БАН създава ново самостоятелно научно звено на мястото на НИМХ

3750
БАН създава ново самостоятелно научно звено на мястото на НИМХ
Снимка: БГНЕС

С решение на общото събрание на БАН се създава ново самостоятелно научно звено с работно наименование „Институт за изследване на атмосферата, климата и водите“. Това се посочва в съобщение на Учредителния научен съвет на института за изследване на атмосферата, климата и водите на БАН.

В новото звено ще се отделят част от дейността, активите и пасивите на сегашния Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. То ще функционира от 1 януари 2019 година. От същата дата ще функционира и НИМХ към МОН. Учените, специалистите и членовете на научно-помощния персонал на НИМХ трябва да подадат заявление, ако искат да работят в новото научно звено.

Проф. Христомир Брънзов: От БАН са взели решение за спешно и срочно закриване на НИМХ

"Притеснява ни решението за спешно и срочно закриване на НИМХ, взето от Общото събрание на БАН. В НИМХ е получено писмо на 26 октомври,...

От съобщението става ясно, че информацията за това ще бъде конфиденциална до обособяването на двете звена, едното в БАН, другото в МОН. Срокът за подаване на заявленията е 20 ноември. Тези, които решат да останат в БАН, в новото звено, ще запазят научните си степени и академични длъжности. Те ще запазят проектите си и условията за работа, в т.ч. ползваната научна инфраструктура.

Междувременно бе уточнено, че на 31 октомври от управителния съвет на БАН е бил обявен конкурс за директор на Института за изследване на атмосферата, климата и водите при БАН със срок за подаване на документи до 30 ноември.

По-рано в края на септември председателят на общото събрание на Академията проф. Евелина Славчева заяви, че научната дейност на новосъздаденото към Министерски съвет звено ще бъде по-скоро за обслужване на оперативната дейност, "докато в БАН ние държим да запазим комплексния характер на Академията и да имаме изследвания в тази толкова важна област, каквато е климатът, атмосферата, водите".

Започва инвентаризация на активите на Националния институт по метеорология и хидрология. Голяма част от имуществото, което Институтът използва, е собственост на БАН, подчерта тогава проф. Славчева. "При това ние държим тя да бъде на новия принципал, не НИМХ, а Министерство на образованието и науката - то да бъде собственика, както в момента БАН е собственик", каза още Славчева.

БАН: Правителството не изпълни договорките си с нас

Доверието между Българската академия на науките (БАН) и правителството са силно разклатени. Причината за това са преходните и заключите...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Времето утре - 18 април 2024 г.

BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com