Борисов: АЕЦ "Белене" е пълна лъжа и балкански трик

8170
Борисов: АЕЦ "Белене" е пълна лъжа и балкански трик
И БСП са били против, смята премиерът

Премиерът Бойко Борисов се изправи пред депутатите, за да обоснове решението си за АЕЦ "Белене".

Министър-председателят започна рязко изказването си и обяви проекта за пълна лъжа и балкански трик.

Добрев: Въпросът се политизира

Политизира се въпросът с АЕЦ "Белене". Решението за прекратяването на проекта, изчистването на този въпрос ще доведе до подобряване на ...

"Този трик не минава никъде, затова не може да се намери стратегически инвеститор. Не може да ми обясните защо от 2006 г., когато е договорът, до 2009 г. не сте подписали контракт? Не сте обявили на българския народ ескалацията, а в същото време сте плащали. Вие сте платили на скъпата ескалация", каза Борисов.

В това, по думите на премиера, е балканският трик. Румен Овчаров: Това, което правите, обрича България

"Кой може да дострои нещо – този, който го е започнал. Решава се, че ще вземем кредит от 1 милиард, нека българският данъкоплатец да го плати. Размахвате пликове пред вестници и ги давате на г-жа Цецка Цачева. Пети и шести реактор са жизнено важни и ние там ще се съсредоточим. Ако нещо е закъсняло, веднага ще го отстраним. Но г-н Николов твърди, че всичко по продължаването на техния живот е наред. Направихме всичко възможно да диверсифицираме проекта. Да направим седми реактор на Козлодуй, ще ни забави 5–6–7 години, но АЕЦ "Белене" се строи 33 години. На фона на 33 години, 5-6 години са нищо", каза Борисов.

Ако е имало противник на АЕЦ "Белене", това е било правителството на г-н Станишев, отсече Борисов.

Краят на "Белене"

След 1000 дни размисъл правителството на ГЕРБ се отказа от АЕЦ "Белене" - вероятно най-важното решение в неговия мандат. А и най-трудно...

Премиерът бе в пленарна зала, за да участва в дебата по приемане на решението за прекратяване на проекта АЕЦ "Белене". В дебата се включи и икономическият министър Делян Добрев, който контрира аргументите на Коалиция за България.

Преди изказването на премиера Румен Овчаров от Коалиция за България призна от трибуната на НС, че не е очаквал да се стигне до този момент. Очевидно и вие разбирате абсурдността на това решение, каза той на управляващите. "Българският парламент никога не е приемал по-глупаво, по-антинародно и по-катастрофално решения за страната", подчерта Овчаров.

Спирате икономически най-изгодния проект в областта на атомната енергетика в момента. Това, което правите, обрича България да бъде без ядрена енергетика, каза още той. 7-8 години ще са необходими за площадката в Козлодуй, пресметна бившият енергиен министър. И той припомни, че решението на Турция за ядрена централа е съвсем друго. Трето, каза Овчаров, кой точно лъжете, че когато реакторът е в Белене, сме зависими от Русия, а в Козлодуй - не. Или аргументът е, че няма пазар за електроенергия, а ако и при Козлодуй изведнъж има пазар. Атомната енергетика е независим източник, защото горивото се доставя през години, които могат да стигнат 4, посочи той.

В предварителния доклад на HSBC има два извода, според Румен Овчаров. Първият, че до 2030 година са нужни 40 реактора като този в Белене. При всички сценарии с изключение на един проектът е ефективен. Затова, според него, управляващите са скрили предварителния доклад на банката. Той изтъкна, че 2 млрд. са заровени в тази площадка и за такива неща се носи отговорност. Правителството на ГЕРБ работи на принципа - след нас и потоп, каза той. "Разсипвате последния технологичен отрасъл в България", се обърна Овчаров към правителството.

Бойко най-сетне дойде при депутатите

След твърдия отказа да бъде изслушан в пленарната зала вчера премиерът Бойко Борисов най-сетне склони да дойде в Народното събрание за ...

Делян Добрев репликира, че Овчаров е казал няколко неверни неща. Едно от тях е, че в АЕЦ "Козлодуй" не може да се строи 7 блок. Той посочи, че там има три възможни площадки. Откъде знаем, че проектът е печеливш, като нямаме цена, каза Добрев. Не знаем колко струва тая централа, посочи Добрев и заяви, че най-вероятно тя струва 20 млрд. лв. Окончателният доклад на HSBC не е предаден, каза още Добрев. Най-голямата задача на HSBC да намери стратегически инвеститор не е изпълнена, подчерта министърът. Той каза, че до момента са платени малко над 1,3 млрд. лв. в изпълнение на всички споразумения, които са сключени. Не се съгласи, че НЕК е пред фалит и каза, че сегашното правителството няма да я остави да фалира и големите тежести са заради това, че е разплащал тези споразумения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество