Ген. Съби Събев: До края на годината трябва да приемем национална стратегия за борба с дезинформацията (ВИДЕО)

2360
Ген. Съби Събев: До края на годината трябва да приемем национална стратегия за борба с дезинформацията (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и Невидимо

Освен военни, Русия полага и методични пропагандни усилия да всее съмнения и да разколебае единството на държавите от НАТО и от Европейския съюз по отношение на помощта за Украйна - каза в предаването "Видимо и невидимо: Контрапропаганда" военният експерт ген. Съби Събев. "Кремъл настройва едни групи в обществото срещу други - и българското, и западните, и в украинското, противопоставя политически лидери на военни лидери. Така превръща дезинформацията в почти толкова силно оръжие, колкото ракетите. Крайно време е Западът да се събуди и да противодейства адекватно на на руската дезинформация".

Според първия ни военен представител в НАТО, до края на годината българският парламентът трябва да изработи Национална стратегия за борба с дезинформацията. "Европейския съюз вече има такава действаща служба, но всяка страна-членка трява да предприеме собствени действия, особено страните, които са силно уязвими като нашата", препоръчва ген. Събев. Според него е крайно време да се създаде Национална агенция за борба с дезинформацията, която да обединява усилията на министерства, специализирани служби, но да включва и обществените медии, в борбата срещу руските хирбидни атаки. "Трябва да предприемем решителни мерки, защото сме отлагали изработването на такава стратегия с години, което позволи на русия да влияе вълху обществените настроения в България. Руската пропаганда и агитация просто ни залива, тя е като потоп. Щом в американския конгрес се говори, че има проруски настроени републиканци, мога да си представя докъде е стигнало положението в българския политически елит", загрижен е военният експерт. Още: Маргарит Мицев: Ген. Луков е обявен за фашист за да може всякаква проява на българския патриотизъм да изчезне (ВИДЕО)

Според него следствие на руската пропаганда за 20 години не сме осъзнали, че сме членове, а не кандидат-членове на НАТО, че имаме задължения към общата отбрана, че можем да участваме във взимането на решения както в НАТО, така и в ЕС. "Всички разделения, които има в нашето общество, всички фалшиви новини в медийното пространство, може да се каже, че са успех на руската пропаганда. Националните медии като БНР и БНТ трябва да имат много ясна политика и стратегия в това отношение, и да не допускат пропаганда, прикрита под "другата гледна точка", категоричен е ген. Събев. Ако продължаваме така да стоим и да се колебаем, пораженията ще бъдат още големи.

България трябва да увеличи военната помощ, която дава на Украйна, и да приеме разополагането на натовски войници на своя територия, както и да подобри своята военна и гражданска инфраструктура. Имаме разработен национален план на стойност 6 милиарда евро, според който в близките 5 години ще строим и ремонтираме мостове, магистрални отсечки, складове и полигони, по натовски стандарти. "Така се обединяват инициативи като "Три морета" и т.нар. "военен Шенген", в които България участва. Съоръженията ще се изполват и за граждански цели", пояснява експертът.

Според ген. Събев е немисилмо русия да нападне страна-член на НАТО, тъй като няма ресурс за това. "русия вече дава по 1000 убити на ден, до края на годината жертвите й могат да достигнат половин милион, тогава руската армия ще деградира. Ще й трябват поне 5 години да се възстанови", прогнозира ген. Събев. В този смисъл той не вярва във възможността Кремъл да пренесе войната в Прибалтика през следващата година, каквито планове разкри наскоро германският в. "Билд", позовавайки се на строго секретен документ, съхраняван в германското Министерство на отбраната. Още: Специалната историческа операция на Русия срещу Украйна (ВИДЕО)

Краят на войната ще сложи край и на политическата кариера на путин, позволява си и политическа прогноза воененият експерт. Според него започналото днес най-мащабно учение на НАТО след края на Студената война" под името "Непоколебим защитник" е именно ясно послание към русия, че Алиансът е в състояние да защити от агресия всеки свой член.

Цялото интервю на ген. Съби Събев с водещия Калин Манолов можете да гледате тук:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 15 юни

Прогноза за времето - 16 юни 2024 г. (неделя)

Интензивен трафик на някои гранични пунктове

Кой има имен ден днес, 15 юни, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 15 юни 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 14 юни 2024 г.

300 души блокираха "Петрохан", не искат тирове там

Какво обезщетение могат да получат пострадалите от пороите?

АПИ предупреждава за пренасочен трафик по АМ "Марица", вижте къде

Симо Лазаров: 50 години електронна музика в България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Най-важното за деня, 15 юни
Най-важното за деня, 15 юни

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 15 юни. РУСКИ БТР-И ГОРЯТ В УКРАЙНА, А ПУТИН ГОВОРИ ЗА НОВ СВЕТОВЕН РЕД...