Чилийците казват: "Ние и преврата правим според закона" (ВИДЕО)

1407
Чилийците казват: "Ние и преврата правим според закона" (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Абордаж“ Васил Данов ни среща с Петър Атанасов – историк и дипломат. От 2001 до 2007 г. заема важната дипломатическа длъжност като временно управляващ българското посолство в Чили. В момента той е и член- кореспондент на Общността за история и география на Чили. Кавалер е на един от високите ордени на република Чили на името на генерал Бернардо Хигинс.

По време на пребиваването си в Чили е успял да се запознае с изключително интересни и достойни хора, което му дава възможност да прецени положението в страната. Контактувал е с членове на семействата на героите от 1973 г. и от двете страни на барикадата.

Преди 50 г., на 11 септември 1973 г. светът беше разтърсен от зловещата новина - президентът Салвадор Алиенде е убит, властта е завзета от една военна хунта, оглавявана от тогава никому неизвестния ген. Аугусто Пиночет. Според клишета от социалистическото ни минало тази военна хунта извършва невероятни „престъпления“ и Аугусто Пиночет, заедно с другите „кръволоци“ и „убийци“ „потиска“, „мъчи“ и „избива“ чилийския народ през следващите близо 20 г. Още: Д-р Слава Янакиева: Митологичните сюжети на руската пропаганда (ВИДЕО)

За „убийството“ на Салвадор Алиенде историкът припомня, че „доказано е самоубийство, защото версии винаги излизат много в такива случаи и беше много важно да се докаже за какво става въпрос. Официалната версия, приета от всичките (партии – бел. ред.) - леви, десни, център и от неговото семейство е самоубийство. Така че в тези няколко клишета има няколко неверни работи.“

П. Атанасов разказва, че социалните програми, които Алиенде обещава при избирането си, форсират рязко инфлацията в Чили, изправят по-заможните срещу по-бедните, революционизират гетата, но не удовлетворяват имотните класи, и в крайна сметка изправят чилийската икономика пред крах. „Най-важното, което винаги се „пропуска“, че военните се намесват, след като две от основните власти са обявили, че президентът е превишил правата си и се е поставил извън закона - Върховния съд и Долната камара на Парламента.“

Военният преврат в Чили е извършен за да се избегне гражданската война в страната.

Резултатите след преврата и развитието на страната от днешна гледна точка са: сериозни икономически и социални реформи, като отваряне на Чили като възможности за частен бизнес, увеличава се броя на университетите, икономиката расте, бедността намалява, висок БВП на глава от населението и т.н. Още: Петър Добрев: Гнилата тюркска теория изопачава цялата българска история (ВИДЕО)

Каква е истината за военния преврат през 1973 г в Чили, защо на една от най-популярните снимки на Аугусто Пиночет той е с очила, какви са приликите и разликите между преврата в Чили и Септемврийското въстание 1923г у нас, отговори на тези и други въпроси ще намерите във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Централни хали отваря врати с ново градско пространство за култура, изкуства и наука

Времето утре - 16 май 2024 г.

Назначиха шестима заместници на и. ф. шефката на СРП

Сарафов пита ВАС може ли да се глобява работодател за неплатени заплати

Отиде си знаково лице на БНТ

Година по-късно: Върнаха книжката на шофьор, отнета заради фалшив положителен тест за дрога

Оперната прима Соня Йончева създава нова медия за култура в България

Избраха Райчо Райчев за "Мъж на годината" 2023

Само 22 плажа по Черноморието са отличени със син флаг за сезон 2024

На прага на избори 2 в 1: Как ще гласуваме на 9 юни?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com