Андрей Янкулов: Пепи Еврото изчезна, сега Мартин Нотариуса е убит – има ликвидиране на лидерите на подобни организации

15268
Андрей Янкулов: Пепи Еврото изчезна, сега Мартин Нотариуса е убит – има ликвидиране на лидерите на подобни организации
Снимка: Студио Actualno

Когато започва наказателно производство срещу един известен столичен бизнесмен – Веселин Денков, с приятелката му Ивайла Бакалова се свързват всякакви хора, предлагащи съдействие срещу съответна сума. Тя е записала разговорите и дойде при нас. Имаше няколко души, при които си личеше, че са очевидно запознати със ситуацията в съдебната система – по начина, по който говорят, по информацията, която притежават. Един от тях бе Мартин Божанов – Нотариуса. Това обясни Андрей Янкулов, Старши правен експерт в Антикорупционния фонд, в ефира на бТВ.

„Това е група, чийто лидер е въпросният Божанов. Тя се занимава с посредничество при подобни проблеми на хора с възможности с правосъдието. Това са основно хора с контакти по високите етажи на правосъдието. Нотариуса е лице от контингента”, уточни той.

Според него, щом групата може да назначи съпругата на Божанов в ГДБОП – това е пример за влиянието на групата по върховете на управлението: „Правосъдната система не се задейства по адекватен начин след тези данни. Сам по себе си този факт говори за нивата, до които са достигали криминалните организации.”

„Петьо Петров изчезна – предполагаемият лидер на другата такава мрежа. Сега Божанов е убит. Тази повтаряемост може би трябва да ни наведе на мисълта, че има ликвидиране на лидерите на такива организации, за да не стане обществено достояние информацията, с която разполагат тези групи. Няма съмнение, че такива хора имат много информация за много хора от властта”,, категоричен е Янкулов.

„Божанов се свърза с нас през общи познати. Два-три пъти опитваше да направи среща, но след настояване от негова страна преценихме, че е добре да се видим”, заяви Ивайла Бакалова.

„Моят мъж беше в ареста без никакви доказателства, по политически причини – бе видян на протестите през 2020 г. и е сметнато, че е заплаха за тогавашното правителство. Измисля се скалъпено обвинение. Нотариуса ни каза, че мъжът ми няма да излезе от ареста, ако не вкараме връзки.

Предложението дойде от адвоката, с когото Божанов работеше. Той каза, че трябва да се плати не по-малко от 100 000 евро – това е начална сума за тези хора, като вид абонамент е. Обещаваха да изменят мярката на мъжа ми. Беше ми казано, че това са хора, които говорят с хора от най-високите етажи на властта.

Страхът не беше водещ. Не се притеснявах, защото се борех за справедливост. Вероятно има хора, които плащат тези пари. Но когато знаеш, че си напълно невинен, имаш един изход – не да платиш, а да разобличиш тези хора”, каза още Бакалова.

На въпрос познава ли съпругата на убития – Гергана Грънчарова, Бакалова поясни: „Познавам Гергана. Изказвам съболезнования на близките на жертвата – какъвто и да е, той оставя деца зад себе си. За Гергана и позицията ѝ в ГДБОП ние алармирахме бившия министър Бойко Рашков и така ѝ беше отнет достъпа.”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Александър Везенков, Райчо Райчев или Георги Господинов: Кой ще стане Мъж на годината?

Бивш главен секретар атакува служебния министър на електронното управление за машинния вот

Прокуратурата и МВР координират работата си за изборите на 9 юни

Драстичен спад на жертвите от ПТП у нас: Историята обаче вещае рязък скок

Внимание шофьори: Започва полицейска акция по пътищата

КНСБ обяви протест на 20 май заради заплатите във ВУЗ-овете

Инженерите в СДВР ще бистрят законна ли е новата маркировка по Патриарха

От днес работим за себе си

Търговците се обявиха срещу тавана на надценката на хляба

Децата на бездетните се раждат първо в молитвите и сънищата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com