АПИ: Участъкът от Калотина до Драгоман ще е готов до края на септември

4397
АПИ: Участъкът от Калотина до Драгоман ще е готов до края на септември
Снимка: АПИ

Строителството на 14.5-километровия магистрален участък между ГКПП "Калотина" и Драгоман се очаква да бъде завършен до края на септември, обещаха  от Агенция "Пътна инфраструктура". Участъкът е част от магистрала "Европа", която ще свързва София и граничния пункт със Сърбия.

Строителството се извършва без спиране на трафика по първокласния път I-8. Повечето съоръжения са съществено завършени и асфалтовите работи са на финален етап, уточняват от пътната агенция. В момента движението в отсечката се осъществява по директното трасе с вече положена асфалтова настилка с изключение на участъците на преходи между двете платна за движение.

Село Петърч, община Костинброд, ще има пряка връзка с автомагистрала „Европа“

Село Петърч, община Костинброд, ще има пряка връзка с автомагистрала „Европа“. Това съобщиха от Министерството на регионалн...

Строителството на участъка между Калотина и Драгоман започна през февруари 2020 г. Според АПИ срокът за приключването му е бил удължен заради пандемията от COVID-19 и затруднените доставки на строителни материали, което забави строителния процес. Друга причина за удължаването на срока са неприключилите отчуждителни процедури за изместване на инженерни мрежи, неотразени в действащия Подробен устройствен план или отразени с друго местоположение. Това е наложило неговото изменение и разработеният ПУП е внесен в Министерство на околната среда и водите (МОСВ) през май 2022 г. за становище. Очаквало се решението на МОСВ.

В момента в участъка Калотина - Драгоман се работи на 3 съоръжения - един селскостопански подлез и два надлеза, чието изпълнение е 95%. Пътният възел към интермодалния терминал Драгоман е изграден, положен е трошен камък на пътното платно и до 15 дни предстои да бъде асфалтиран. Всички останали съоръжения са съществено завършени.

В отсечката от първи до седми километър са приключили асфалтовите работи. Очаква се тя да бъде завършена до средата на септември. В следващите около 8 км до Драгоман на финален етап е полагането на неплътния асфалтобетонов пласт /биндер/, след което ще бъде положен и износващият асфалтов пласт.

Информацията от АПИ за ситуацията със строителството на АМ "Европа" е в отговор на остра позиция на Института за пътна безопасност (ИПБ), в която се отправят критики към пътната агенция и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за забавянето на строителството на 14.5-километровия участък с повече от 6 месеца, което според института е вследствие на корупционни практики на бившите ръководства на МРРБ и АПИ.

Ясно е кой ще строи последният участък от магистрала "Европа", цената е многомилионна

Консорциум между две от фирмите на конгломерата "Главболгарстрой" (75% участие) и "Обонато билд" ЕООД (25%) спечелиха търга на Агенция ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Плачевна тоалетна в посолството ни в Лондон: Няма пари за достойно лице на България в чужбина

Берачи и търговци на гъби протестират пред НС: Против отпадането на алтернативния данък (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество