Близо 70 000 лева иска Министерството на отбраната от ген. Шивиков

2731
Близо 70 000 лева иска Министерството на отбраната от ген. Шивиков

С изслушване на страните в Пловдивския военно-окръжен съд започна делото срещу бившия командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада и командир на два български контингента в Ирак и Афганистан бригаден генерал Димитър Шивиков.

Повдигнати са му 13 обвинения за престъпления по служба и злоупотреба с власт по време на задграничните мисии и командването на елитната част в Карлово.

Митрополит Николай награди ген. Шивиков за това, за което държавата го съди

Бих бил спокоен, ако ген. Шивиков ръководи армията, която ще охранява нашите граници- каза днес Пловдивският митрополит Николай при наг...

Военната прокуратура обвинява генерал Шивиков, че в 11 случая генералът е предоставял безплатно техника, високопроходими автомобили и войнишки труд на кметове от региона за различни прояви, посочва bTV.

По закон той е трябвало да сключи с тях проектодоговор за услугите срещу заплащане, който да бъде одобрен от командването на Сухопътни войски, вместо това той ги е предоставял безплатно, което е оценено като щета за армията на стойност 43 729 лв.

Вместо това, генералът се е разпоредил за всичко самоволно, нанасяйки щети на армията за близо 44 000 лева, твърдят разследващите. Допълнително Сухопътни войски му повдигнаха граждански иск за още 69 806.77 лв. за нанесени имуществени щети, съобщава БНР.

Защитата на ген. Шивиков цитира в съдебната зала приетата от парламента Доктрина за отбрана на България, според която армията може да помага на местната власт и без да има бедствена ситуация.

Съдят ген. Шивиков за присвояване на имущество за над 10 хил. лв.

Софийска военноокръжна прокуратура внесе в Софийски военен съд обвинителен акт срещу офицер от запаса бриг. генерал – Димитър Шив...

Адвокатите определиха обвиненията като несъстоятелни и поискаха повторен разпит на свидетелите и отчетите на Министерство на отбраната, Сухопътни войски и Карловската бригада за периода, за който генералът е обвинен.

Самият Димитър Шивиков каза, че е бил наклевентен от началниците му, на които не е бил удобен, но не уточни имена. Той се надява съдът да потвърди невинността му и не коментира конкретните обвинения.

Военен прокурор по делото срещу ген. Шивиков е капитан Генка Бързашка. Тя не пожела да говори пред медиите, както и да бъде записвана в съдебна зала.

Делото бе отложено за 6 и 7 април, когато ще бъдат разпитани поисканите от защитата на генерала свидетели, командирът на Сухопътни войски ген. Андрей Боцев и новият командир на Карловската бригада ген. Груди Ангелов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com