Битката за БНТ: Иван Гарелов

19791
Битката за БНТ: Иван Гарелов
Снимка: БГНЕС

На 23 август Съветът за електронни медии (СЕМ) ще обяви кой е новият генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ). Или няма – защото макар тази дата да беше посочена от СЕМ като своеобразен Рубикон, всъщност има възможност досегашният генерален директор на БНТ Вяра Анкова да си остане на поста. Това ще стане, ако никой от кандидатите не събере 3 гласа от членовете на СЕМ. Припомняме, че СЕМ се състои от петима членове – София Владимирова, която е председател, Бетина Жотева, която се забърка в страхотен скандал с журналистката Къдринка Къдринова заради радио "България", Мария Стоянова, чийто мандат изтича след година, бившият депутат от БСП Иво Атанасов и Розита Еленова.

Наред е Иван Гарелов.

(Не)истини за БНТ и нейната обществена мисия – част ІІ

Част първа можете да прочетете тук Посред лято, насред поредния конкурс за генерален директор на БНТ – този предизвикан от Закон...

Гарелов все още е известен като мистър "Панорама", макар че от много години не е свързан с емблематичното предаване на БНТ. Той започва работа в БНТ още през 1972 година, като освен с "Панорама" е известен и с вечерното публицистично предаване "Екип 4".

След като приключва работа в Националната телевизия, той минава през Нова телевизия като шеф на новинарската дирекция на медията, но след година работа е уволнен. После отива в bTV, където е водещ на развлекателното предаването "Вот на доверие", а през 2013 година, заедно със сегашния депутат от БСП Елена Йончева, е водещ на "Оригиналът" по фалиралата ТВ7, която беше медийното острие на банкера Цветан Василев.

Истории от медийната кухня

По образование Гарелов е журналист, но между 1967 и 1969 година работи като нещатен сътрудник на Първо управление на Държавна сигурност, а след 1970 година е нещатен сътрудник на службите, както и щатен сътрудник на Държавна сигурност (ДС) с псевдонима "Талев".

В биографията на Гарелов винаги са изтъквани неговите журналистически постижения, след като първо минава през ДС – филма за войната в Ливан "Идваме от Ливан", след като влиза в арабската държава с лодка на трафиканти от Турция, както и филма за Камбоджа и тираните Пол Пот и Йенг Сари "Къде сте доктор Тиенг Тарпи и всички останали?". Почти нищо няма обаче в официални източници за т.нар. Голяма екскурзия, когато етническите български турци бяха задължени от комунистическия режим да сменят имената си и прокудени от домовете им. Тогава Гарелов беше лицето на БНТ на българо-турската граница и един от най-дейните в хвалбите за решението на Тодор Живков да има Възродителен процес. 

Битката за БНТ: Емил Кошлуков

На 23 август Съветът за електронни медии (СЕМ) ще обяви кой е новият генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ). Или ...

Изключително показателно е какво си спомня за онези времена журналистът Георги Тамбуев, който е изключен от БКП заради статията си "Корупция, облечена във власт". Той буквално е молен да отиде с Гарелов и Маргарита Михнева на границата, защото "другарите" вече не знаели как да се оправят с медиите. "Кажи им, че няма да отида на никаква граница и няма да пиша нищо в техен интерес. Аз не съм журналист-тоалетна хартия да бършат насраните си задници с мен", е красноречивият отговор на Тамбуев.

Друга интересна история за Гарелов е опитът му да регистрира като своя търговска марка предаването "Панорама". Това не се случва, защото пред съда БНТ доказва, че има обстоятелство на преждеползване - под това име телевизията е излъчвала т.е. използвала над 5 години предаването и по закон това ѝ дава предимство при регистриране на марката. Всъщност за известно време и БНТ, и Гарелов са собственици на търговската марка. Заради случая, тогавашният генерален директор на БНТ Хачо Бояджиев нарежда всички предавания на БНТ да бъдат регистрирани като търговски марки със заглавията им.

Намеренията за промяна в БНТ

Гарелов публикува и концепцията си за развитие на телевизията, озаглавена "БНТ - РЕСТАРТ".

Професионалният ми опит досега не ме е подвеждал, а сега не вижда удобното за БНТ решение в следването на масовия “вкус”, нито в раболепност спрямо статуквото, защото то “дава парите”, пише журналистът. "Моята цел е БНТ да стане силна българска обществена телевизия. Все още БНТ е обществена номинално и държавна реално, твърди Гарелов. Според него "хаотичната и разхвърляна програма на четирите канала е пълна с предавания, непомръднали в своето съдържание от тоталитарно време. Две са главните причини за този резултат:

(Не)истини за БНТ и нейната обществена мисия*

Посред лято, насред поредния конкурс за генерален директор на БНТ – този предизвикан от Закон за радиото и телевизията (ЗРТ) пана...

1. Липсата на иновативно мислене, интелектуално безсилие и главно на професионален интерес у съставителите на програмата, концентрирани върху лична изява и материална изгода;

2. Липсата на нормална логика при изграждането на структурата на БНТ. Тя е създавана през годините по случайни критерии, които в основата си не са променени и до днес".

Гарелов предлага водещият канал на БНТ да се преструктурира в информационно-публицистичен, който "ще се стреми да постигне ролята на арбитър, на водещата информационна инстанция, респектираща зрителската аудитория и субектите на активната политика и обществения живот".

Централната емисия на "По света и у нас" ще се препрограмира в 19:00 часа. Дневните новини се профилират - например, кратки национални и международни в 9:00 часа, социални и регионални в 12:00 часа; ще се излъчват форшпан новини 3-5 мин. на всеки кръгъл час. Разширен пояс за коментари и анализи от 18:00 часа и след централната емисия ПСН; ежедневният двоен публицистичен пояс (преди и след централната емисия) от понеделник до петък ще стартира с репортерски преки включвания 18:00 - 19:00 часа, и ще продължи след централната емисия ПСН със студийни коментари 20:00 - 20:30 - 21:00 часа; анализът максимално близо до самите новини ще изпреварва сутрешните блокове на следващия ден и следобедните студия на живо на националните комерсиални и кабелните телевизии през уикенда, смята Гарелов. Той се обявява и за "създаването на 24-часов канал, ангажиран с триадата култура-образование-наука".

В концепцията на Гарелов БНТ възстановява регионалните програми на телевизионните си центрове в Пловдив, Варна, Благоевград и Русе. Четирите канала поемат тематично и събитийно прилежащи към центровете области от страната; имената на обновените регионални програми ще са БНТ Мизия, БНТ Море, БНТ Тракия и БНТ Пирин; четирите суперобласти на покритие могат да присъстват в новото общо брандиране като очертани четвъртини от картата на България в различни цветове, пише още Гарелов.

Битката за БНТ: Константин Каменаров

На 23 август Съветът за електронни медии (СЕМ) ще обяви кой е новият генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ). Или ...

Новите стратегии и програмни схеми предполагат по-гъвкаво материално възнаграждение, като се мотивират професионалистите, които носят телевизията на гърба си. Напълно реално е да въведем безплатно дневно и вечерно хранене на работещите екипи, смята Иван Гарелов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com