България даде пари за разследване на руските престъпления в Украйна

2100
България даде пари за разследване на руските престъпления в Украйна
Снимка: Getty images

България е предоставила доброволна вноска в размер на €50 000 в Доверителния фонд за събиране на средства за подпомагане на дейността на Службата на прокурора на Международния наказателен съд (МНС) в Хага, разследващ руските военни престъпления в Украйна. Това се разбира от отчета за дейността на Министерството на правосъдието под ръководството на Надежда Йорданова.

"Осигурено е активно участие в инициативите на равнище ЕС, свързани с борбата с безнаказаността в Украйна. В рамките на своята компетентност Министерството на правосъдието участва в оперативна група "Замразяване и изземване" (Freeze and Seize Task Force) на ЕК, създадена за координиране на дейностите, свързани със замразяването на активи", се казва в отчета. 

През пролетта Висшият съдебен съвет реши, че не е целесъобразно български магистрати да участват в специалната международна комисия, която по инициатива на Полша ще документира и установява руските престъпления, извършени в Украйна. Без дебат съветът прие само за сведение писмото на правосъдното министерство, което им препращаше полската молба за посочване на експерти, пише в-к "Сега"

Йорданова се закани отново да постави въпроса на вниманието на съвета. "Аз съм в недоумение, това е ценностен въпрос", посочи министърката, която отсъстваше от заседанието, на което нотата от Полша беше приета само за сведение. 

Тя подчерта, че България не може да остане пасивна, докато се разследват всички военни престъпления и виновните не бъдат наказани. До повторно внасяне на точката в дневния ред на съвета така и не се стигна, а от днес Йорданова вече не е министър на правосъдието. Предстои да видим дали като неин приемник служебният министър Крум Зарков ще го направи.

От 1 юли 2024 г. се въвежда електронно правосъдие

Министерството на правосъдието публикува за предварително обществено обсъждане проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за с...

Полската инициатива обаче засега няма нищо общо с Международния наказателен съд в Хага, чийто прокурор Карим Кан инициира разследване на руските престъпления в Украйна.

"България ще участва и в разследването на МНС в Хага за евентуални военни престъпления. Един от възможните варианти е адвокатите, които са на първа линия и разговарят с бежанците, да се включат със сведения за извършените различни престъпления, агресии и зверства", обяви малко преди това министър Йорданова.

Министерството на правосъдието инициира създаването на координационен механизъм за събиране и изпращане на информация и материали, които да подпомагат разследването на МНС.

"Франция, Нидерландия, Словения, България, Латвия, Полша, Литва, Люксембург, Испания, Швеция, Чехия, Хърватия, Гърция, Италия, Естония, Австрия, Ирландия, Германия, Финландия, Португалия, Словакия, Малта, Дания, Белгия, Румъния и Кипър се ангажират да положат всички необходими усилия, за да обмислят увеличаване на подкрепата си за МНС както финансово, така и по отношение на човешките ресурси", се казваше в изявлението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com