X
 
 

България и Македония почетоха 100 години от смъртта на митрополит Герасим Струмишки

2025 2
 България и Македония почетоха 100 години от смъртта на  митрополит Герасим Струмишки
Снимка: Фондация "Българска памет"
Общителен и надарен с голямо красноречие, митрополит Герасим Струмишки е отдал живота си за утвърждаването на екзархийското дело в Струмишката епархия.

Днес в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Струмица, над 250 души от България и Македония заедно отбелязаха 100 години от смъртта му. Съвместното честване се проведе по инициатива и с финансовата подкрепа на председателя на Фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски и със съдействието на Български културен клуб в Скопие.

Церемонията бе водена от Негово Високопреосвещенство Струмишкия митрополит Наум, който съвсем скоро бе удостоен с почетното звание „Doctor Honoris Causa“ на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. След заупокойната литургияс в памет на Герасим Струмишки, проф. Лизбет Любенова от Института за исторически изследвания при БАН представи интересни факти около неговия живот и дело. На честването в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“, където са положени и тленните останки на митрополит Герасим, присъстваха множество граждани, ученици и учители от Гоце Делчев, Петрич, Делчево, Струмица, които почетоха паметта на българския духовник.

В Македония се борят да върнат източно църковното пеене в богослуженията

Борим се да върнем източно църковното пеене в богослуженията в Македония. Това каза диригентът на църковния хор „Света Петка&ldqu...

„Нашата задача тук е да направим поредна крачка към сближаване, побратимяване, за да може децата ни да се научат да живеят в обич, разбирателство и всяко едно от тях да знае, че трябва да добавя стойност към развитието на собственото си общество, независимо от коя страна на границата е. Важно е на първо място да сме човеци и чак след това да се съобразяваме с едни или други конюнктури, които както обикновено са движени основно от икономически интереси“, заяви д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет“. Той обяви и началото на конкурс за есе с мотивиращ награден фонд за младежите от региона на Източна Македония, който ще бъде на тема, свързана с живота на митрополит Герасим Струмишки.

Съвместното честване е поредна инициатива за установяване на ефективен добросъседски диалог и устойчиво трансгранично сътрудничество, което Фондация „Българска памет“ реализира. Само преди половин месец (на 16 ноември) над 250 деца от Македония присъстваха на организирания от Фондацията семинар по „Предприемачество и високи технологии“ в Делчево. Предстои пореден образователен обмен на 60 деца от Македония в Благоевград и София, а през новата година най-изявените ученици от региона ще посетят Европейския парламент в Брюксел отново с подкрепата на д-р Милен Врабевски.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    А защо в църковната служба не участва и поп от БПрЦ - нали се пише за единствена наследничка на Екзархията?! Създадена, между другото, неканонически с Ферман на Падишаха (глава и на мюсюлманството!) и поради това била почти век в състояние на схизма от другите църкви, докато другаря Сталин не нарежда в началото на 1950-те пак по неканонични политическо-партийни причини да я признаят за Патриаршия!
  • Патриотарска педерастия 1 Патриотарска педерастия преди 1 година Профил на трол?
    РУМНО-врабчето е отдавна в не само патриотарско-шпионски отношения със струмишкия поп Наум. Също като Българския паспортен клуб - Скопие - нали Лазо-газо бе изгонен от жена си за педерастия точно в Струмица! А с брюкселската екскурзия на децата се вижда и оная "патриотична" работа на ГЕРБерастката Андрюша Ковачева, която отдавна се опитва да изземе пищова "Макаров" от аналния & виж още ›› quot;кобур" на мАнгелина Джамбаз МОМЕ-ДуПе-КТБанк-калдаръм-"комитка"!