Големите митове за "Натура 2000" - национализация на земята и забрана да се прави каквото и да е

7741
Големите митове за "Натура 2000" - национализация на земята и забрана да се прави каквото и да е
Снимка: Анита Чолакова

Проект, насочен към ползите от екологичната мрежа "Натура 2000" и защита на дивите орхидеи в района, изпълнява екип от община Смолян. В процеса на реализацията му обаче се натъкваме на тълкуване на защитените зони за оцеляване на най-ценните (застрашени) видове и местообитания единствено като "зони за забрана на човешка дейност“. Според ботаника Михаела Йорданова въпросните обособени територии са и ресурс, но към който трябва да се отнасяме като стопани, не като паразити. И възможностите за това са огромни. 

Припомняме, че към момента площта на "Натура 2000“ в България е 34.9% и сме на второ място в Европейския съюз по територия със защитени зони в Мрежата. Преди седмица към нея бяха добавени плажовете "Корал", "Кара дере" и "Паша дере". Тоест, процентът ѝ предстои да се преизчисли. Да се изгради такава мрежа е изискване на ЕС към всички държави, които кандидатстват за присъединяване. Процесът при нас продължава от 2002 до днес, след като страната ни стана член на ЕС.

Г-жо Йорданова, защо решихте да проучвате и опазвате дивите орхидеи в Родопите?

Родопите са най-богатата на висши растения планина в България, за което си има физикогеографски, геоложки, климатични причини и такива, свързани с начина на живот на хората в тази планина. В същото време територията е с много запазена природа спрямо други части на страната и Европа. Сред общото растително биоразнообразие се откроява с голям процент присъствието на интересната група на салеповите, семейството на дивите орхидеи. В Родопите се срещат 90% от видовете орхидеи, описани в страната. Това богатство заслужава да бъде опазвано и да бъде показвано на хората, а Родопите са много подходяща планина за развитие на природопознавателен туризъм.

Човешката дейност препоръчителна или вредна е за тяхното оцеляване?

Зависи какъв тип, с каква продължителност и с каква сила е тя. Съществуването на динамичен и хармоничен обмен между организмите в една среда, както и между самата среда и тях е полезно и точно това се случва в природата. Минат ли се определени граници, започват процеси, които се стремят да приведат системата отново в най-подходящия обмен. В природата няма продължително време статично положение.

Може ли да се каже, че без пáша ще бъдат загубени находищата от орхидеи?

Регулираната по определен начин пáша в местообитания, които са ценни за живота и размножаването на орхидеите, спомага да не се загубят находищата. Много зависи какъв вид добитък, колко продължително и по кое време на сезона пашува в находището, а също и дали се спазва ротационен принцип. Факт е, че част от местообитанията са подходящи за биоразнообразието именно поради някои добри практики в скотовъдството. Косенето и извеждането на старата тревна биомаса е друга човешка дейност с добър ефект. Прореждането на храсти и дървета, изчистването на плевелни видове и унищожаването на инвазивни, чужди видове - също.

По време на беседи съм ви чувала да казвате, че защитена зона не значи забрана, а ресурс. Нима е възможно това?

Понастоящем са много малко териториите в света, върху които има пълна забрана на човешки дейности. На практика човекът използва по различен начин ресурсите в цял свят. Въпросът е какъв е подходящият начин не само за човека, макар той да зависи от средата си в дългосрочен план и би трябвало да мисли за природата като ресурс, но като стопанин, а не като паразит, който източва ресурса и търси другаде нов. Добрият и умел стопанин управлява земята си така, че тя да е здрава и плодородна за в бъдеще.

