България се включва в делото на Украйна срещу руския геноцид

7936
България се включва в делото на Украйна срещу руския геноцид
Снимка: iStock

България е внесла искане до Международния съд на ООН в Хага за намеса по делото "Украйна срещу Русия за нарушаване на Конвенцията за геноцида".

Това става ясно и от документ, публикуван на интернет страницата на Международния наказателен съд в Хага. Информацията бе потвърдена и от Министерството на външните работи (МВнР) на официалната си страница в Туитър пред БТА. Това се е случило на 18 ноември, петък.

Татяна Ваксберг: Заради Украйна ще бъдат заведени много дела, не за едно престъпление (ВИДЕО)

Сега е моментът да се запитаме дали ще има международен трибунал за военните престъпления в Украйна, по интересно е, че отговорът в раз...

ОЩЕ: Съд в Хага наказа с доживотен затвор двама руснаци и украинец за свалянето на полет MH17

В края на октомври Нидерландският парламент одобри предложение за създаването на специален трибунал в Хага. Целта му е съдебен процес, който разследва руски военни и политически ръководители за навлизането на руски войски в Украйна.

В Хага е седалището на Международния наказателен съд (МНС), който вече е започнал разследване за евентуални военни престъпления след руското нахлуване в Украйна на 24 февруари т.г. Този съд обаче няма юрисдикция да инициира съдебни преследвания във връзка с агресията в Украйна.

Над 40 държави подкрепиха иска на Украйна срещу Русия в Международния съд на ООН

Повече от 40 страни по света, включително Великобритания, Германия, Франция, Италия, САЩ, Япония, Австралия, както и властите на ЕС, по...

Киев отдавна лобира за създаването на специален международен или хибриден трибунал, който в сътрудничество с МНС да съди високопоставени представители на Русия, отговорни за нахлуването на руските сили в Украйна. Според приетата от ООН дефиниция акт на агресия означава "нашествие или нападение от въоръжените сили на една държава срещу територията на друга държава или всякаква военна окупация". 

Припомняме, че още през юли т.г. Украйна поиска да изправи пред съда висшето ръководство на Русия – президента Владимир Путин, военния и външния министри Сергей Шойгу и Сергей Лавров, лидера на партия "Единна Русия" Дмитрий Медведев, секретаря на Съвета за сигурност Николай Патрушев и други крупни функционери на Кремъл. Тъй като обаче Международният съд на ООН и Европейският съд по правата на човека предвиждат отговорност от страна на държавата, а не на отделни лица, Киев работи активно по създаването на Специален трибунал.

"Не е достатъчно да се борим с последствията от агресията – военни престъпления, престъпления срещу човечеството, геноцид. Необходимо е да се накаже първопричината за самото престъпление на агресията", каза тогава Тимур Коротки, вицепрезидент на Украинската асоциация по международно право.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com