Бюджетите на МВР и МО минаха на второ четене

2453
Бюджетите на МВР и МО минаха на второ четене
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие бюджета на Министерство на отбраната за 2017 г. на второ четене. „За“ бюджета на отбраната гласуваха 79 народни представители, „против“ - 17, „въздържали се“ – 20, с което бе приет.

Разходите на отбраната са 1 080 267 млрд. лв. Увеличението на бюджета за отбрана за догодина е около 78,08 милиона лева, но то ще отиде за социални плащания, а не за модернизация.

Синдикалист: Една дирекция в МВР кара полицаите да работят безплатно

За съжаление вътрешният министър Румяна Бъчварова не успя да се справи с три големи проблема в МВР. Още когато тя встъпи в длъжност, ѝ ...

В следващите три години правителството планира да отдели 683 млн. лв. за нов тип изтребители, които да заменят старите руски МиГ-29. През 2017 г. за покупката са заложени 231 млн. лв., а останалите пари ще се платят през 2018 и 2019 г. Така ще се осигури достатъчно количество самолети, с които ще се гарантира въздушния суверенитет на България и дежурствата по Air Policing (охраната на въздушното пространство). С новите изтребители страната ни ще има достатъчно изправна авиационна техника.

Другата голяма покупка в следващите месеци ще бъдат многофункционалните патрулни кораби за нуждите на Военноморските сили. Общата сметка се очаква да бъде 439 млн. лв., като догодина ще бъдат платени 171 млн. лв.

Парите за кораби и самолети ще дойдат от централния бюджет.

Депутатите отхвърлиха предложението на Методи Андреев от ГЕРБ да бъде увеличен бюджетът на „Военна информация“ с 4, 298 млн. лв. Бяха отхвърлени и предложението на ПФ за промяна в разходите и на АБВ за увеличаване на приходите на Министерство на отбраната.

София може да остане без полицаи по Коледа, отново се готвят протести

Има опасност столичните полицаи да откажат да работят за коледните празници, обяви Валентин Попов, председател на най-големия полицейск...

В рамките на дебата Андреев посочи, че не е нормално, ако искаме да развиваме модерен сектор за сигурност, да инвестираме по архаичен начин. Той обърна внимание, че служба "Военна информация“ има изключително надеждни източници в Близкия изток и може действително да получи информация, която да спаси човешки живот и инфраструктура, не само у нас, но и в ЕС, а Държавна агенция „Технически операции“ има само 48 млн., с които се правят СРС-ата в България.

По отношение на предложението на АБВ за увеличаване на приходите на отбраната зам.-председателят на парламентарната група на АБВ и председател на Комисията по отбрана ген. Михо Михов заяви, че закостенялостта и вътрешната незагриженост за боеспособността на армията вече дразни.

По думите му в Министерство на отбраната има няколко търговски дружества в областта на икономиката и лечебното дело. Според него тези институти трябва да попълват приходната част.

По време на днешното заседание депутатите приеха и бюджета на Министерството на вътрешните работи (МВР). Приходите, помощите и даренията на МВР са 170,378 млн. лв. Разходите на министерството са 1,233 600 млрд. лв. И тук депутатите не подкрепиха предложение на Андреев да се намали бюджета на Държавна агенция „Технически операции“ с 4, 298 млн. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com