Борислав Сандов: Губим дела от ЕК заради мръсния въздух, пречиствателните станции и Натура 2000

1037
Борислав Сандов: Губим дела от ЕК заради мръсния въздух, пречиствателните станции и Натура 2000
Снимка: БГНЕС

Наказателните процедури срещу България трябва да намалеят с общо 7, каза вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов на пресконференция за делата в сектор "Околна среда". Започнахме годината с 18 наказателни процедури - една е затворена, вече са 17, основание да бъдат затворени има по още 3 наказателни процедури, други 2 са в процес на изготвяне на подзаконови нормативни актове, обобщи екоминистърът и напимни, че в понеделник се навършват шест месеца от работата на правителството.

В периода юли-септември месец трябва да бъдат затворени въпросните 7 процедури, а в МОСВ продължава усилена работа и по останалите 11.

България е получила съдебно решение по две процедури - по едната сме изпълнили ангажиментите си, но за серните диоксиди предприятията в Гълъбово и Димитровград трябва да функционират така, че да няма замърсявания. Ако има замърсявания, ще се прибегне до затваряне, но Сандов силно вярва, че предприятията ще се стремят самите им производствени процеси да не допускат завишени норми на серен диоксид.

Рекултивацията на депата също е в ход - останали са общо 10. Ангажиментите за депата са на общините, изтъкна екоминистърът.

Наказателна процедура, която няма да се предотврати, е за пречиствателните станции за населени места между 1000 - 2000 души. Осъдителна наказателна процедура се очаква и заради завишаването на фините прахови частици. Много зависи общините да приложат всички мерки, особено по Оперативна програма "Околна среда", за да могат да се заменят отоплителни уреди в градове с доказани нива на ФПЧ, посочи министърът.

В сектор НАТУРА 2000 имаме три наказателни процедури, като по една от тях най-вероятно ще загубим делото. През 2014 г. е трябвало да бъдат обявени всички зони от НАТУРА 2000 с планове и цели - това не е било направено.

Сандов обясни, че Националния доклад за състоянието и опазването на околната среда за 2020 г. ще бъде гласуван на следващия Министерски съвет. Негативните тенденции от доклада са, че емисиите от амоняк у нас са високи и вместо намаляване, от 2005 до 2020 г. има зашиване с 1.7%

Сандов: Трябва да обърнем негативната посока, в която върви околната ни среда

Тази седмица ще представим Годишния доклад за състоянието на околната среда в България. Това каза министърът на околната среда и водите...

Замърсяването с фини прахови частици също продължава да е високо - за 2020 г. 60% от населението живее в населени места със завишени фини прахови частици. Има и завишаване на нивата на емисиите от транспорта и то значително за периода от 2020 г. 97.3% от общо използваното количество горива са в сектор "Транспорт". Относителният дял на автомобилния транспорта нараства от малко над 50% през 2000 г. до 84.3% през 2020 г.

През 2026 г. най-вероятно, ако не сме постигнали сериозен напредък в сектор "Транспорт", той ще бъде най-големият замърсител на въздуха, предупреди Сандов.

Някои от позитивните тенденции е, че като цяло намаляват емисиите от серен диоксид, но все още сме в нарушение на европейското законодателство. За периода 2005-2020 г. с 93% намалява серният диоксид, а азотните оксиди намалява с 51% през същия период.

Друга положителна тенденция е, че населението на страната не е изложено на нива на озон.

Следващата положителна тенденция, която открои Сандов, е, че не са регистрирани епидемични взривове с питейните води през 2020 г. Нямало и зони, в които водите за къпане се класифицират с лошо или задоволително състояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 2 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 1 май 2024 г.

Движението по АМ "Струма": АПИ с важно съобщение

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com