Адвокат: Напрежението по случая "Полфрийман" е заради избора на главен прокурор

1834
Адвокат: Напрежението по случая "Полфрийман" е заради избора на главен прокурор
Снимка: БГНЕС

"Това няма нищо общо с правоприлагането или с върховенството на закона. Това напрежение е заради предстоящия избор на главен прокурор и предизборната ситуация у нас. Обществото не коментира конкретния случай, а съдебния състав и съдебното решение." Това заяви адвокат Даниела Михайлова в коментар за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман.

По думите ѝ предложението на прокуратурата за възобновяване на делото е неоснователно и процесуално недопустимо. Според нея съдебният акт не е сред актовете, които подлежат на такава проверка. Михайлова подчерта, че двата аргумента на обвинението са необосновани.

Случаят "Полфрийман" се превръща и в дипломатически товар за България

Случаят "Джок Полфрийман" вече се превръща в дипломатически проблем за България - заради отказа австралиецът да бъде освободен и да нап...

"Мисля, че условното предсрочно освобождаване предизвика съвсем необоснована обществена реакция. Законодателството е категорично по отношение на това какви са изискванията, за да бъде започнато производство по предсрочно освобождаване. В случая изискванията са спазени. Не е редно да коментираме съдебното решение, което е проучило всички доказателства", допълни още тя в интервю за bTV.

Според нея процедура по предсрочно условно освобождаване е част от рутинни и всекидневни процедури. Михайлова изтъкна, че един рутинен случай се използва за нагнетяване на обществено напрежение.

По думите ѝ не може да се говори за обвързаност между Калпакчиев и БХК (Българския хелзинкски комитет). Адвокатът припомни, че в гражданското общество съдиите трябва да участват активно, а това понякога включва участие във форуми, касаещи гражданските права.

Според съдия Димитър Узунов, който беше предишният представляващ ВСС и който си спечели прякора "Човекът на Бойко" заради "Яневагейт", малко вероятен е обратът по делото, "но понякога практиката се обръща. Най-вероятно до края на седмицата той (Полфрийман) ще е на самолета и ще е извън правомощията на българската съдебна система."

Адвокатът на Полфрийман иска преразглеждане на делото за убийство

Адвокатът на осъдения австралийски гражданин Джок Полфрийман поиска от Софийската градска прокуратура да сезира Върховния касационен съ...

Узунов допълни, че не е важно как е именуван съдебният акт – дали решение или определение, важно е по какъв процесуален ред е постановен. Според него прокуратурата има своите мотиви, които не са лишени от логика.

"Съдебният акт е постановен с голяма доза съмнение при прилагането на закона. Това предизвика обществена и академична реакция. Дори при напускането на австралиеца от затвора, той ругаеше и с това си поведение обективно показа, че опровергава мотивите на докладчика и на съдебния състав с председател Калин Калпакчиев", обясни Узунов.

Според него съдебният акт отива „в коша”, защото условието, Полфрийман да бъде наблюдаван след условното освобождаване, е невъзможно.

По думите на съдията докладчикът по делото изготвя част от доклада по поръчка на БХК. Освен това той смята, че е важно да се установи дали съдия Калпакчиев има взаимоотношения с неправителствената организация, като самият той уточни, че  е участвал в множество конференции и кръгли маси.

Непоказвани кадри разкриват подробности от случая "Полфрийман" (ВИДЕО)

Видео с продължителност 23 минути показва кадри, заснети от камери в близост до мястото на убийството на студента Андрей Монов в нощта ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com