Четири начина да правим добро без да даваме нито една стотинка

1772
Четири начина да правим добро без да даваме нито една стотинка
Снимка: iStock/Guliver

Повечето хора свързват правенето на добро с даряване и финансово подпомагане. Друга голяма част си мислят, че нещата, които могат да направят сами не биха имали някакво голямо значение за подобряване на средата около нас. Лошото финансово състояние на голяма част от населението, в комбинация с гореописаните нагласи е причина много хора у нас да подпомагат различни каузи и да не се интересуват как да го направят, а  някои други просто не знаят как да помогнат. Ето защо подготвихме кратък списък с четири неща, които всеки един от нас може да направи и не струват и една стотинка, за да бъдат реализирани. 

Събиране на пластмасови капачки 

Това е нещо, което можем да правим без много усилие. Има предостатъчно инициативи, които превръщат събраните капачки в смислени неща като медицинско оборудване. Събирането на капачки от бутилки не изисква голямо усилие от наша страна - просто трябва да ги събираме и да са чисти. Складирането е лесно, а в страната има достатъчно доброволни пунктове към инициативите, които са отворени целогодишно. Освен това е чудесен начин да се възпита в обществото разделното изхвърляне на боклук, както и рециклирането. 

Организирайте почистване на някое място от боклуци

Дали ще бъде градинката пред блока или някой парк, то организирането на регулярни почиствания със сигурност е нещо, което можем да направим за няколко часа с група приятели. Много хора с отиването си на плаж обират фасовете и дребните боклуци около тях, а ако са в планината на слизане събират боклуците, които видят близо до пътеките. Винаги можете да организирате и почистване на пространството около вашия блок или в някой парк. Ще вложите единствено време и усилие, но ви гарантирам, че ще се чувствате много добре след като го направите. 

Станете доброволец към някоя организация

В България и най-вече в големите градове има редица прекрасни инициативи, които имат едно общо - търсят доброволци за своята дейност. Дали ще бъде разхождане на кучета, четене на книги на възрастни хора, плетене на шалове и ръкавици за бездомни хора, помагане в социална кухня или някое друго хубаво начинание, доброволчеството е чудесен начин да допринесем за обществото. Също така можем да допринесем за справянето с една негативна статистика - страната ни е в най-ниските класации като процент от населението, което доброволства. 

Дарете кръв и спасете живот!

Това със сигурност е нещото, което можем да направим и буквално да спасим живота на някой непознат. Разбира се, има хора, пред които стоят здравословни ограничения, но масата от гражданите могат спокойно да кръводаряват два пъти в годината. Центрове за кръводаряване има в големите градове, а бонус към цялото нещо е, че ще допринесете за нелоялната практика на всички, които търгуват с кръводаряването. Нещо, което е незаконно, но за жалост е масова практика пред всеки кръвен център у нас. 

Вярваме, че ако всеки от нас отдели малко време страната ни и нашите местни общности могат да станат по-добри места за живeене. И както се вижда няма нужда всичко да опира до пари. В повечето случаи е просто въпрос на време, желание и липса на оправдания. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com