Бургас е номер едно по разделно събиране на отпадъци

45433
Бургас е номер едно по разделно събиране на отпадъци

Жителите на Община Бургас са едни от най-съвестните в страната, тъй като тук нивото на разделно събиране на отпадъци е най-високо. Това съобщи по време на пресконференция Тодор Бургуджиев, изпълнителният директор на „Екопак”.

„Решихме заедно с общината да направим пилотен проект и Бургас да е първият град – еталон за разделно събиране на отпадъци и опаковки. Това се случи през 2012 година като целта ни бе да повишим ефективността на системата за разделно събиране. В тоническата област подобрихме инфраструктурата за разделно събиране на отпадъците и проведохме образователни и информационни инициативи към гражданите. Като резултат на това средната честотата на разделно събиране на отпадъци от 37% се повиши на 53%. Това е най-добрият резултат в България в момента”, каза Бургуджиев, цитиран от Агенция "Фокус".

Към 2100 г. човечеството ще произвежда 11 млн. тона боклук всекидневно

Едва ли не ежемесечните доклади на учени за изменението на климата отхвърлиха на заден план не по-малко важен екологичен проблем &ndash...

В Бургас има 360 точки, където са разположени цветните контейнери за разделно събиране - сини, жълти и зелени, които са тип „ракла”. Фирмата е изградила собствена сепарираща инсталация в град Каблешково, чийто капацитет е 20 000 тона годишно за сепариране на отпадъци от опаковки. Събраните разделно количества отпадъци от опаковки да миналата година са близо хиляда тона. От тях са предадени за рециклиране и повторна употреба – 410 тона хартиени и картонени опаковки, 172 тона пластмасови опаковки, 407 тона стъклени отпадъци.

В момента контейнетрите тип „ракла” са подменени с тип „иглу” това позволява събирането на по-голям обем отпадъци, а и имат и по–добър външен ви и се осигурява възможност да се събира по – чист отпадък. Въведена е джипиес система на камионите, които обслужват контейнерите за разделно събиране в Община Бургас.” Това дава възможност да се следи в реално време правилното обслужване по видове и график. "Освен това камионите са обозначени със табели указващ цвета контейнер, който се обслужва в съответния ден”, каза още Бургуджиев. На камионите има и телефони и при нередности гражданите може да съобщават за тях.

В резултат на тези дейности за 2013 от дейността по разделно събиране на територията на община Бургас са спасени от изсичане 5 330 дървета, спестени са 1,2 милиона киловат часа електроенергия, спестени са 13 милиона литра питейна вода и са спестени 125 барела претрил. Намален е обемът на депониране на отпадъци в градското депо с повече от 1640 кубически метра битови отпадъци.

Новият проект за разделно събиране

Нови правила за електронните отпадъци

Правителството прие нова Наредба за излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване (електронни отпадъци), за да се прилож...

Отделно на територията на Община Бургас ще се реализира пилотен проект по събиране на картонени опаковки за течности. Кампанията е под мотото „Празната опаковка е пълна с природни ресурси”. В тази връзка започва и интонационно-образователна кампания”, съобщи ръководителят на проекта от „Екопак” Мариана Петкова. До момента този вид отпадъци от кутиите за сокове и мляко не са се събирали и рециклирали у нас, а времето им за разпад е изключително голямо и те остават почти вечно в депата да отпадъци. Същевременно тези картонени кутии съдържат ценни оползотворили отпадъци като картон, алуминий и пластмаса.

Проектът пилотно ще се реализира в три общини в България – София, Бургас и Пловдив. Големи картонени кутии с височина на човешки ръст ще бъдат разположени в големите търговски обекти, за да се запознаят гражданите с предстоящата кампания, Ще бъдат раздавани информационни материали, организиран е и детски конкурс с награди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...