Изкуплението Джок Полфрийман

21202
Изкуплението Джок Полфрийман
Снимка: БГНЕС

12 години след убийството на Андрей Монов все по-ясно става, че доказателствата срещу австралийския гражданин Джок Полфрийман са нагласени или поне една голяма и важна част от тях са скрити. Става въпрос за записите от камерите на Министерство на здравеопазването, които са могли да дадат яснота какво точно се е случило в нощта на 28 декември 2007 година. Официалното обяснение е, че токов удар изтрива записите.

Предсрочното освобождаване на Полфрийман предизвика вълна от възмущение, а бащата на убития студент Андрей Монов получи трибуна за обвиненията си. Истината обаче започва да накланя везните в друга посока. 

Не е хубаво да се „разравят“ костите на мъртвия. Не е хубаво, ако от това няма засегнати живи. А живите са освен Джок Полфрийман и една голяма част от българското общество, юрнало се като стадо и насочило се срещу съда, чиято е последната дума и от когото зависят човешки съдби.

Дали няма да се окаже, че 12 години след убийството и 30 години след свалянето на комунистическата власт у нас тя продължава да диктува действителността. Независимо от фактите. Комунистите не прощават, важното е ние да не простим, защото преди 12 години на мястото на Джок можеше да е всяко добре възпитано и учено на това да се помага на по-слабия дете.

Събитията от последните седмици показват, че и днес няма гаранция, че ситуацията не може да се повтори. И не разчитайте, че някой ще тръгне да ви спаси или да търси истината. 

Опечаленият баща "обира точките", будещ съчувствие с несъмнената лична трагедия. Не толкова опечален обаче, за да заяви публично следното: "Искам да кажа, че всички, които се подиграха с паметта на сина ми по някакъв начин, получиха възмездие. Тези, които бяха пуснали една гнусна карикатура на българското правосъдие в "Шарли Ебдо" са двамата първи застреляни там. А пък този адвокат, който се гавреше с паметта на сина ми по време на делото разбирам, че преди два месеца и той се е преселил в по-добрия свят. Така че аз имам и тази надежда, че Създателя бди над паметта на сина ми".

Може би всичко може да се оправдае със скръбта на родителя, загубил дете, но не и когато влияе на правосъдието. Защото утре същото това правосъдие ще решава съдбите на останалите живи деца.

И нека не забравяме следните факти - Андрей Монов е син на депутата от БСП в 42-рото Народно събрание Христо Монов. Същият, който нарече протестиращите срещу кабинета "Орешарски" в пика на гражданското недоволство "интернет лумпени". Според информация на Комисията по досиетата Христо Монов е бил агент на Софийско градско управление на МВР-ДС с псевдоним "Гогов".

По случая с Джок Полфрийман австралийската журналистка Белинда Хоукинс публикува книга "Кошмарът на всеки родител". Там тя описва всички свои открития – като например, че Андрей Монов не е загинал от прободна рана в гърба, както се прокламираше широко в българските медии. Според аутопсията няма начин раната да е била нанесена в гръб. Отделно пред Deutsche Welle Хоукинс изрично подчертава, че не е намерила никакво потвърждение в архивите на австралийската правосъдна система и на Интерпол, че Джок Полфрийман е убил и друг човек с нож преди случая с Андрей Монов. "В книгата си аз не се опитвам да реша въпроса за вината - това е работа на други. Мога обаче с чиста съвест да кажа, че разследванията ми недвусмислено разкриват много сериозни пропуски на българската съдебна система - от решаващите 24 часа непосредствено след арестуването на Полфрийман, та чак до приключването на съдебния процес. Българите заслужават по-добро правосъдие", казва Хоукинс.

Повече по случая може да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

Вижте и кадрите, които хвърлят повече светлина върху случилото се в ТОЗИ МАТЕРИАЛ.

Автор: Яна Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com