Д-р Слава Янакиева: Митологичните сюжети на руската пропаганда (ВИДЕО)

7811
Д-р Слава Янакиева: Митологичните сюжети на руската пропаганда (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Място за мислене“ Деян Кюранов ни среща с културолога д-р Слава Янакиева. Нейните изследванията са в областта на религиозното кино и медиите, както и средновековния театър и празнична култура. Тя има множество публикации по тези теми в различни научни издания.

В разговора д-р Слава Янакиева казва, че според херменевтиката знамето, с което руската армия „денацифицира“ украинската земя е комбинация от известна средновековна икона и фашисткото знаме.

Митологичните сюжети на пропагандата

Руската пропаганда ползва най-различни митологични сюжети, с различни функции. Те трябва да дадат смисъл, да стимулират, да вдъхновят или пък да укротят руския народ, който не се ориентира сам или по-скоро не би трябвало да бъде оставен сам да се ориентира в тази война. Още: "Путин действа по учебника на Хитлер" (ВИДЕО)

Още преди украинските дронове да стигнат до руска територия, в големите градове на русия започнаха да строят луксозни бомбоубежища и да ги рекламират: как имат освежена боя, лакирани дограми, автомат с освежителни напитки. „Тази военна „фантастика“ трябва да внуши, че тази война е отбранителна война, това не е нападателна война. Това е война, в която ние ще се защитавам, от една страна. От друга страна трябва да има и мотив за агресия, за активно действие.“

„Един от много важните сюжети, много важните митологични разкази, които се пускат от пропагандата е този за свещената, екзистенциална война.“, казва Сл. Янакиева.

Друг популярен наратив е, че путин е този, който задържа Антихриста. Според руски „интелектуалци“ като дугин, борбата с либералните стратегии, глобалния фашизъм и т.н. е също така война против Антихриста. „Но за да има Антихрист, трябва да се проиграе целия средновековен сюжет на Римската империя, в която последният император полага короната си, а след това идва Антихристът.“ Още: Ген. Съби Събев: В Украйна месечно умират 15-16 хиляди руски войници (ВИДЕО)

Как руската пропагандна машина ползва планът „Дълес“ и един фантастичен роман, кой е Николай Велимирович, наричан от руската пропаганда Николай Сръбски и знаме на съвременната руска военна доктрина ще научите, ако гледате целия разговор на Деян Кюранов с д-р Слава Янакиева:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 21 май 2024 г.

Възстановяват резиденцията на Тодор Живков в Банкя

"Витоша ски" с позиция за спирането на Симеоновския лифт

Апелативният прокурор на София хвърли оставка

Бебешките пюрета са предпочитан избор за захранване на бебето

НКЖИ дава над 12,5 млн. лв. за киберсигурност

Нови избори - нови надежди за младите хора: Кога ще се обособи Министерство на младежта?

Грандиозен астрономически проект: България се присъединява към паневропейския радиотелескоп LOFAR

Стрийт-арт проект от конкурса на Електрохолд „Енергията си ти“ преобрази зоната край моста „Чавдар“ в столицата

Всеки човек има право на достоен живот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com