039
5G - бъдещето, което е безопасно за здравето ни
Снимка: iStock/Guliver

Да, заглавието отговаря накратко на цялото глобално безпокойство около мрежата от ново поколение, наричана 5G. А именно – тя е безопасна за човешкото здраве. Има и още нещо: 5G не пренася COVID-19, но затова допълнително сме подготвили специален материал по темата.

Сега накратко обаче ще разгледаме предимствата на новата мрежа, която несъмнено води със себе си бъдещето в проектирането на технологиите, предназначени да служат на човечеството.

Фактите за 5G и COVID-19

Човечеството има дълга история в изобретяването на нови и удивителни неща и също толкова дълга история на съпротива срещу новото и осмиването му, тормоз и агресия срещу иноваторите и инатливо и догматично мислене срещу нововъведенията. Много от значимите изобретения в историята са предизвиквали страха на хиляди хора, били са обект на фалшиви новини и лъжи и това важи за почти всички технологии, които се използват и днес - от електричеството, през железопътния транспорт до интернет и мобилните комуникации. Дойде ред и на 5G да бъде във окото на перфектната буря, предизвикана от COVID-19.

Съпротивата срещу 5G не е нещо ново сама по себе си и като цяло опонентите на технологията в много случаи просто копират доводите, които бяха използвани навремето срещу въвеждането на 3G и 4G. Пандемията от COVID-19 обаче даде възможност за добавянето на допълнителна пикантност в демонизацията на технологията и свързването ѝ с “ужаса на деня”, с щедрата подкрепа на алгоритмите на социалните мрежи.

Много са фактите за 5G и отговорите на учени в цял свят на въпросите дали мрежите от ново поколение представляват риск за здравето, които групите в социалните медии, видели несъществуващата връзка между 5G и COVID-19, ни заобикалят.

За коронавирусите, знаем, че са вируси, които циркулират сред животните и понякога, някои от тях засягат и хората. Въпреки че източник на инфекцията са животни, вирусът се предава от човек на човек, според официалната информация на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, най-важното от която се намира на сайта на Министерство на здравеопазването.

"Новини" за коронавируса, които не са истина

Глобалната пандемия от новия вид коронавирус (известен и като COVID-19) освен че завари неподготвено човечеството, даде силен тласък на...

В най-разпространените митове за връзката между 5G и COVID-19 се говори, че мрежите отслабват или дори “убиват” имунната система на човека. Причината била във високите честоти, които се използват за 5G. Истината е, че използването на тези честоти изобщо не е нещо ново и те и досега се използват в различни технологии, включително и за телекомуникации, без това да е довело до каквито и да е било ефекти върху имунната система на хората и още по-малко в такъв масов порядък, като сегашната пандемия. Нещо повече, това което учените наблюдават на база проследяването на хиляди случаи на протичане на болестта, е, че повечето смъртни случаи, свързани с коронавирус, се дължат на острата реакция на имунната система, а не директните щети, причинени от самия вирус.

В други конспиративни теории се твърди, че Ухан, градът, в който започна пандемията, е бил първият град с 5G мрежа в Китай, стартирана малко преди началото на епидемията, както и че 5G мрежите в Китай са били спрени, за да бъде преборен коронавируса. Истината е, че Ухан беше само един от почти 50 града в страната, в които почти едновременно бяха пуснати 5G мрежи на различни оператори. (Също така е истина, че 11-милионният Ухан е и голям транспортен възел, през който всекидневно преминават милиони транзитни пътници и това силно улесни разпространението на заразата, но това е друга тема.) И не - Китай не спря своите 5G мрежи, тъкмо напротив - ускори тяхното изграждане. А ако има някаква директна връзка между 5G и COVID-19, тя е че Китай използва 5G роботи, за да измерват телесната температура на пациенти и да сигнализират на лекарите за хора със симптоми на вируса, други бяха впрегнати в дейности в болниците с лежащи пациенти отново в подкрепа на медицинските специалисти. Китайската държава гледа на развитието на 5G като на едно от възможните средства за по-бързо възстановяване на икономиката на страната.

Добрата новина

Добрата новина е, че светът и България, ще преминат и през тази вълна на подклаждан страх към новото, която няма да спре технологичния напредък, от който междувпрочем се възползват и самите анти-всичко фенове.

5G ще даде сериозен тласък за развитието на индустриите и справянето с някои глобални катаклизми като коронавирусната инфекция в момента.

Конспирацията на века: Опасна ли е за здравето на човека 5G технологията?

Човечеството е на прага на въвеждането на 5G връзката. Това е технология, надграждаща 4G скоростта, която използваме в момента на мобил...

За бърз пример само ще дадем Китай, чието Министерство на индустрията и информационните технологии призова бизнесите в Поднебесната империя да ускорят въвеждането на този тип свързаност. Целта е и внедряването в употреба на модерни медицински системи за борба с COVID-19. Япония и САЩ не остават по-назад - японският оператор NTT Docomo обяви, че стартира комерсиализацията на 5G в избрани райони, а в САЩ няма никакви сигнали телеком операторите да забавят разгръщането на 5G, казва Джонатан Чаплин, анализатор в New Street Research. Коронавирус епидемията и нарастването на работата от вкъщи увеличиха необходимостта от по-стабилни 5G технологии в САЩ, според CNBC.

В България все още няма 5G мрежи, а COVID-19 пандемията е възможно да отложи разгръщането.

Но какво е 5G?

На първо място 5G означава скорост от ново поколение. Технологията се отличава с изцяло различна философия на работа спрямо 3G или 4G и ще даде сериозен тласък в развитието на глобалните производства. 5G е мрежата, на която човечеството може да разчита, в преноса на огромни масиви от информация, които ще ни осигурят не само изцяло ново изживяване в услугите за аудио- и видеострийминг и гейминг.

Новото поколение свързаност ще зададе изключително високи стандарти в медицината и ще осигури безалтернативна прецизност в глобалната реализация на стоки и услуги. Пред очите ни ще оживеят т.нар „умни градове“, в които интелигентни системи ще следят трафика, сигурността, поддържането на чистотата и др. 5G ще намери своето място и в образованието, където посредством виртуални класни стаи ще се осигурява надеждна връзка в реално време без никакви ограничения в дигиталното общуване между учители и ученици.

Възможно ли е COVID-19 да загине при ултравиолетово лъчение?

Ще изпържите хората – така Дан Арнолд, служител на UV Light Technology, отговаря на въпрос на BBC може ли коронавирусът да бъде у...

Още по-конкретно

5G дава висока скорост и ниска латентност (забавяне), като това ще изисква и по-голям брой малки клетки по места, които ще осигуряват покритие на по-малки площи за разлика от големите базови станции. Този вид технология за мобилните мрежи ще ни даде до 10 пъти по-бърза и устойчива скорост на преноса на данни спрямо 4G. Освен това мрежата ще се справя безпроблемно в поддръжката на повече устройства в един и същ момент и от едно и също местоположение.

Да, разбира се, че ако искаме да усетим най-лесно предимствата на новата технология и тя да се побере в джоба ни, ще трябва да се сдобием със смартфон, който ще поддържа 5G свързаност. Но човечеството тепърва ще има възможност да осъзнае нуждата от 5G. За съжаление обаче, преди този процес още да е настъпил, вече се появиха страхове в глобален мащаб за „вредата“, която мобилната технология „нанася“ върху човешкия организъм, върху флората и фауната.

Около 5G са вредни само фалшивите новини

Още в самото начало, когато се заговори за бъдещата свързаност, се проведоха редица дискусии на европейско ниво с участието на авторитетни организации, които имаха за цел да проучат потенциалните опасности за човешкото здраве от страна на 5G. Краткото обобщение на изводите от всичи тях е „Не, 5G не е опасна за човешкото здраве, стига да се спазват съществуващите правила за пределни нива на електромагнитни излъчвания”. Тези нива се определят от неправителствената Международна комисия за защита от нейонизиращи лъчения (ICNIRP) и се използват от Световната здравна организация и ЕС. В България, ограниченията са дори много по-строги. В зависимост от конкретната честота, говорим за между 45 и 100 пъти по-ниски допустими нива на електромагнитни излъчвания от тези, посочени от ICNIRP. Конкретно за 5G, последните замервания от работа на мрежата в реално време, които британския телеком регулатор OFCOM обяви в края на миналия месец показват, че излъчванията на изградените до момента мобилни мрежи от пето поколение във Великобритания са много под лимитите, определени от ICNIRP.

В търсене на причините: Унищожаването на природата ли е виновно за появата на COVID 19?

Днес редица изследователи смятат, че всъщност унищожаването на биоразнообразието от страна на човечеството създава условия за възникван...

Контролът върху електромагнитните излъчвания остава и с това не се правят компромиси нито в България, нито където и да е в света - нещо което не се споменава никъде в групите за конспиративни теории. У нас този контрол е на две нива - при планиране на базовите станции и подаването на документите за техния строеж, когато операторът обявява колко ще са максималните излъчвания, които оборудването на базовите станции може да генерира. След това идва второто ниво на контрол, при което се правят реални замервания на оборудването, преди всяко съоръжение да бъде пуснат в експлоатация. Текущо също се извършва мониторинг от страна на Националният център по обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването.

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) от своя страна работи по създаването на публичен регистър на базовите станции и резултатите от измерванията на техните електромагнитни излъчвания, който ще обхваща всички оператори в страната и ще бъде публично достъпен.

И така, към момента няма доказателства, които да сочат мрежата от ново поколение като виновник за злокачествени заболявания или генетични увреждания. Спазването на максимално допустимите нормите на излъчване са още една гаранция, че риск за здравето на човечеството практически не съществува. Нещо повече - 5G ще отвори вратите към медицина от изцяло различен порядък. И той ще бъде в полза за всеки един от нас, понеже бъдещето е сега.

За съжаление, в травмиращата среда от карантина, социална изолация и стряскащи заглавия в медиите, псевдонауката и даже някои откровени глупости често надделяват над научните факти. Това отваря ненужна работа и хаби енергията и времето на учени, експерти, институции и журналисти, на които им се налага да опровергават неверните твърдения и да отговарят на “тревожните сигнали на граждани”.

Между другото, знаехте ли, че според множество групи в социалните медии, сегашната карантина и извънредното положение не са заради някаква зараза, а за да могат властите спокойно да подменят батериите на камерите, вградени в градските гълъби, с които непрекъснато ни следят?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com