България и Македония почетоха 100 години от смъртта на митрополит Герасим Струмишки

4576
 България и Македония почетоха 100 години от смъртта на  митрополит Герасим Струмишки
Снимка: Фондация "Българска памет"

Общителен и надарен с голямо красноречие, митрополит Герасим Струмишки е отдал живота си за утвърждаването на екзархийското дело в Струмишката епархия.

Днес в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Струмица, над 250 души от България и Македония заедно отбелязаха 100 години от смъртта му. Съвместното честване се проведе по инициатива и с финансовата подкрепа на председателя на Фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски и със съдействието на Български културен клуб в Скопие.

Церемонията бе водена от Негово Високопреосвещенство Струмишкия митрополит Наум, който съвсем скоро бе удостоен с почетното звание „Doctor Honoris Causa“ на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. След заупокойната литургияс в памет на Герасим Струмишки, проф. Лизбет Любенова от Института за исторически изследвания при БАН представи интересни факти около неговия живот и дело. На честването в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“, където са положени и тленните останки на митрополит Герасим, присъстваха множество граждани, ученици и учители от Гоце Делчев, Петрич, Делчево, Струмица, които почетоха паметта на българския духовник.

В Македония се борят да върнат източно църковното пеене в богослуженията

Борим се да върнем източно църковното пеене в богослуженията в Македония. Това каза диригентът на църковния хор „Света Петка&ldqu...

„Нашата задача тук е да направим поредна крачка към сближаване, побратимяване, за да може децата ни да се научат да живеят в обич, разбирателство и всяко едно от тях да знае, че трябва да добавя стойност към развитието на собственото си общество, независимо от коя страна на границата е. Важно е на първо място да сме човеци и чак след това да се съобразяваме с едни или други конюнктури, които както обикновено са движени основно от икономически интереси“, заяви д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет“. Той обяви и началото на конкурс за есе с мотивиращ награден фонд за младежите от региона на Източна Македония, който ще бъде на тема, свързана с живота на митрополит Герасим Струмишки.

Съвместното честване е поредна инициатива за установяване на ефективен добросъседски диалог и устойчиво трансгранично сътрудничество, което Фондация „Българска памет“ реализира. Само преди половин месец (на 16 ноември) над 250 деца от Македония присъстваха на организирания от Фондацията семинар по „Предприемачество и високи технологии“ в Делчево. Предстои пореден образователен обмен на 60 деца от Македония в Благоевград и София, а през новата година най-изявените ученици от региона ще посетят Европейския парламент в Брюксел отново с подкрепата на д-р Милен Врабевски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com