За защитените територии следва да има планове за управление и начини на поддържане. За повечето от тях са разписани пакет неподходящи дейности, но те засягат конкретна площ и период и не винаги са ограничения изцяло и еднакви за всички типове територии. Защитените зони по „Натура 2000“ също трябва да имат планове за управление и ясни препоръки. В допълнение, за целеви видове в тези зони, като орхидеите например, също се изготвят планове. Има препоръки за начините на стопанисване на ключови местообитания в тези зони. Всичкото това не са списъци със забрани. Напротив, това са аргументирани полезни и вредни дейности, вкл. поощряване на практики, които поддържат местообитанията. Отделно се поощрява креативният бизнес начин на мислене, в който да се търси друга форма на използване, различна от досега познатите. Всички може да искаме да построим ски писти и хотели, но няма как всички да имаме еднакъв бизнес и той да просъществува. В защитените зони не се спират човешки дейности от всякакъв характер. Развиват се земеделие, животновъдство, горско стопанство и други дейности, дори строителство. В защитени зони, важни за прелета на птиците, може да се забрани строежът на ветрогенератори. В ливади пък, за да не се засегнат гнездата на птиците, просто трябва да се коси малко по-късно. Това са само примери. При евентуални щети за собственици ЕС предвижда компенсаторни механизми. По този начин е намерен балансът между интересите на собствениците и дългосрочното опазване на природата. Нещо повече, фактът, че дадени земи са включени в „Натура 2000“, дава възможност на земеделските стопани да получават достъп до финансови инструменти от ЕС за дейности, които те и без това извършват. Като забрани в заповедите за обявяване се сочат най-сериозните заплахи за биоразнообразието и те се подлагат на обществено обсъждане.

За дейности, които биха имали значително отрицателно въздействие върху конкретен участък в зоната, се прави Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) или Екологична оценка, които показват дали те ще попречат на дългосрочното опазване на биоразнообразието. Няма пречки за останалите дейности.

С прости думи каква е разликата между защитена зона и защитена територия?

Защитени зони са местата от националната екологична мрежа „Натура 2000“ – големите единици площ, въведени по сила на Закона за биологичното разнообразие. Защитени територии са резерват, национален парк, природна забележителност, поддържан резерват, строг резерват, природен парк, защитена местност – малки единици в голямата. Те са обект на защита чрез друг законов инструмент – Закона за защитените територии.

Просто казано в една защитена зона от Мрежата може да има и друг тип защитени територии. Те касаят по-различна категория на защита, а някои са с по-строг начин на управление, но върху значително по-малка площ.

Близо 20 г. откак имаме обособени зони „Натура 2000“ в България. Какви са митовете за тях?

Няколко са. „Ще се национализира земята, ще се загубят правата на собственост и правото на продажба“ – не се губи собствеността в защитена зона по Натура 2000, собственикът запазва правото си да извършва ред дейности, както и да я продава.

Ще се забрани всичко“ – няма как да се забрани всичко, изготвят се планове за подходящо стопанисване. При инвестиционно намерение се прави оценка дали то е в конфликт, по какъв начин е в конфликт и дали той може да се избегне с подходяща промяна в инвестиционния план, начина му на реализиране или точното местоположение. При строителство в града и селата също има правила, с които инвеститорите трябва да се съобразяват, това не е новост.

В Натура зони нищо не може да се прави“ – има редица примери в България, в които стопаните не са променили начина, по който ползват териториите си, въпреки че се намират в защитена зона. Ако им се наложат някакви частични ограничения, ползват компенсации. Стопаните могат да бъдат и поощрени за въвеждане на екологични практики в стопанствата си, за да са им е по-полезни в бъдеще. В двата случая те не са преустановили ползването на земите си, само защото вече са в защитена зона.

Хармония между човека и природата – мисия възможна ли е?

Възможна е, но ако се преразгледат желанията и целите на хората. Понастоящем в света има много хора, които искат невероятно много неща, голяма част напълно излишни за личното съществуване. Потреблението е много повече, защото хората искат много повече. Има милиони гладуващи, а тонове храна ежедневно се изхвърлят. Тази дисхармония е сред хората. Първо тя трябва да се реши, за да има шанс да се случи и пасторалната хармония между човека и природата.

На последната лекция споменахте за защитена зона в Испания – огромна по площ, в която се развива разнообразна човешка дейност. Най-интересните сред тях?

Дадох за пример голям природен парк в Испания, в планината Сиера де Андухар, където се опазва популация на световно застрашения животински вид Иберийски рис. Съчетават се умело интересите на различни важни елементи – природозащита, екотуризъм, лов, скотовъдство, земеделие, класически пешеходен туризъм, свързано с туризма ресторантьорство. Резултатът там не е възможен без съответната държавна политика, планирана целево по толкова подходящ начин и с дългосрочен ангажимент.

България е на второ място по територия, заета от защитени зони, но последна по планове за тяхното управление. Защо според вас?

