Делото за Водното огледало прекратено

10296
Делото за Водното огледало прекратено
Обвинението е несъставомерно, деянието не е престъпление по смисъла на НК, няма доказателства за извършено закононарушение от единствения обвиняем Хасан Азис

Върховната касационна прокуратура (ВКП) прекрати делото за Водното огледало в Кърджали, предаде БГНЕС.

Обвинението е несъставомерно, деянието не е престъпление по смисъла на НК, няма доказателства за извършено закононарушение от единствения обвиняем Хасан Азис, който е трети мандат кмет на Кърджали. Азис обяви днес пред журналисти, че наказателното преследване срещу него е прекратено, отменена е и мярката за неотклонение "подписка", а той вече е напълно спокоен.

Преди два месеца той изпрати писмено настояване за открит процес със свободен достъп на гражданството, който да се гледа в Кърджали. Азис отправи благодарности към местните жители, които тръгнаха от града с автобуси за столицата и го подкрепиха на делото. Тогава отец Петър Гарена и мюфтията Бейхан Мехмед седнаха от двете му страни в съдебната зала.

На 29 юни 2011 г. Седми състав на СРС с председател Иван Стоилов прекрати и върна делото на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения. Азис е обвинен за 4 деяния при продължавано престъпление, чрез които е направил опит да набави имотна облага за местната строителна компания "Устра холдинг".

Чрез това престъпление Азис е можел да нанесе вреди на държавата в големи размери. Според обвинителния акт в периода 23 януари - 19 юни 2009 г. кметът като длъжностно лице е изпратил писма до МРРБ за цената на имот от 16 квадратни метра, собственост на "Устра холдинг". Така с тях той се е опитал да заблуди тогавашния министър Асен Гагаузов и финансовия Пламен Орешарски, че цената на имота възлиза на 8 940 960 лева, след като действителната оценка е 846 200 лева. С писмата си Азис е искал милионите да бъдат заплатени като обезщетение на собственика на парцела и така пробвал да ощети МРРБ с 8 094 760 лева. Лицензираният оценител на терена, който не е от Кърджали, не бе привлечен като обвиняем по казуса.

"Две години бях подложен на невиждан административен и психически тормоз. Това е едно историческо дело, то трябва да служи за урок на всички политици и управленци", заяви кметът днес. Той разкри, че от есента на 2009 г. до момента общинската документация е проверявана вече 210 пъти. Обект на последните проверки са всички обществени поръчки за периода 2006-2011 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com