60% спад в производството на полиетиленови торбички

10921
60% спад в производството на полиетиленови торбички
Краткият срок на въвеждане на промените в България противоречи с практиката на Европейския съюз, каза Цветанка Тодорова, заместник-председател на УС на БАП

Измененията в наредбата за опаковки и отпадъци от опаковки ще доведат до намаляване производството на полиетиленови торбички и ще се насърчи сивия сектор, алармираха представители на ръководството на Българска асоциация "Полимери" (БАП), предаде БГНЕС.

С предвиденото изменение на таксата, нейният размер ще надвиши всички други размерни такси в България, включително и акциза на алкохола, каза Антоанета Перникова, изпълнителен директор на БАП. Според Перникова, промените в наредбата ще доведат до фалит в сектор, където има около 3500 работни места и милиони лева инвестиции.

Краткият срок на въвеждане на промените в България противоречи с практиката на Европейския съюз, каза Цветанка Тодорова, заместник-председател на УС на БАП. В сегашните условия могат да възникнат бариери, пречещи на работата на българските производители на европейския пазар, както и свободното циркулиране на стоки, каза още Тодорова. С над 60% е спаднало производството на най-тънките полиетиленови торбички след въвеждането на такса върху тяхното производство през 2010 г., допълни Тодорова.

Членовете на УС на БАП и представителите на работещите в бранша фирми се обединиха около идеята за решаването на проблема с отпадъците чрез изграждането на система за разделно събиране и рециклиране на отпадъците, а не въвеждане на ограничителни мерки.

Видимият проблем с разпилените торбички е само върхът на айсберга. Решението на този проблем не минава през административни ограничения, каза Румен Костов, изпълнителен директор на "Мегапорт" ООД. Усилията трябва да се насочат към разделно събиране, тъй като браншът има възможност за рециклиране, каза още Костов. Системата за събиране на тази такса е една от най-слабите, това ще подсили черния пазар, допълни Милен Георгиев, управител на "Екстрапак" ООД.

 

Плащаме 70 ст. за пликче заради нов данък

Дебелите найлонови торбички, които купуваме в магазините, може да ударят 60-70 ст. заради нов данък. Това ще стане от 1 октомври, ако ...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com