Въпрос на приоритети в държавната политика. За съжаление у нас се неглижира Мрежата и смисълът от въвеждането й.

Собствениците на земи в защитена зона най-често смятат, че ако започнат да правят нещо в тях, някой ще ги посети, ще им се обади и ще ги санкционира. Така ли е?

Редът е обратен. Много отдавна се говори за въвеждането на „Натура 2000“, включително това, че всеки собственик на имот е добре да отиде да види дали конкретно неговият имот попада в Натура зона, с какъв тип управление е тя, има ли стимулиращи инструменти и по кои програми са те. Ако има инвестиционно намерение или дейност, която иска да упражнява, ще се направи оценка за съвместимост с неговия случай/имот/намерение конкретно и ще бъдат дадени предписания. Правилното е всеки собственик на земя да прояви инициатива и да се информира. 

Може ли да дадете по три примера за ограничителни, препоръчителни и поощрителни мерки в зони „Натура 2000“?

Ограничителна дейност би била разораване на голям блок земя конкретно върху популацията на целеви растителен вид, опазван по „Натура 2000“. В този случай ще се препоръча разораване извън границите на популацията и ще се зададат граници върху терена, в които може да се извършва дейността. По подобен начин стои въпросът с отводняване на торфищна или преовлажнена земя, ако в нея живеят целеви видове или местообитанието е приоритетно за опазване, от значение за цялата Европейска общност.

Препоръчителни мерки са провеждането на регулирана пáша в територии, класифицирани като приоритетно за опазване на орхидеи местообитание, подтип на 6210* Полуестествени сухи тревисти съобщества върху варовик, особено ако територията е изоставена и са започнали негативни тенденции в състоянието й.

Поощрителни мерки са финансирания по оперативни програми за стопани, управляващи стопанството или фермата си по начин, описан като подходящ за защита на видове или местообитания в имота му.

Защо според вас са толкова неуспешни информационните кампании за защитените зони – сякаш като се заговори за тях и хората мигом си запушват ушите или хлопват вратите, образно казано?

Причините са повече психологически – дълго време българинът е бил лишаван от собствеността си и реагира остро на мерки, свързани с общи управления. Второ, незнанието. Хората се страхуват от неизвестното и част от реакцията е да го игнорират. Третото е много съществено, от моя гледна точка. Няма разбиране, че мрежата е общоевропейска и с голяма тежест и че екологията е остро поставена на дневен ред в Европа и донякъде в света. Това е дългосрочен и задължителен ангажимент. Не се случва някъде в Брюксел, не касае само централно европейците. Има и тежест чрез наказателни процедури. Но вместо наказанието да е водещо, би било добре да се мине към ограмотяване и помъдряване, да се потърсят ползите и възможностите за нови начини на употреба на природен ресурс. Сред причините има и зловредно настройване на хората от недоброжелатели с политически уклон. Хората не би следвало да вярват на всяка мълва, а да мислят критично и да се учат сами да търсят информация и да я анализират, съставяйки собствено мнение.

Да се върнем отново на орхидеите – какво трябва да се направи или регулира, за да остане това ценно находище край Смилян, номерирано като 6210?

На първо място трябва държавните институции - МОСВ в лицето на РИОСВ, МЗХ, общината (когато земите са общински), да оперират с материята по „Натура 2000“ сериозно, отговорно и грамотно, защото този ангажимент на България е дългосрочен. Той е свързан със сериозни наказателни процедури, но и с възможности за стопаните, които те пропускат. Второто, но равно по значимост, е да има план за управление на съответната зона. В случая с имота в Смилян теренът влиза в Защитена зона Родопи – Западни BG0001030. Практически трябва да се установят точните граници и актуалното състояние на местообитанието (неговия подтип, видов състав, площ, състояние на почвата, начин на стопанисване, наличие на инвазивни и плевелни видове, видове орхидеи и други ценни видове), да се уточни собствеността на земята, да се срещнат заинтересованите страни, да се дадат предписания за начина на ползване, да се направи обучение на пастирите и собствениците на терена. Част от площите, които посетихме, са частна собственост до границата на Натура зона, а другите са вътре в зоната. Такива предписания биха важали само за терените в зоната. Теренът извън тях не е регулиран. Съдбата на видовете и на местообитанието в него ще зависят изключително много от решенията, знанията и отношението на самите собственици.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю