X
 
 

Алпинистът Иван Томов получи посмъртно званието „Почетен гражданин на Русе“

1962 0
photo of Алпинистът Иван Томов получи посмъртно званието „Почетен гражданин на Русе“
Снимка: БГНЕС
Алпинистът Иван Томов бе удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Русе“. Предложението бе прието на 18 юли на заседание на Общинския съвет. Званието се присъжда за изключителните му постижения и ярък принос в развитието на алпинизма.

35-годишният Иван Томов загина на 17 май 2019 г. при слизане от четвъртия по височина връх в света - Лхотце (8545 м), който на 16 май изкачи без допълнителен кислород.

Русенецът Иван Томов покори негостоприемния Лхотце в Хималаите

Известният русенски алпинист Иван Томов, член на ТД „Приста“- Русе, изкачи четвъртия по височина връх Лхотце – 8...

Иван Томов се е занимавал активно с планинарство още през ученическите си години. Бил е член на туристическо дружество „Приста“, завършил е и курс за планински водачи. От 2005 г. се занимава с алпинизъм, като има множество изкачени върхове на Балканите, в Алпите, Кавказ, а след 2009 г. и в Памир, Каракорум и Хималаите.

През юни 2013 г. Томов оцелява при терористичен акт в базовия лагер на Нанга Парбат (8126 м), Каракорум, Пакистан, при който смъртта си намират 11 алпинисти. По същото време той изнася багаж към Лагер 2 и това го спасява. Година по-късно, заедно с Боян Петров, покорява осемхилядника Броуд пик (8047 м). Това е и първият осемхилядник, изкачен от русенски алпинист.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за този уикенд

Овен През този уикенд Овните ще усетят колко много могат да разчитат на любимия човек и каква подкрепа имат в негово лице. Бъдете спокойни, защото...