България е шеста в Европа по застаряване

7525
България е шеста в Европа по застаряване
Снимка: БГНЕС

Застаряването на населението в Европа достига рекордни нива, като в последните 20 години съотношението между възрастните и хората в активна възраст се влошава във всички страни с изключение на Люксембург. На фона на тази обща негативна тенденция България изпъква на едно от челните места с най-лош баланс между пенсионери и работоспособни граждани. Това показва статистика на Евростат, публикувана вчера.

Почти всеки пети (19.4%) в ЕС е на възраст над 65 г. Това представлява пенсионерска армия от близо 100 млн. души. Срещу всеки от тях има едва трима души в активна възраст. Този коефициент на възрастова зависимост показва на каква подкрепа могат да разчитат хората над трудоспособна възраст от по-младите от тях - на възраст 15-64 г. Той обаче добре илюстрира и застаряването на нациите на континента, отбелязват европейските статистици.

Застаряването на населението - заради ниската раждаемост и емиграцията

Българското население застарява заради ниската раждаемост и големия брой емигранти, а не заради нараснала продължителност на живота. То...

Средният коефициент на зависимост в ЕС за 2017 г. е 29.9%. С други думи, на всеки европеец на 65 и повече години се падат малко повече от трима души в трудоспособна възраст (15-64 г.). Този коефициент се покачва от много години насам. Преди 20 г. например на всеки възрастен са се падали петима в активна възраст. На челно място с най-застаряващо население е Италия, където коефициентът на зависимост е 34.8%, следвана от Гърция с 33.6%, Финландия с 33.2%, Португалия (32.5%), Германия (32.4%). На шесто място след този топ 5 е България с коефициент на зависимост 31.8%, а около нас са Швеция (31.6%) и Франция (30.7%). Все пак страната ни не е сред тези с най-бърз темп на застаряване - в тази група са Финландия, Малта, Словения, Литва, Гърция, Германия и др., пише Сега.

Според последните демографски данни на НСИ в края на 2017 г. хората на 65 и повече години у нас са 1 481 908, или 21%. Работната сила пък според статистика за последното тримесечие на 2017 г. е 3 277 100 души (заети и безработни на възраст 15-64 г.) В нашата демографска статистика е включен и друг любопитен показател - на всяко лице в зависима възраст (под 15 и над 65 г.) м.г. се падат по-малко от две лица в активна възраст. По данни за първите месеци на 2018 г. на НОИ 100 осигурени издържат 78.80 пенсионери, като благодарение на пенсионната реформа и по-добрата заетост напоследък този показател се подобрява, макар и с доста слаби темпове. Най-зле е бил балансът през 2013 г., когато на 100 работещи са се падали 80.4 пенсионери, а сегашната положителна посока ще се следва кратко - към 2060 г. заради влошаващата се демографска ситуация на един работещ у нас ще се пада един пенсионер според прогнозите на НОИ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Прогноза за времето - 16 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 15 април 2024 г.

Ето как ще разпознаваме българското агнешко месо за Великден

Аз избирам да бъда щастлив! (ВИДЕО)

Подготвят промени в Закона за пазарите

"На прав път към Шенген": Стоянов показа на германския вътрешен министър как пазим границите

Времето утре - 16 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com