АЕЖ: Псевдомедии могат за миг да провалят живота на всеки

1157
АЕЖ: Псевдомедии могат за миг да провалят живота на всеки

Асоциацията на европейските журналисти - България излезе със своя позиция във връзка със скандала с фалшиви голи снимки на директора на 51-во СУ в София, които бяха публикувани от няколко медии. Публикуваме текста ѝ:

"Животът и кариерата на един професионалист бяха на крачка да бъдат съсипани от публикуването на фалшифицирани негови снимки.

Асоциацията на европейските журналисти поиска незабавната оставка на Вежди Рашидов

Незабавна оставка на министъра на културата Вежди Рашидов поиска Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ). Причината - оказан натис...

Може да се каже, че директорът на 51-во столично училище Асен Александров извади късмет – колегите, родителите, учениците се обединиха и застанаха зад него, а институциите си свършиха работата и възложиха експертиза, която бързо доказа, че става дума за колаж.

Случаят обаче е показателен за това как определени медии или по-скоро псевдомедии могат за миг да провалят живота на всеки един от нас – без значение колко е отдал на обществото и колко добър е в своята област. Това са издания, които не зачитат никакви морални принципи, не са подписали Етичния кодекс на българските медии и не се съобразяват с никакви професионални правила. Напротив, освен популярност чрез сензационност, те се използват за клеветнически кампании за разправа с политически опоненти.

Определянето в тези издания на директора като „соросоид“ е ясно доказателство, че кампанията срещу него има политически измерения.

Вместо да изпълняват основната си функция – да бъдат коректив на властта, защитавайки обществения интерес и да не се страхуват да кажат „царят е гол“, когато е необходимо, тези медии послушно служат на силните на деня и са склонни да съсипят всеки с различно мнение.

АЕЖ: С разкриване на самоличността на момичето от Стрелча медиите нарушиха Етичния кодекс

Асоциация на европейските журналисти (АЕЖ)-България изразява силно притеснение във връзка с циркулиращата в медиите информация от засед...

В същото време не съществува адекватен механизъм, който да компенсира жертвите на подобна „журналистика“. Съмняваме се, че Александров, подобно на други засегнати преди него, ще успее да получи адекватно обезщетение за претърпените щети, дори да спечели дългите дела за клевета.

Асоциацията на европейските журналисти-България нееднократно е настоявала за нуждата обществото и журналистическата гилдия да намери начин да се противопостави на тези псевдомедии и да ограничи влиянието им. Една от възможните стъпки е ефективната саморегулация на медиите. АЕЖ-България работи за създаването на общност от професионалисти и налагането на стандарти и кани всеки, представител на професията, споделящ същите ценности, да се присъедини. Само обединени можем да успеем да се противопоставим на девалвацията на нашата работа, налагана от определени кръгове, зад които стоят нечисти политически и икономически интереси."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...