Близо 2.2 млрд. лв. са предвидени за енергийно обновяване на жилищни и публични сгради

1989
Близо 2.2 млрд. лв. са предвидени за енергийно обновяване на жилищни и публични сгради
Снимка: БГНЕС

Близо 2,2 млрд. лв. за енергийно обновяване на жилищни и публични сгради ще бъдат инвестирани до 2027 г. Средствата идват от два източника - Националния план за възстановяване и устойчивост и Програмата за развитие на регионите. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Стефан Аспарухов на конференция „Към енергийно ефективен и климатично неутрален сграден фонд“.

От общия ресурс, с който ще се подобри енергийната ефективност на сградите в страната, 370 млн. лв. са предвидени по Националния план за възстановяване и устойчивост за енергийното обновяване на публични сгради. Още 235 млн. лв. ще се отпуснат за сгради в сферата на производството, търговията и услугите.

По Плана ще бъдат осигурени и 1,2 млрд. лв. за енергийно обновяване на жилищните сгради. Със средствата ще се оказва финансова, организационна и техническа помощ за енергийното обновяване на многофамилни жилищни сгради. По този проект се предвижда подпомагане на две групи многофамилни жилищни сгради с различни параметри на финансиране спрямо срока на кандидатстване на сдруженията на собствениците на сградите.

Програмата за развитие на регионите 2021-2027 също ще финансира мерки за подобряване на енергийна ефективност и обновяване на жилищни и обществени сгради. Ресурсът тук е 356 млн. лв. Финансиране ще се отпуска за сгради на територията на петдесетте най-големи градски общини. Ще се изпълняват мерки за енергийна ефективност включително конструктивно укрепване, системи за отопление и климатизация, интегрирани инсталации за възобновяема енергия на място, оборудване за съхранение на енергията, оборудване за зареждане на електромобили, цифровизация на сградите и други.

ЕК: Всички нови сгради трябва да са въглеродно неутрални от 2030 година

Всички нови сгради трябва да бъдат въглеродно неутрални считано от 2030 година. Новите публични сгради пък трябва да отговарят на това ...

Зам.-министър Аспарухов обясни, че в посока реформа на жилищната политика и улесняване на реализацията на проекти за енергийно обновяване на сградния фонд се предвижда създаването на звена на принципа Обслужване на едно гише. Идеята е във всички региони от ниво NUTS-3 или съответната административна област да бъдат създадени специализирани звена тип „обслужване на едно гише“, където проектанти, консултанти, собственици на сгради и бизнесът ще получават необходимата информация. Звената ще консултират множество аспекти на обновяването, като свързват собствениците на сгради, домакинствата и бизнеса, по-специално малки и средни предприятия, с професионални доставчици на услуги и следят за постигнатите резултати.

„По този начин ще се облекчи изпълнението на проектите през целия проектен цикъл на обновителния процес, ще се увеличи търсенето на енергийно-ефективни услуги чрез подобряване на осведомеността за ползите, доверието и мотивацията сред собствениците на сгради и предоставяне на структуриран механизъм за получаване на цялостна информация“, подчерта Аспарухов и допълни, че целта е да се преодолеят административните бариери и да се стимулира привличането на частни инвестиции.

За улесняване и повишаване ефективността на инвестициите в енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради МРРБ работи и по промени в Закона за управление на етажната собственост, стана ясно от думите на Стефан Аспарухов. С промените се цели улесняване на собствениците при вземането на решения във връзка с енергийното обновяване на домовете им и в същото време регламентиране и стимулиране на професионалното управление на етажната собственост.

ОЩЕ: Близо ли сме до енергийно ефективен и климатично неутрален сграден фонд?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com