Атанас Скатов тръгва към първо зимно изкачване на К2

2501
Атанас Скатов тръгва към първо зимно изкачване на К2
Снимка: БГНЕС

Алпинистът Атанас Скатов се отправя на експедиция в планината Каракорум, на границата между Пакистан и Индия, за да направи опит за изкачване на втория по височина (след Еверест) връх на планетата – К2. Със своите 8611 м надморска височина снежният исполин остава единственият осемхилядник, неизкачен през зимния сезон, съобщава БГНЕС.

„Всичко е във вярата. Вярвам, че имаме шанс да се качим“, сподели в интервю за БГНЕС алпинистът, отправил към себе си поредното предизвикателство.

Втори българин се качи на К2

Второ българско изкачване на най-трудния за покоряване връх на планетата - К2. Това е станало тази нощ, след 2:00 часа българско време....

„Аз започнах още преди 9 години. Първият проект – седемте континентални първенци. Вторият – четиринадесетте осемхилядници. От втория остават четири върха, К2 е сред тях. Имах желание това лято да замина за Пакистан, за изказване, но заради COVID-19 нямаше експедиции. Преди месец и половина излезе възможността за зимна експедиция. Никога не съм си представял, че ще ходя на зимна експедиция над осем хиляди метра, още по-малко пък на K2. Но животът за това е интересен, защото не знаеш какво следва“, сподели още Атанас Скатов.

За всеки човек тук възниква логическият въпрос – не е ли много опасно? Ето какво отговаря алпинистът:

„Опасно е, но човек трябва да търси границите си, пределите си. Трябва да опитва нови, по-различни, по-трудни неща. Това е много важно, така придобиваш нови знания, нов опит. Това е водещото. Искам да предизвикам себе си и то за нещо, което е много трудно“.

„Не съм ходил на този връх и не мога да го сравня с другите десет, които съм изкачвал. Колеги споделят, че е много труден технически. Не, че Анапурна I не е труден, на Дхаулагири също има много трудни участъци, но К2 го смятат за най-трудния. Никак не е случайно, че само той няма зимно изкачване. Най-точно обаче ще мога да кажа, когато се върна“, допълни още той.

Боян Петров: В очите на хората тук видях какво съм постигнал с К2

Сега да ям таратор, шопска салата, мусака – все неща, които за мен сега са нещо невероятно, а за вас сигурно са нещо обичайно. Та...

Атанас Скатов отдавна е в активен тренировъчен режим, а до заминаването му остават около две седмици и половина. „Живот и здраве, ако всичко е наред, до Коледа трябва да достигнем до изходната точка на трекинга. Около Нова година трябва да достигнем Базовия лагер. Януари месец ще прекараме в климатизация и изграждане на височинните лагери, а февруари, ако има добро време и се чувстваме добре, ще опитаме да се изкачим“, сподели той за програмата на експедицията.

Най-голямото постижение засега е достигане на около хиляда метра под върха – на 7600 м, а всяка крачка над тази височина ще бъде огромен успех, категоричен е Скатов. Всички ще могат да проследят участието на алпиниста в експедицията на неговия интернет сайт www.atanasskatov.com/, където чрез точни GPS данни, актуализиращи се на всеки 5 минути, може да се види придвижването му към върха.

Свободно си време от първия локдаун алпинистът е инвестирал в довършване на новата си книга „Седемте континентални първенеца“, която вече е на пазара. Чрез нея той споделя с всички любители на планината информацията от стриктно водените от него дневници по време на експедициите му, а обемното четиво е пълно и с богат снимков материал. „Всеки ден ми пишат хора, които са започнали да четат книгата или дори вече са я прочели, които казват, че се е получила добре. Това мен изключително много ме радва“, сподели той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com