Анна Тертична: Заплаха и шантаж са основните инструменти на политиката на Кремъл (ВИДЕО)

1745
Анна Тертична: Заплаха и шантаж са основните инструменти на политиката на Кремъл (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на „Видимо и невидимо: За Украйна“ Росица Генчовска разговаря с Анна Тертична – заместник-посланик на Украйна в България.

„Има наративи, които не са се променили от 10 години: че Украйна е пропаднала държава, която не може да съществува сама, че в Украйна има фашисти, че руснаците и украинците са един и същ народ или наратива, че украинци като народ са измислени от Ленин. Всичко това има много дълбоки фундаментални цели да се оспори правото на украинците да имат своя собствена суверенна държава. Това не е нещо ново. То има корени още от преди 100 години, когато Украинската народна република е била на международната сцена още преди формирането на Съветския съюз.“, казва Анна Тертична за най-устойчивите руски опорки.

„Русия вече показа с всички своите действия, че не уважава международното право по никакъв начин. Руското ръководство трябваше да гарантира безопасността на Украйна (съгл. Будапещенския меморандум 1994 г – б.р.) след като Украйна предаде ядреното си оръжие, включително и ракетите, които сега Русия използваше срещу нас. Но не само тези документи бяха пренебрегнати. Това е целенасочена политика, която показва, че има една голяма амбиция да се прекрои света и да се наложи някакво собствено виждане как трябва да изглежда този свят от гледната точка на Кремъл.“ Още: Христо Гагов: Вместо Альоша да сложим паметник, който да почисти оборите в нашето мислене (ВИДЕО)

„Докато Европа гради своята диалог със съседните държави и международни партньори на основата на разбирателство и приятелство, Русия „работи“ по обратния начин - с шантаж и зависимости. Няма друг начин на говорене от страната на москва. Така че трябва да се взимат мерки, да си готов към такива заплахи, шантаж, да прогнозираш каква е следващата стъпка и да си готов да реагираш. Трябва да сме готови за неочакваното и да реагираме по много бърз начин. Това е ключът към борбата, било с агресията, било с дезинформационните хибридни атаки. Просто трябва да се разбере, че сме в съвсем нова реалност, която изисква и нови подходи - бързо реагиране, планиране и категоричност в това, че заплахите няма да минат.“, казва Тертична.

Анна Тертична е категорична, че е крайно време да се разбере, че информационната безопасност е също толкова важна, колкото и боеготовността на една армия. Трябва да ѝ се отделя много сериозно внимание. За тази цел трябва да се изгради механизъм, който да бъде част от държавната политика, за да може ефективно да се противопоставим на пропагандата.

„Благодарни сме на правителство на Република България за включването в четири от точките по Формулата на мира - екологична, енергийна, продоволствена безопасност и в частта възстановяване на справедливостта.“ Още: Ген. Съби Събев: До края на годината трябва да приемем национална стратегия за борба с дезинформацията (ВИДЕО)

„Много е важно всички заедно, международната общност да обедини усилия и наистина да започне изпълняване на Формулата на мира. Да се спре войната, Русия да изтегли своите войски отвъд граница на Украйна, които бяха признати още 1991 г. и оттам нататък да говорим вече за това на какви основи ще водим диалог, за репарации, за отговорност, за провеждане на Международния трибунал.“, категорична е Анна Тертична.

Целият разговор на Росица Генчовска с Анна Тертична можете да гледате във видеото: 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 22 май 2024 г.

Блокаж в четвъртък: Вижте къде ще има протест в София

Нужно е по-задълбочено проучване на българската история (ВИДЕО)

Връчиха отличията "Златно перо": Ето кои са носителите за 2024 г.

С 1 млн. лв. МВР купува фотоапарати за полицаите

ИПИ: Близо половината ученици няма да работят това, за което са учили

Градушка с размер на дребен орех удари София (ВИДЕО)

КЕВР обяви изненадващо увеличение на цената на тока

Kaufland България: Децата знаят най-добре: порастването може да почака

Времето утре - 23 май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество